Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lino Ventura v roli francouzského vědce, který je v politicky složité době donucen "tiše" pracovat pro Rusy. V Británii, kde částečně vykonává svou původní profesi, je zatčen policií a obviněn ze špionáže pro KGB. Ví, že vyjít ze tmy do světla pravdy pro něj bude likvidační, stejně tak, jako být propuštěn bez procesu a očištěn od všech závažných obvinění. Jeho dny jsou sečteny, odkud a kdy přijde smrt...? (LiVentura)

(více)

Recenze (82)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

............. - V těch mlčenlivých tečkách je skryt můj doposud nejlepší komentář , k jeho sepsání mne inspiroval kvalitní filmový zážitek, který jsem si odnesl z tohoto bravurního, leč trochu sterilního thrilleru. Znalcům staré francouzské školy doporučuji zejména druhou tečku zprava, dovolil jsem si tam v druhém odstavci takový malý srovnávací rozbor právě na téma francouzských kriminálních filmů tehdy a dnes, pokud by někdo nesouhlasil s mými závěry, tak prosím do pošty, děkuji, rád se nechám vyvést z možného omylu. Věřím, že si v mém komentáři přijdou na své i všichni ostatní, zrcadlí se v něm totiž několik let příprav, odříkání a tvrdé práce, v té souvislosti nemohu nezmínit hned první tečku, která se svou délkou i obsahem jeví na první pohled velmi jednoduchá, že ? Nicméně věřte mi, že první krok k velkému dílu tak monumentálního rozsahu je vždy tím nejtěžším, zasekl jsem se na ní přesně 785 dní, 6 hodin a 5 min a v tom památném okamžiku jsem s třesoucími se prsty poprvé zmáčkl klávesu . A pak už jsem byl k nezastavení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"I když jsem mrtvý, tak mě KGB potřebuje zabít. Pro výstrahu." Občas je dobrý být průměrnej. Třeba já nejsem jadernej fyzik jenom proto, že nechci, aby mě unášely tajný služby. Dřív jsem to nevěděl, ale Mlčenlivý Tibère mi to vysvětlil dost jasně. Já jsem si to tedy užil a vůbec to ve mně nevzbudilo paranoiu, že každej taxikář, číšník nebo náhodnej kolemjdoucí mě chce zabít. Ale co květinářka, řidič Senior expresu nebo pošťák? Nebezpečí číhá všude a já budu svý Smith & Wessony dál nosit zavěšený proklatě nízko. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Tady celkem není o čem, prostě stará poctivá francouzská špionážní krimi s Lino Venturou a přímočarým scénářem, u kterého jsem si v polovině filmu nějak neuměla představit, že by dokázal ve stejném tempu udržet mou pozornost další hodinu, ale jemu se to povedlo a ještě jsem byla napnutá jak trenky. Filmová výzva 2016 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějak nevěřím, že KGB v 70. letech měla v západní Evropě tolik agentů, aby z toho jeden francouzský neuměl vyváznout. Ale budiž, i když přistoupím na tuto hru, pořád mi to přijde emocionálně chladné (i když se tvůrci snažili trochu zatlačit na city s bývalou manželkou, ale také to plave po povrchu). Hodně je zde vidět pokus vzít si něco z Hitchcocka (včetně závěrečné scény s koncertem), ale jeho nevinně obžalovaní muži prchají, aby našli skutečnou pravdu. Zde je nám jasné, že to může skončit jen dvěma způsoby. Ventura to odehrál, jak nejlépe mohl, lokace jsou skvělé - v podstatě jde o takový malý cestopis po Londýně, o Paříži a po pařížském venkově včetně hor. Ale přece jen ty skoro dvě hodiny se poněkud vlečou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pozeral som verziu s dabingom. V tomto smere mi však prišiel úvod trocha rozpačitý, keďže sa až do zadržania hlavnej postavy britskou políciou nedabuje. Neviem prečo to tak urobili. No ale postupne sa z toho stal veľmi dobrý, napínavý, paranoidný boj o holý život, kde Lino Ventura aj napriek svojej "málovravnej" postave predviedol to lepšie zo svojho hereckého repertoáru. Divák nemá čas si ani vydýchnuť, pritom hlavná postava dokáže prirásť k srdcu, takže o ňu prežijete aj strach a držíte palce, len nech to nejak ustojí. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Aj keď sa jedná o špionážny film, hlavná postava nie je špiónom, čo bolo na svoju dobu nezvyčajné. (Sao Saoi)
  • Letadlo na samém počátku filmu je Iljušin Il-62. Jedná se o sovětský úzkotrupý dopravní proudový letoun s dlouhým doletem z první poloviny 60. let 20. století. Tento konkrétní s imatrikulací CCCP-86682 byl již sešrotován. (sator)

Reklama

Reklama