Reklama

Reklama

Ruská revoluce v barvě

(TV film)
  • Velká Británie Russian Revolution in Colour
Velká Británie, 2004, 2x47 min

Obsahy(1)

Během první ruské revoluce v roce 1905 nedokázaly socialistické strany prosadit nic ze svého programu. Z revoluce profitovaly liberální a občanské strany (především kadeti), jimž se podařilo dosáhnout omezeného parlamentarismu (duma). Radikální křídlo revoluce bylo poraženo, jeho představitelé byli popraveni, nebo uvězněni. První světová válka znamenala pro Rusko hospodářskou a vojenskou pohromu. Zaostalý carský režim po vzedmutí lidových bouří v Petrohradě v únoru 1917 se zhroutil. Liberálové a socialisté (s výjimkou bolševiků) utvořili novou Prozatímní vládu, která měla svolat ústavodárné shromáždění a vést válku s Německem a Rakousko-Uherskem. Situaci komplikovala slabost vlády, rozvrat armády, vyčerpané boji na frontách první světové války a neklid na venkově, kde rolníci očekávali rozdělení velkostatkářské půdy. Z obav před návratem absolutismu prosadily obě nebolševické socialistické strany, eseři a menševici, takzvané dvojvládí, kde vedle vlády existoval paralelní mocenský orgán: sovět dělnických a rolnických zástupců. Bolševici nejprve zaujali smířlivý postoj k vládě, ale po návratu Lenina z exilu ve Švýcarsku však otočili a začali útočit na vládu. V červenci 1917 se neúspěšně pokusili vyvolat nepokoje. Generál Kornilov se následně pokusil o převrat s cílem nastolit vojenskou diktaturu. Tento zoufalý čin radikalizoval dělnictvo a v září petrohradský sovět ovládli bolševici. Řízení převratu se nechopil osobně Lenin, keterý se pod falešným jménem skrýval před policií, ale Lev Davidovič Trockij, socialista a intelektuál, který se k bolševikům připojil teprve v létě 1917.
Vladimir Iljič Uljanov – Lenin (1870?1924 ). Ve švýcarském exilu žil jako profesionální revolucionář. Věnoval se studiu, psal články a polemiky, občas přednášel a především čekal na správnou chvíli. Jeho krédem bylo několik „nezvratných pravd“: zavrhnutí parlamentarismu, demokracie, jakéhokoliv reformismu. Budoucnost měla jen diktatura, kterou považoval za nejschopnější systém. K politickému úspěchu byla nezbytná strana, kterou chápal jako centralizovaný a hierarchický útvar vojenského typu. To měla být prostředky k nastolení nového typu společnosti, ale Lenin sám myslel a jednal kontinuálně v intencích carského absolutismu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Paserak 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuhle dokumentu můžu říct jediné: Koukali se všichni učitelé dějepisu co nám vtloukali do hlavy glorifikaci VŘSR? Všem komoušům povinnost. jinak považuju za zázrak, že použitý filmový materiál překonal celé století. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky zrestaurovanému a kolorovanému dobovému filmovému materiálu má "barevná ruská revoluce" hned na počátku dánu jistou dávku přitažlivosti. Doplnění hranými sekvencemi je také dost zdařilé, ale u dokumentu je vedle formy samozřejmě rovnocenně důležitý i jeho obsah - a tady obávám se zůstali američtí "kamarádi" dost daleko za svými možnostmi. Devadesát minut je přece jen málo na to, aby se o takové obrovské události jakou byla (jak se dozvíme zdaleka ne tak) všelidová revoluce roku 1917, dalo mluvit nějak do hloubky. Zvlášť když se tvůrci rozhodli vyjít už z dřívějších událostí, které carské Rusko k VŘSR směrovaly, a díky kterým je zřejmější celkový společensko-politický kontext té doby. I přes značně omezený prostor je ale potřeba uznat, že se podařilo vykreslit onen kontroverzní historický okamžik masového nadšení pro marxistické ideály jako ještě desetkrát kontroverznější než jak jste se o něm mohli na střední škole dovědět od těch nejméně idealistických profesorů, a především jako téměř stalinsky pragmatický, dokonale bořící obraz filozofického a výlučně na blaho všeho lidu - tedy samozřejmě jen toho vykořisťovaného lidu;) - myslícího báťušky Lenina. Myslím, že kromě studentů fakult historie/filozofie měl o tomto "skutkovém stavu" povědomí jen značně omezený počet lidí. Já jsem se z Ruské Revoluce V Barvě dověděl spoustu pro mě velmi zajímavých informací, a mrzí mě jen to, že jich tam nebylo víc, protože jak se znám, k hlubšímu studiu se ve svém volném čase už nedokopu... Subjektivně daleko větší spokojenost než u procentně stejně hodnoceného cyklu Sbohem, Soudruzi (u kterého mi kromě povrchnosti trochu vadila i forma). 80% ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Russian Revolution in Colour je dokumentem, který mapuje v dvoudílné serii, hrůzy ruské revoluce s unikátními barevnými záběry (restaurované či kolorované snímky). Dokument je částečně doplněn o hrané sekce a jsou zde zmíněny i Československé legie v Rusku, které sehráli významnou roli. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zbytečné zaobírání se mnohdy zcela nepodstatnými (ale "dramatickými") detaily na úkor širšího pohledu na věc...Snímek by se měl jmenovat Kronštadtské povstání v barvě. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nic proti zvolenému formátu kombinace dokumentárních záběrů a hraných scén, kolorovaný materiál je také docela zajímavý, ovšem podstatnější než forma je zde obsah a ten, co se faktografie týká není právě nejhodnotnější. Autoři snímku občas plýtvají časem na podružné detaily a některé podstatné události opomíjejí, ale to by se vzhledem k omezené stopáži dalo pochopit, "Ruská revoluce v barvě" ovšem přináší informace někdy značně zjednodušené či zkreslené, jindy pak zcela mylné (jako kupříkladu označení československých legionářů za dezertéry z NĚMECKÉ armády). Spolu se stým výročím ruské revoluce se v naší televizi objevila celá řada dokumentárních snímků s touto tématikou různé úrovně, ale tento dvoudílný film k těm nejkvalitnějším rozhodně nepatří. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V ruské společnosti byla propast mezi dvěma jinými světy - městskou elitou a dělníky (což se nejvíce projevilo Stalinovou snahou potrestat ukrajinské rolníky hladomorem vývozem obilí do zahraničí).Po zrušení nevolnictví se společnost dělila na ty, kteří měli dlouhý vous a ty oholené. Tato proměna elitám nahoře nedocházela. Před revolucí bylo Rusko považováno za velmi stabilní, konzervativní společnost. Oficiálně existovaly stavy. Dělnická třída ne. Carský režim chtěl mít apolitickou masu a dělníky vytvářel. Společnost se začala měnit. Marxův kapitál se v Rusku stal bestselerem i když převládali rolníci. V roce 1872 se všech 500 vydání hned rozebralo a lámali si hlavu, proč to cenzura pustila. Předběhl i vydání Bible. Společnost zespod kvasila. V roce 1891 vypukl jeden z dalších hladomorů a otevřely se zas hranice mezi vousatými a nevousatými. Ukázalo se, že car to neuměl řešit. Jižní a střední Rusko bylo přelidněno. Nastoupil Mikuláš, 1905 první revoluce. Dělnictvo početně rostlo, ale mělo nízké platy a žádná práva. Buržoazie se revoluce zúčastnila také. Carova náboženská argumentace nezabrala... a konečně hlavní příčina další revoluce 1.světová válka - milion ruských životů a car to nezvládl týlově (hlad). Bylo 7 revolucí v jedné revoluci - pokus vytvořit alternativní systém, vystoupit z kapitalismu a zničit ho. Pokračování v tomto dokumentu. Nechápu myšlenkové pochody vojáků na lodi, kteří neutekli 13 km do relativně bezpečného Finska spolu s dalšími 8 tisící a byli popraveni. Alespoň se mohli u ohně před popravou ohřát... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument, celkom dobre komplexne poňatý, no veľa vecí v ňom chýba a tých farebných záberov až tak veľa nie je, akoby ste si pomysleli pri názve a pritom tam je dosť veľa nepotrebných hraných častí. Preto sú to pre mňa slabšie štyri hviezdy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Polovina 80.let na II.stupni ZŠ a třída hýká: "Jen dál, rudí námořníci, přiložte pušky k líci, ať zazní revoluce hlas!" Pamatuji si i refrén, ale škoda místa. A přesně o tom dokument byl- nesnažil se postihnout všechny aspekty ruské revoluce, ale původní nadšení a posléze deziluzi krondštatských námořníků. A tento "revoluční příběh" podal docela zdařile. Pouze poněkud klame titulem, stejně jako spousta dokumentů o Třetí říši, která kvůli lepší sledovanosti vklíní do názvu jméno Hitler. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Spíš než o ruské revoluci je dokument o úloze krondštatských námořníků v obou revolucích, jak v Únorové, tak v Říjnové. Vyprávění si všímá i dalších aspektů, ale jenom tuto linii rozebírá dostatečně do hloubky. Zbytek je balast, sloužící k obecnému přehledu. Spoustu věcí je zkratkovitých, nebo rovnou vynechaných. Dokument tak působí roztahaně a občas nesrozumitelně. Svým hlavním lákadlem, čili kolorovanými dobovými záběry úzkostlivě šetří, a většina děje je hraná. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Mám rád historii, zajímám se o ni. Proto jsem tenhle dokumentární film zhltnul jako malinu. V barvě je totiž najednou celá ruská revoluce mnohem děsivější. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, století staré kolorované obrázky . A k tomu komentář o začátcích komunistického ksindlu...Co chvíli se mi obracel kufr.... ()

Reklama

Reklama