Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr (J. Čenský) je mladý horolezec, který právě prožívá trauma z tragické smrti svého staršího bratra na výpravě do Himálají. Přijíždí do Vysokých Tater, aby se dozvěděl od Filipa (R. Brzobohatý), tehdejšího vůdce expedice, jak se tragická příhoda udála. Domnívá se totiž, že Filip mohl jeho bratra zachránit, ale že byl zbabělý, neprokázal dostatek odvahy a dal přednost svému vlastnímu bezpečí. Tragická situace mu brání posuzovat věci racionálně a přes nabízenou pomoc psychologa, terapeuta i bývalé bratrovy přítelkyně (L. Šafránková) situaci vyhrotí. Vyprovokuje Filipa k výstupu na nebezpečnou horu právě ve chvíli, kdy se počasí začíná kazit… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

kingik 

všechny recenze uživatele

V tomto tv filmu byl Jan Čenský poněkud neklidný. Skoro jako starý Brůna. Není se co divit. Jeho bratr zařval na horolezecké výpravě v Himálají. A on měl na něj velkou citovou vazbu. Teď je nucen sledovat, jak se do jeho pietního pokoje v horském penzionu nastěhovali dva noví hosté a ten mladší z nich, Lukáš Vaculík, dokonce vyjíždí po dívce jeho zesnulého bratra. Libuško Šafránková, to jsi tedy k jeho bratrovi velmi neuctivá. Honza Čenský musí vyzvat na horolezecký souboj Radka Brzobohatého, kterého viní z bratrovi smrti, aby si na "prokleté" hoře, kterou nikdo nikdy nepokořil, vyjasnil pravdu za nevyjasněným úmrtím. Ještě než Čenský zešedivěl a dal se na moderování, uměl být i kvalitním hercem. A tady dokazuje, že je rovnocenným hereckým partnerem zkušeným kolegům, jakými tehdy byli Radek Brzobohatý a Luděk Munzar. Sice ustavičně vyšiluje, ovšem neměl jsem s tím problém. Majestátní Vysoké Tatry, respektive prostředí TANAP, se pěkně tyčí na pozadí psychologického dramatu. Antonín Moskalyk se režijně činil, jen ten Ivan Hubač ho v závěru moc scenáristicky nepodržel. Finální horolezeckou skobu zatloukl dost ledabyle a rozuzlení příběhu moc v úžas nepřivedlo. A příliš neoslnila ani vizuální stránka. Kdo má rád ty nejhnusněji nasnímané tv filmy, bude skákat do výšky osmitisícovky. A za minulého režimu protěžované horolezectví dnes působí  značně naivně a čistě archaicky. Jedná se o celkem snesitelný snímek s psychologickými prvky, co má s přibývajícími léty stoupající technickou a obrazovou nekvalitu, dobří  herci zůstali a příběh se nedá řadit k těm imbecilním. 6/10 ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jednu věc, jak tu mohl někdo v půlce filmu hlasovat jako "odpad" a ostatní snad ještě dřív hodnotili třemi hvězdicemi. Jasný, mrku jedním okem na kousek filmu a pak ho pošlu do kopru, v lepším případě do průměru. Ale to si tenhle snímek, ač hodně neznámý, opravdu nezaslouží. Myslím si, že tohle je hodně sympatický a věrohodný a dobře natočený film. Skvělé obsazení a celkově skoro dokonale využité. S trochou nadhedu bych si troufla tvrdit, že i docela slušně věrohodné. Atmostéra je působivá, hudba ve svých místech působivá... Nejsem naivní divák, ale při lezení na "Jestřábí věž" jsem skoro ani nedýchala čekajíc nějakou katastrofu a hlavně vyvrcholení. A k tomu došlo. Já jsem tedy velice spokojený nedělně odpolední divák. ()

Reklama

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Ukřičený film ve kterém ze sebe Čenský vydal vše co v něm je. Je to jeden z nejrozhádanějších filmů co jsem kdy viděl. Film má zajímavou nepříjemnou atmosféru. Film o staré křivdě, který doplňuje nádherné prostředí Tater. Je to napínavé, předem těžko odhadnutelné drama. Čenskýmu role protivného a zhrzeného horolezce a zároveň rádoby detektiva nádherně pasuje. K tomu jako bonus Brzobohatý, Munzar, Vaculík, Libuška.....Je to velice koukatelné, napínavé a jak jsem řekl ukřičeno-ukřivděné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímané prostředí Vysokých Tater. Hory jsou to opravdu majestátní. Ta horská chata, kde se skoro všechno odehrávalo mi přišla strašně známá. Měla jsem pocit, že jsem ji někde už viděla. Jestli to náhodou nebyla ta samá, kde točila Poledňáková svoje "Krokodýly". Radek Brzobohatý byl hodně uvěřitelný. Stačilo se mu podívat do tváře. Jeho rysy prostě patřily horolezci. Jan Čenský mohl být ještě bláznivější. Očekávala jsem, že se na té Jestřábí věži stane něco víc, něco, při čem budu mít nervy napnuté jako struny u kytary. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Šlo to. 1)  31letý scenárista Ivan Hubač (ano, syn Jiřího Hubače) napsal trochu toporný příběh, který pak dostal do ruky režisér s mírným sklonem k melodramatu 54letý Antonín Moskalyk. Výsledek je nabíledni. Průzračná zápletka v očekávatelném ději a předem jasná pointa._____ 2)  52letý Radek Brzobohatý (Filip) i 51letý Luděk Munzar (psychiatr) podávají své standardní dobré výkony. Fešácký 23letý Jan Čenský (hlavní postava Petr) sice trochu přehrává, ale sluší mu to stejně jako 39letému Miroslavu Středovi (člen horské služby) a 22letému Lukáši Vaculíkovi (psychiatrův syn). Za herce přidávám hvězdičku._____ 3)  Všichni členové horské služby v Tatrách mluví česky (slovenština se ve snímku objevila na půl sekundy). Natočíme taky příběh z Krkonoš, kde se bude mluvit výhradně slovensky? ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Radek Brzobohatý (Filip) přiznal, že trpí ve výškách závratěmi, takže si místy sahal na samou hranici své odvahy. (sator)
  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách na Lomnickom sedle a na chate pri Zelenom plese. (dyfur)

Reklama

Reklama