Reklama

Reklama

Indiánské léto

  • angličtina Indian Summer (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Gedeonův první "skorocelovečerní" film sice svou poetikou odkazuje na snímky české nové vlny 60. let, ale zároveň přichází s novým pohledem. Uzavřená a samotářská dospívající Klára tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií, která je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, usilujícími o Marii. Vztahy mezi oběma dívkami a zároveň jejich vztahy k oběma mladíkům tvoří předivo křehkého příběhu dospívání. Klára, poučená získanými zkušenostmi, odjíždí z prázdnin vstříc dalším výhrám i prohrám, svým dalším životním osudům. V jednoduchém vyprávění o čtyřech mladých lidech na konci léta rozehrává Gedeon v konkrétních postavách příběh mnoha jejich vrstevníků z dnešní doby a dnešního světa. Zachycuje jejich pocit prázdnoty a tápavého hledání svého místa, včetně povrchnosti jejich dialogů, ale včetně podvědomé víry v lásku. První setkání s city a projevy dospělosti podává v lyricky tragikomické formě. Životní pocity hrdinů dokreslují texty písní jedné z typických předtavitelek tzv. "tancovačkového " rocku, rakovnické skupiny Brutus. V české filmové produkci jde o ojedinělý snímek, který staví na odlišných východiscích než většina ostatní české tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

Anderton 

všechny recenze uživatele

No takto nejako to vyzeralo, keď sme chceli v teen veku zbaliť nejakú babu. Takže postavám ani nemôžem vyčítať, že sú tak neschopné. Inak tak trochu Lásky jedné plavovlásky 90. rokov, kde sa občas cítime za postavy trápne a to bolo aj Gedeonovým zámerom. Issová nech sa už preboha nikdy nedáva ostrihať nakrátko, to už radšej dohola. Tie otrepané jablká ako symboly všeličoho vážne nie sú najšťastnejším riešením, ale aspoň v tej vani vyzerajú štýlovo. Záver sa nesie v duchu pokusu o art, čo sa u mňa bije s tou super indie atmosférou predchádzajúcich minút. Prečo Gedeon po Idiotovi sekol s režírovaním, je záhada, po ktorej radšej nechcem pátrať, bohvie čo všetko je prehnité v zákulisí českej kinematografie. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Musel jsem dát 5*, abych napravil hodnocení, které si tenhle film opravdu nezaslouží. Když jsem ho viděl poprvé, tak mě asi taky trošku nudil (byla mi půlka toho, kolik mi je teď :), ale přesto mi přišel svým způsobem kouzelný. Na druhé shlédnutí jsem se bavil od začátku do konce - skvělé dialogy, kamera, umělecké záběry, obsazení, nostalgická atmosféra, která se už nikdy nevrátí, a samozřejmě skvělá kapela Brutus, jejichž texty nenásilně tvoří soundtrack celého filmu. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

naštěstí je stopáž snímku tak akorát, aby nezačal zejména svými (i když samozřejmě záměrně) pitomými dialogy diváka nudit... nepatřím k těm, kteří si právě v bezduchých rozhovorech ve filmu libují, ale tady (narozdíl od Černého Petra) to v mých očích ještě šlo jakž takž skousknout... jako celovečerní debut určitě povedená kravinka, to se musí nechat. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice vydařený film o dospívání, který prostřednictvím několika málo symbolů a na prostoru pouhých šedesáti minut postihuje obrovské množství témat. Možná víc, než samotný Gedeon zamýšlel. První část filmu je založena hlavně na absurdně jednoduchých dialozích (-„že bychom se jako nějak citově sblížili“ -„se sbližuj, nikdo ti nebrání“ nebo -„sedni si“ -„nesednu“ -„sedni si“ -„nesednu si“ -„no tak si nesedej“), které mohl vymyslet jedině sám život nebo dostatečně talentovaný scénárista. Když však budete chvíli poslouchat debatu dvou teenagerů, zjistíte, že podobný způsob konverzace není nikterak výstřední, naopak docela přirozený. Pro druhou, lyričtější část, je charakteristická scéna s jablky, u níž nejde ani tolik o obsah samotný, jako o formu, tedy o úhly jednotlivých záběrů a jejich promyšlenou kompozici. Pokud bych měl z Indiánského léta vybrat jediný, nejdůležitější motiv, pak jakési odstřižení se od minulosti, kterému není vždy dobré napomáhat. Někdy je lepší počkat, až to přijde samo, ale pak rozhodně nezůstat u suchého konstatováni „už to přišlo“. Profesionální výkony dvou mladých hereček, ty nejjednodušší techniky snímání využívající a přitom nezvyklého stupně působivosti dosahující kamera, vtipná pointa a schopnost navodit prazvláštní atmosféru „léta imaginárních polibků“ i během mrazivé zimy, činí Indiánské léto nadmíru pozoruhodnou podívanou jak pro vnímavého diváka, tak pro teenagera, který se chce pouze dobře, ne však prostoduše pobavit. 80% Zajímavé komentáře: francis, rawen, kapibara ()

martiňák 

všechny recenze uživatele

S odstupem času spíš trochu smutná podívaná. Indiánské léto byla ve své době doslova bomba, aspoň já jsem film tak vnímal – neotřelý styl vyprávění, neokoukané tváře, zábavné dialogy, realistické prostředí. Po čase ale již nic z toho tolik neoslní, protože vše jsme již viděli v dalších filmech ještě o něco lépe propracované – v Návratu idiota, ve filmech Bohdana Slámy a v dalších. Obzvlášť dialogy v současnosti dost „tahají za uši“ a i scéna s jablky, která se dřív zdála neuvěřitelně silná a dlouhá, je dnes docela krátká. Nicméně, jak jsem psal, ve své době to byl úžasný film. A hlavně držím palce S.G. ať se mu podaří znovu se vrhnout do filmování, je škoda když režisér jeho kvalit netočí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Kapela, která hraje na zábavě, na níž se hrdinové filmu vydávají, je rakovnická skupina Brutus. (rakovnik)
  • Tento krátký český film od S. Gedeona byl natočen na motivy novely amerického spisovatele F. S. Fitzgeralda (1896-1940) "Bereniké stříhá vlasy". (Soníto)
  • Natáčení probíhalo ve Mšeně a Skalsku na Mladoboleslavsku, filmovalo se také na staré železniční trati Skalsko-Dolní cetno. (M.B)

Reklama

Reklama