Reklama

Reklama

Indiánské léto

  • angličtina Indian Summer (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Gedeonův první "skorocelovečerní" film sice svou poetikou odkazuje na snímky české nové vlny 60. let, ale zároveň přichází s novým pohledem. Uzavřená a samotářská dospívající Klára tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií, která je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, usilujícími o Marii. Vztahy mezi oběma dívkami a zároveň jejich vztahy k oběma mladíkům tvoří předivo křehkého příběhu dospívání. Klára, poučená získanými zkušenostmi, odjíždí z prázdnin vstříc dalším výhrám i prohrám, svým dalším životním osudům. V jednoduchém vyprávění o čtyřech mladých lidech na konci léta rozehrává Gedeon v konkrétních postavách příběh mnoha jejich vrstevníků z dnešní doby a dnešního světa. Zachycuje jejich pocit prázdnoty a tápavého hledání svého místa, včetně povrchnosti jejich dialogů, ale včetně podvědomé víry v lásku. První setkání s city a projevy dospělosti podává v lyricky tragikomické formě. Životní pocity hrdinů dokreslují texty písní jedné z typických předtavitelek tzv. "tancovačkového " rocku, rakovnické skupiny Brutus. V české filmové produkci jde o ojedinělý snímek, který staví na odlišných východiscích než většina ostatní české tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Indiánské léto mám velice ráda. Se značnou nadsázkou mi připomíná pravidelné, rodinou zorganizované, prázdninové pobyty u sestřenice na Vysočině. Je mi líto, ale musím přiznat, že diskusí v obdobném duchu jsem na místních zábavách nebyla ušetřena a pravděpodobně jsem se jich i účastnila (což mi můj mozek naštěstí milosrdně vymazal z paměti). Gedeon jednoduše, a přitom jemně, zachycuje pocity nejistého puberťáka, nebo spíš puberťaček; jejich vzájemnou rivalitu a trapnost okamžiku. Tento snímek asi ocení spíš holky. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Snad už tomu chyběla jen ta černobílá? Nikoliv, i bez ní je to dokonalá pocta Československé nové vlně. Navíc by mnoho scén bez barvy nevyniklo tolik, jako je tomu s ní. Kamera Miloše Kabyla je hold opravdu úchvatná! Dialogy že jsou o ničem? Ale kde že! Stačí jen více poslouchat, či přemýšlet nad tím, co zprvu vypadá jednoduše, není tomu tak. Stejně jako Černý Petr je i Indiánské léto portrétem doby a dospívání v ní. Samozřejmě každý po sém, Saša Gedeon rozhodně nekopíruje, spíše doplňuje. U Černého Petra jsem ovšem nemohl mít pocit nostalgie, který přišel snad hned v úvodu Indiánského léta... mnoho částí je důvěrně známých, jak by také ne. Velice dobře napsáno, velice dobře zrežírováno s nezapomenutelnou jablečnou scénou v samotném závěru! 75% ()

Reklama

martiňák 

všechny recenze uživatele

S odstupem času spíš trochu smutná podívaná. Indiánské léto byla ve své době doslova bomba, aspoň já jsem film tak vnímal – neotřelý styl vyprávění, neokoukané tváře, zábavné dialogy, realistické prostředí. Po čase ale již nic z toho tolik neoslní, protože vše jsme již viděli v dalších filmech ještě o něco lépe propracované – v Návratu idiota, ve filmech Bohdana Slámy a v dalších. Obzvlášť dialogy v současnosti dost „tahají za uši“ a i scéna s jablky, která se dřív zdála neuvěřitelně silná a dlouhá, je dnes docela krátká. Nicméně, jak jsem psal, ve své době to byl úžasný film. A hlavně držím palce S.G. ať se mu podaří znovu se vrhnout do filmování, je škoda když režisér jeho kvalit netočí. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám mistrovství dialogu. Málokdo by se v tom nepoznal. Máte babičku, jež vás po návratu z flámu (doufám, že si rozumíme v tom, že z toho flámu jste se vrátili vy, nikoliv ona) zahrnula otázkami, které byly zcela mimo mísu, přesněji řečeno z úplně jiného světa? Pak vás nejspíše Saša Gedeon tajně odposlouchával, protože tady se poznáte. A poznáte se v takové míře, že se na film budete dívat s trochu provinilým výrazem. Naštěstí vás nebude hryzat jen svědomí z nepříliš vstřícné konverzace s prarodičem, ale dostane se vám i pohledu na to, jak jste kdysi nesměle balili své první holky. Na vaší povaze pak záleží, zda se tomu budete smát, nebo budete chtít svou pubertu vymazat ze svého života. Přiměl vás někdy jiný film k podobným úvahám? Pozorovací talent je jedna strana mince, umění přenést to na filmové plátno je druhou stranou. Výsledkem je kult, kterému nedá zdaleka každý plný počet, ale kdo jej dá, ten o něm nezapochybuje. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zvláštní spojení podmanivé kamery a absurdních dialogů dává dohromady zajímavý výsledek. Indiánské léto ovšem působí spíše jako hříčka a experiment, neboť si z filmů nové české vlny bere pouze vnějškové znaky, ale do značné míry mu chybí ona neuvěřitelná schopnost téměř reportážně reflektovat "nezajímavou" všednodennost. Formanovo či Passerovo "fanatické pozorovatelství" Gedeon do jisté míry nahrazuje vytvářením absurdit, zdánlivou nehledanost scén umnou kompozicí. Poněkud tak připomene Chytilovou, jakkoli je civilnější, citlivější a přirozenější. Obě děvčata také působí herecky o poznání méně prkenně než například ona dvojice ze Sedmikrásek. Příjemnou kultivovanost a čistotu filmového celku doplňuje promyšlený scénář, jehož sdělení se ovšem v úplnosti otevře až v samém závěru a svým způsobem je tudíž spíše věcí určitého doznívání, než prožívání přímo v průběhu filmu. Určitým handicapem je také to, že člověk musí být pro sledování tohoto filmového opusu určitým způsobem naladěn, neboť jeho křehká citlivost se může snadno proměnit v pocit určité nudy a bezcílnosti... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: Radek99, Matty, Lynn ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo ve Mšeně a Skalsku na Mladoboleslavsku, filmovalo se také na staré železniční trati Skalsko-Dolní cetno. (M.B)
  • Tento krátký český film od S. Gedeona byl natočen na motivy novely amerického spisovatele F. S. Fitzgeralda (1896-1940) "Bereniké stříhá vlasy". (Soníto)
  • Kapela, která hraje na zábavě, na níž se hrdinové filmu vydávají, je rakovnická skupina Brutus. (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno