Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 2
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 2

Recenze (138)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Obecně se jedná o Stoneův monolog na daná témata, který je podložený dobovými záběry ze všech možných, známých i neznámých, zdrojů. 1. II. Světová válka + 2. Roosevelt, Truman a Wallace - pěkně ucelený průřez průběhem WWII. Zjevné levičácké tendence v podobě vyzvedávání sovětského utrpení a zásluh při ignoraci Spojenců. Dá se souhlasit. 90% 3. Bomba - vynikající díl, popisující zvěrstva konvenčního bombardování, šance US na invazi do Japonska, japonské podmínky kapitulace, pohnutky k použití jaderných zbraní a hlavně poukazuje na mýtus, který říká, že právě použití jaderných zbraní ukončilo WWII. 100% 4. Studená válka - Marshallův plán, Berlín, nástup komunismu v Evropě a ve světě. Opět je hojně skloňován Henry Wallace a jeho "komunisti" v USA vs. antisovětská propaganda. 85% 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět - nové garnitury (Eik vs. Chruščov), závody ve zbrojení, Korea, Írán. 75% 6. J.F.K. k okraji propasti - díl se skoro vůbec nezabývá zavražděním JFK, tomu se Stone věnoval plně zde. Díl pojednává především o Kubánské krizi, Kennedyho odlišném (čti demokratickém, pro republikány levičáckém, pro fanatiky komunistickém) pohledu na svět a Studenou válku, jeho vztahu s Chruščovem. 100% 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny - válka ve Vietnamu, okamžité otočení Johnsona po Kennedyho smrti, zvěrstva Američanů ve Vietnamu za Nixona, přehledově tajné operace CIA při převratech všude ve světě. Nazval bych to bojem o sféry vlivu. 100% 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice - hvězdné války, SALT, Afgánistán, sbližování. 85% 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád - pád SSSR, Perský záliv, rozšiřování NATO v Evropě 80% 10. Bush & Obama-Věk teroru - to už všichni známe + současná orientace USA na Pacifik vs. China 80% Celkové jde o dokument stojící si za svým názvem. Stone jde zdánlivě proti proudu a známým, někdy propagandisticky lživým proudům. Super cyklus. 90% ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone a objektivní historický dokument? První díly poměrně slušné, ale čím více se blíží k současnosti, tím mám silnější pocit, že to celé natočil "ňákej levičák".. A TAKY ŽE JO!!! Kdyby si Stone odpustil ty svoje skryté levicové agitace, tak by to bylo mnohem lepší, ale tak by to mohl kdokoli. O neznámé dějiny se nejedná, celé je to opět Stoneova reklama na své názory na USA. Kontroverzní dokumenty nejsou zrovna něco co by mě bralo.. a taky mě nebere Stone. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Každý z nás se učil dějepis, oblíbil si ať už pohádkovou antiku, království temnýho středověku, nebo epickou destrukci světových válek, ale... Vás nikdy nenapadlo, proč se sakra nevěnujeme taky pořádně tomu, co se dělo posledních 50 let a co svět tím pádem dostalo tam kde jsme dnes? Vždycky mě fascinovaly i moderní dějiny a tohle je výborný 10ti dílný dokument s pohledem byť levičáckým a snad až příliš "anti", ale bližším k realitě a dál od jakýkoli propagandy. O tom, kdo opravdu porazil Hitlera, jak se Amerika dostala do role světovýho policajta a přešla na vojenskou ekonomiku, jak málo chybělo aby se všechno zvrhlo a my sami sebe vyhladili z povrchu země, co se vlastně stalo od 11/9... a dál... Vypráví sám Stone a je to velmi přínosný, zajímavý, opravdu vyčerpávající výklad - tak plný informací, že už nyní (skvělý a děsivý 6. díl) plánuju druhou projekci na neurčito. Ač většinu jmen znám nebo jsou mi povědomá ze dřív, i tak toho na mě bylo místy příliš. Výběr tuny archivního videomateriálu je samozřejmě špičkový. Dva díly věnující se počáteční fázi studené války nebyly až tak záživné a nemůžu se ubránit pocitu, že Stone až příliš peskuje západ a podprahově vychvaluje sověty, ale když vezmu v úvahu, že 95% nám běžně dostupného materiálu to podává opačně a v mnohem černobílejší míře, nejedná se jednoznačně o mínus. Jen je dobré brát to v potaz a nenahlížet na věci jako na boj dobra se zlem, nýbrž jako na politiku a běžný mocenský chod světa. Oliver Stone je opravdu pozoruhodná osobnost. Tak... doplňte si vzdělání, věnujte tomu pozorně 10 hodin namísto všech těch blbostí a určitě se dozvíte hodně zajímavýho, DOPORUČUJU. "It was a perfectly beautiful night, as fall nights are in Washington. I walked out of the president's Oval Office, and as I walked out, I thought I might never live to see another Saturday night." (Robert S. McNamara, 27.10.62, milimetr od nukleární války) P.S. Nenechte si ujít dva bonusový prequel díly mapující léta 1900 - 1940. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne dobré dielo. Oliver Stone je jeden z Američanov na tom správnom mieste. Svoju vlasť nevidí len skrze falošné a nadradené vlastenectvo a uctievanie 50 hviezdičkovej vlajky, ktorá visí aj na verejnom záchode. Už prvá časť z druhej svetovej vojny ukazuje trefne americké záujmy, ich predstieraná nestrannosť a styky s Hitlerom. Nasledujúci vývoj Stone odhaľuje tak, že sa o tom našinec a asi ani Američan veľa na hodinách dejepisu nedozvie. Osobnosť Trumana, ktorý v podstate nikdy nemal vyhrať voľby, zodpovednosť za hodenie atómových bômb, prechádzame do éry studenej vojny až k výbornej časti, kde môžeme cítiť to napätie a ako málo chýbalo do vypuknutia tretej svetovej vojny, od ktorej sme aktuálne neďaleko aj my, ľudia žijúci v roku 2016. Vidíme americkú angažovanosť v každej lokálnej vojne, Stone neodkrýva ale len zbytočnosť týchto vojen, ukazuje aj zištné dôvody, ktoré niekde viedli k boju proti diktátorovi, no inde k podpore možno ešte horšieho diktátora. Podľa toho, ako sa to aktuálne Američanom hodilo. Záverečná časť je veľkým klincom a hlavne posledné filozoficky ladené slová zamrazia na chrbáte nejedného diváka. Klobúk dolu pán Stone. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Olivier Stone na začátku celého dokumentárního seriálu říká, že to dělal pro lidi s mylnými informacemi, které získali ve školách a jinde.. .. Problémem ale není americké školství či mylné knihy z historie. Ale schizofrenické myšlení Olivera Stoneho, který dokáže či se spíš pokouší ve všem vidět spiknutí a lži druhých, které nemusí být ani lži. .. Ale zase, samotný dokument je hezky zpracován, především ten první díl, leč postupem dalších epizod se začíná více a více projevovat Stoneho paranoia, především založené na politickém spiknutí. P.S.: Tím nechci říct, že vše co Stone říká je lež, to určitě né. Jenže najít pravdu v jeho vyprávění je možné jen v případě, kdy i vy sami máte znalosti z daného tématu..... HODNOCENÍ: 60 (3*) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama