Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film do Monty Pythonů vůbec. Narozdíl od ostatních filmů se zde totiž už vůbec nepokoušejí o žádnou dějovou linku, ale jde prostě jen o sled výborných a vtipných scének. A ty jsou tentokrát opravdu povedené, navíc protknuté řadou návykových písniček a i když místy mi ty scénky přišly až na hraně (zvracení v restauraci), tak ani jedna nesklouzla za hranici nadprůměru.90% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Aký je vlastne Zmysel života, tá záhada o ľudskej [n]existencii, otázka ohľadom života a smrti, tak na to sa snažila asi naprosto promptne, a k tomu vskutku i pomerne dosť filozoficky - [z]odpovedať predovšetkým azda práve táto - britská komediálna skupina Monty Python, ktorej zrejme žiadna TÉMA[TIKA] nie je vôbec cudzou, ako zrovna povedzme i v tomto, obzvlášť cynickom, surovom a humornom prípade, resp. spracovaní, ak teda avšak divák naostatok pristúpi na ich celkový pohľad na vec...? Záverečný, celovečerný titul tejto skupiny, sa snáď vyznačoval najmä tým, že: a). mu predchádzal jeden krátkometrážny [pred]film s názvom: Crimsonova permanentná poisťovňa; v trvaní približne cca 16. minút, ktorý mal tak mimoriadne dynamický spád, že by som bez mihnutia oka následne udelil až rovných 5* ; b). a to konkrétne v samotnej nadväznosti na klasický, dlhometrážny, hlavný film o trvaní ďalších 90. minút, ktorého jednotlivé kapitoly; áno, totižto daný titul bol rozdelený do siedmich kapitol, ktoré v rámci jedného celku - dotvárali akési muzikálové a spevácke a hudobné - vložkové prvky s tým dôvetkom, že tentoraz som už ale bol predsa mierne viac opatrnejším, nakoľko sa mi miestami zdalo, že skrátka títo ústrední a-u-t-o-r-i v náležitej podobe šestice účinkujúcich [5 Britov + 1 Američan], ktorí postupne vytvárali ďalšie a ďalšie postavy; akési nánosy, ktoré sa na seba neustále nabaľovali, až tým koľkokrát zachádzali do maximálneho extrému, čím prekračovali všetky hranice prijateľnej normy; v podstate vďaka čomu som sa napokon v celom svojom rozsahu - priklonil ku silným 4*, pričom zároveň ešte podotýkam i to, že dokonca dvaja z nich aj [z]režírovali príslušné kinematografické dielo do konečnej podoby, ktorá si podľa mňa rozhodne udržiavala úplne nadštandardne vysokú úroveň, t.j. „vtedy ste normálne mávali taký zvláštny pocit, akoby vás zvnútra požieral nejaký pytón kráľovský.” ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný sled skutečně neotřelých a často dost drsných, ale vtipných scének. Pohromadě to sice moc nedrží, ale to ani normální Pythonovská představení. Musím říct, že mě vůbec nebavil předfilm s pojišťovnou, pak už je to ovšem špičková zábava. Filmu překvapivě pomohl mistrovský dabing. Skvělé jsou písničky o početí, Galaxy Song a Penis Song. Za nejzdařilejší scénky považuji hodinu sexuální výchovy nebo návštěvu Smrti na konci. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje absolutně nejoblíbenější Pythonovské dílko, i když přiznávám, že co se králů britského humoru týče, obzvláště ohledně TV "seriálu" mám docela mezery ve vzdělání. Nemůžu to popsat, musíte to vidět. Nejoplzlejší, nejnechutnější a možná právě proto nejnezapomenutejnější pythonovský film obsahuje spoustu zcela zásadních věcí, např. přístroj který dělá "Ping!", hodinu sexuální výchovy, smysl života, nezapomenutelnou píseň Erica Idlea, a hlavně a především Middle Of The Film...Jsou ti chlapi vůbec normální? ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Úplně stejný problém jako s Létajícím cirkusem. Nesmírná nevyváženost scének. Například operaci jater nebo vrcholně nechutného pana Creosoteovi bylo věnováno zbytečně moc prostoru. Na druhou stranu Prostředek filmu mi utkvěl v tom positivním slova smyslu. Tudíž opět - vykuchat, trapárny vyházet, zkrátit tím podstatně délku. Pak se můžeme bavit o lepším hodnocení... 60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)
  • Jediná postava, která se objeví ve všech čtyřech pythonovských filmech, je Bůh (Graham Chapman). (Kulmon)
  • Po písni "Every Sperm Is Sacred" se děj přesouvá k protestantům Blackittovým. Z domu mezitím odejde 63 dětí. Ve skutečnosti jich zde tolik nebylo a některé z nich byly hnány zadními kulisami, aby mohly projít dveřmi znovu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama