Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

POMO 

všechny recenze uživatele

Toto by bol prúser aj ako lokálny projekt s Geislerovou. Nie ešte ako svetovo obsadený, a ktorý príde na opening festivalu hrdo uviest jeho režisér, prízvukujúc, že ho nakrútil "hlavne pre diváka" (chcel tým povedať "teda nie pre kritikov"?). Nebyť tých bujných dekoltov, utoniem v bezbrehom oceáne neskutočnej NUDY. Ani len vizuálne nie je film zaujímavý, a to sa má akože celý odohrávať v záhradách Versailles a ich okolí. Pamatáte na úchvatne nasnímané zahmlené záhrady v Královej reči? Stačilo aspoň túto scénografickú filmársku zložku dostať na nejakú úroveň, a film mohol byť zachránený. Vo filmografii Kate Winslet strašiak, do ktorého šla zrejme iba kvôli kamarátovi od fachu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nemá urozený původ, nemá známosti u dvora, navíc je žena, ale se svými návrhy přináší do zahradničení docela vítr. Její práce zaujme, získá tak příležitost stvořit část versailleských zahrad pro Ludvíka XIV. Výsledek není ani historickým dramatem, ani příběhem emancipované ženy, ani romancí, kvůli které bychom měli vytahovat kapesníky. A bohužel ani nijak zvlášť hereckým filmem, ač skvělé představitele posbíral. Zvratů je málo, dramatických momentů snad ještě méně (žárlivá manželka), atmosféra nestrhne, takže toho potěší vlastně docela málo (zahradnice s králem v sadu). Výprava, kostýmy a Alan Rickman, který se ujal role krále, režiséra i spoluautora scénáře, tentokrát nestačily. Má oblíbená, zde vzpurně hrdá Kate Winslet působila lehce unaveně, dobře známe její mnohem silnější a zajímavější role. Mdlý Matthias Schoenaerts mě solidně vytáčel už u posledního Vinterberga. Bohužel tady nebyl sám. ()

Reklama

misulka03 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení už dopředu nabádá k vysokým nárokům. Ačkoli jsem se snažila, tak těšení nade mnou převzalo naprostou moc. A zase to byla chyba. Snad až na to, že jsem si osobně odhadla, že herecké výkony nebudou moci být špatné. A skutečně to byl jediný, ač velice významný, záchranný bod celého filmu. Vše začíná v úvodních titulcích, kdy je divák upozorněn, že nic není podle skutečných událostí. Ano, ale kdo by neznal Ludvíka XIV, madam de Montespan a další skutečné postavy a ba co víc, kdo by neznal Versailles. Pokud se pustím do takového díla, tak přeměnit postavy je podle mého názoru špatné. Chápu, že vymyslet si postavy, by bylo zase zcela anonymní, ale vykreslit Ludvíka XIV. v této podobě, no nezlobte se, ale filmaři si mohli pozvat nějakého historika, který by jim tehdejší dobu a osobnosti představil. Ale to byl bohužel jen začátek - celý film byl poměrně nudný, kamera si mohla tak nádherně vyhrát a přitom naprosto nezaujala. Ano je to film hodný Kate Winslet i Alana Rickmana, ale zasloužil by si více péče. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Versailles je zaujímavý len z pohľadu dnešného človeka, lebo je to krásne upravený palác. Ale filmy o ňom, zo života v ňom a celkovo o Ľudovítovi XIV., ambicióznom liliputánovi, to je veľká nuda. Najmä ak ide o pomalú konverzačku so záhradníčkou. Pritom Versailles ponúka omnoho viac interesantných tém hodných sfilmovania, hoci by šlo viac o bulvárnu históriu (niečo sme videli v rovnomennom seriáli): že sa Ľudovítovi narodil čierna dcéra, že v celom zámku nebola jediná toaleta, a tak si uľavovali kade-tade a smrad, ktorý tam vznikol určite nepripomína tú vznešenosť dnešnej Zrkadlovej siene. Že dámy mali v rámci bontónu povolené uľaviť si počas tanca. A ďalšie mega pikošky. Jediné, na čo sa tu dalo pozerať bola Kate Winslet. Tej to tu mimoriadne svedčalo. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet byla prý v době natáčení v prvním trimestru, což možná vysvětluje, jak je po celou dobu nazelenalá a viditelně utahaná. Dvě hodiny se hrabe v hlíně a většinu stopáže vypadá jako strašák do zelí. Víc mi ale vadilo její otravné cicmání s nechutným vlasatým zajdou, kterému říká Mistře. Navíc když dokážete repliky odhadovat předem, je něco shnilého ve scénáři. Alana Rickmana a historické výpravné filmy mám moc ráda, navíc stojí zato zahlédnout slečnu Lemonovou v jiné roli, celkově je ale Králova zahradnice jen planým ovocem. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Kráľ (Alan Rickman) hovorí madam De Barra (Kate Winslet), že žena, ktorú si chce vziať, je veľmi zbožná, ale nie je aristokratka. To opisuje madam De Maintenon, kráľovu druhú ženu, s ktorou kráľ tajne uzavrel manželstvo (ako mu radila madam De Barra). (Laslo)
  • Hoci André Le Notre bol skutočnou osobou, postava Sabine je fiktívna. V tej dobe bolo nemožné, aby žena vykonávala danú profesiu. Alan Rickman sa vyjadril, že miluje myšlienku "vloženia úplne fiktívnej postavy do známeho kúska histórie". (Laslo)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama