Reklama

Reklama

Stalin - nejkrutější diktátor

(TV film)
  • Německo Stalin - Cult of the Tyrant
všechny plakáty
Německo, 2003, 48 min

Recenze (10)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ten titul sa trochu minul, nakoľko tu vôbec nie je ukázané všetko, čo Stalin urobil z hľadiska krutosti. Avšak je to i tak dobre spracovaný dokument s množstvom informácií. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER ! Muž z oceli byl oslavován jako národní hrdina v Rusku i ve světě. Jeho režim si vyžádal 20 miliónů obětí, přesto u jeho rakve lidé plakali. Propaganda vytvořila ze Stalina mýtus. Ukazovala ho jako otce vlasti, který miluje děti a rozumí umění. Tento dokument sleduje proces tvorby mýtu o Stalinovi. Za cara byl Stalin mnohokrát ve vězení i ve vyhnanství. Neměl téměř žádné vzdělání, jen kruté dětství a bohatou kriminální minulost. Pro Lenina vykonával jen špinavou práci, přáteli nebyli nikdy. Lenin ho chtěl dokonce několikrát odstranit, ale nepovedlo se mu to. Nepovedlo se to ani Trockému, který byl pokládán za Leninova nástupce. Stalin zprvu neuměl mluvit na veřejnosti, museli ho to učit nejlepší řečníci, ale měl talent získat si davy. O podivné sebevraždě Stalinovy ženy ani o jeho nenávisti k synovi se nikdo nedozvěděl. Ani o vraždách jeho konkurentů, obětech kolektivizace a honu na církve, ani o (28) miliónech lidí, kteří skončili v Gulagu nebo ve vyhnanství. Byl prezentován jen jako budovatel a zachránce Ruska. Na obrazech, filmech i fotkách. Nikde nesmělo být vidět jeho tělesné postižení (chromá ruka), rachitická postava ani jizvy po neštovicích. Tvořily se jen filmy prezentující nádherný život v Rusku, filmy o monumentálním Stalinovi a jeho (vymyšlených) velkých skutcích. Takové se posílaly i do světa. Se stejným obrazem šli lidé do bitev ve II. světové válce, přestože celou válku prožil Stalin osaměle jen na své dači u Moskvy zachvácen paranoiou a úzkostí. Zbytek světa Stalina stále více respektoval, přestože jim komunismus maximálně vadil. Mýtus i monumentální Stalinův kult zničil až jeho nástupce Chruščov. Stalin vzal do hrobu 20 miliónů lidí. Dokázal by toto všechno jediný člověk? ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Po celé desaťročia propagandistická mašinéria vytrvalo podporovala mýtus Stalin, ako Lenin dneška. Nechal výrazne zvýšiť právomoc tajnej polície. Najlepším príkladom integrovania tajnej polície a špionáže bolo zavraždenie Trockého v Mexiku. Až v roku 1956 Nikita Chruščov odsúdil dedičstvo Stalina a začal sa proces Destalinizácie. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Dokument skôr pre školákov. Prináša totiž poväčšine len základný súhrn informácií o tom kto bol a aký bol Josif V. Stalin. Tí, ktorých dejepis a téma 2. svetovej vojny bavila a o Stalinovi čo to vedia už pred zhliadnutím dokumentu sa príliš nového nedozvedia. 60% ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film věnující se všehoschopnému Josifu Stalinovi a kultu jeho osobnosti. Stopáž je však příliš krátká, aby dokázala hlouběji rozebrat jednotlivá období tyranova života, provede nás tedy zběžně jeho mládím a začátky v bolševické straně, přerodem nově vzniklého Sovětského svazu v rozvinutý průmyslový stát, druhou světovou válkou a jeho závěrečnou paranoiou. Trochu více je rozebráno ve střední části, kdy je Stalin na vrcholu a některé výpovědi hostů pořadu jsou zajímavé, bohužel na mnohé naznačené i vyřčené nezbyl prostor. Jak naznačuje kolega P/\/EL, autoři měli rozhodně zvolit vícedílný seriál, v této podobě je to sice celkem zajímavých ale průměrných dalších 48 minut o sovětském diktátorovi, jakých už tu bylo mnoho v dílech jiných a procento unikátnějších informací oproti konkurenci je malé. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

spousta důležitejch informací chybí, chápu, má jít o věci méně známé či skoro neznámé, ale...co třeba Stalinův syn, co padl do zajetí za války atd., o Hitlerovi jsou filmů mraky, o neméně zajímavém a krutém Stalinovi (a jeho lidech) toho moc není...Nejkrutější diktátor by mohla mnohadílná série... ()

Reklama

Reklama