Reklama

Reklama

Hvězda českého filmu třicátých a čtyřicátých let a její pestré i nelehké životní osudy v ukázkách a vyprávěních... Filmová hvězda a erotický symbol třicátých a čtyřicátých let. Krásná a obdivovaná žena, jejíž jméno spolehlivě plnilo sály. Ale také stránky tehdejšího i dnešního bulváru... Zároveň nešťastný a psychicky nevyrovnaný člověk, podezřívaný z kolaborantských styků s německými okupanty. Mužů, kteří prošli jejím životem, bylo mnoho, ale prosté štěstí příliš nepoznala. Druhou polovinu života prožila po boku homosexuálního partnera v zapomnění emigrace. Domů se vrátila jen umřít. Rodačka z Mladé Boleslavi se dočkala konce v příbramské nemocnici na oddělení pro muže. Bylo jí 81 let. Nechtěla žádný obřad. Její popel byl rozptýlen. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sorry, ale dokument o Adině Mandlové, ve kterém jsou za její kolegyně označeny takové herečky jako Zdenka Procházková nebo Hana Talpová, je totálně mimo. Nehledě na to, že ve filmových prostřizích autoři nepoznali rozdíl mezi Adinou a kupříkladu Věrou Ferbasovou nebo Trudou Grosslichtovou. Vše ostatní je pouhá subjektivní nadinterpretace její vzpomínkové knížky. ()

Marthos odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samoúčelná bulvární recyklace autobiografických vzpomínek Adiny Mandlové. Volně přeloženo: o jejím soukromém a intimním životě se divák dozví naprosté detaily, zatímco o filmových rolích a umělecké dráze jen to, co autoři uznali za vhodné. Vyznavače absurdních glosářů a náhodných historek ze zákulisí pražské bohémy ani tentokrát nezklame výběr pozvaných účinkujících. A mezi tím vším se vznáší prapodivné hudební motivy, chvíli připomínající melancholické žalozpěvy a chvíli zas cirkusové šapitó. Dneska už se tomu směju. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnes by se tato herečka dala onálepkovat jako zlatokopka. Překvapilo mě, že tehdy nebyly filmové hvězdy moc dobře honorovány. Proto byla odkázána na bohaté milence. Na dnešní měřítka krásy by zas tak hezké nebyla. Norková pláštěnka také vyšla z módy - někdo by umělkyni řekl "slečno, máte pěkné kožené boty, to jsou dvě mrtvá zvířátka". Milenec rutinér nejsem, takže bych se Mandlové líbil, ale jinošské rozpaky, které ji na mužích vzrušovali už nemám. "Když se jí někdo líbil, tak bylo jedno, jestli byl hotentot nebo Němec", dozvíte se. To je smutné, ale pobavilo mě jak finančně zlikvidovala nacistu, kterého v úpadku zatkli. Pak ale "musela zaplatit 4 kožichy z lišky za 15 tisíc říšských marek od tohoto nacisty, protože zkrachoval" Nebo když po válce odpověděla ministrovi na oznámení, že už se u nás žádné její filmy promítat nebudou "mě je to jedno, já jsem všechny viděla". Vězení na Pankráci s 26 lidmi na cele a střídání o 12 postelí s jedním kbelíkem vody na mytí si nedovedu představit. Zcela s Mandlovou souhlasím s její názorem na Američany a Kanaďany po jejím pobytu v Kanadě "to jsou prostě lidi, který pořád musej mít něco víc než ty sousedi. Musej mít dvě auta, furt honěj hypotéky, furt jsou uštvaný a hlavně strašně špatně zacházej se starými lidmi". Vzpomněl jsem si na přednášku Vladimíra Komárka, kde mluví o tom, že v Amerika přijme každého, kdo věří v Boha Svatý Dolar. Pak je teprve každému dovoleno praktikovat různá osobní podnáboženství. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu jsem se dozvěděla poměrně dost nových informací o hereččině životě, ale hned v úvodu mě rozhodily fotografie a jedno video jiných žen, které s Adinou měly společné jen barvu vlasů. Toto by se v dokumentu nemělo stávat, obzvláště to video (ledaže chtěli poukázat na rozdílnost typu modelky Adiny a oduševnělé jemné Trudy Grosslichtové). Vyjma tyto nedostatky hodnotím kladně, ono sehnat v roce 2011 svědky jejího života nebylo nejlehčí a kdo chce jít skutečně do hloubky, vykašle se na dokument a přečte si životopis. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Milá dámo, musíte se připravit na to, že v téhle zemi se už žádné vaše filmy nebudou hrát.." - "Milý pane ministře, mně je to jedno, protože já už všechny svoje filmy viděla.." ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu pouhá recyklace pamětí Adiny Mandlové z knihy Dneska už se tomu směju. Jen minimum nových informací. Pro ty, kteří četli knihu, velký přínos nevidím. Snad jen doplnění dobových obrázků a záběrů. Pro ty, co knihu nečetli, jen stručný výtah bez velkých souvislostí mezi sebou a návazností. Milovníkům herečky každopádně doporučuji knihu si přečíst. Nicméně už to určitě udělali. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Takovou lhostejnost a apatii jsme už dávno nezažil. Lhostejná mi byla nejen Adina Mandlová jako herečka (světově slabá, v české koknkurenci průměrná), jako "vamp" (žena přidělující klíče) i jako starší neuznaná žena, ale i všichni, kdo o ní mluvili - proto ani samotný dokument nepřesahuje mez "jedna paní povídala". Jít trochu do hloubky a zjistit víc než, že za to může její dětství, je pouze nehumánní odsudek. Kniha Adina Mandlová: "Dneska už se tomu směju", přestože není také asi příliš upřímná, stojí alespoň "za zamyšlení". Zde se dá zamyslet nad hezkým českým rčením: "Ritz nebo nic". Zde však to tak jednoznačné není: "Buďto Ritz nebo si na něj chvíli počkáme." Ritz je cíl (pro mnohé). ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sestřih mluvících hlav, které převážně odříkávají obsah Adininy autobiografie a jen výjimečně těží z osobních setkání s touto hvězdou složité osobnosti nebo jejími kolegy a ještě řidčeji z dalších historických pramenů. Hudební doprovod neprozrazuje valný autorský vkus. Sc. Jitka Škápíková ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobré...Talpová nebo Županič vystupují v dokumentu proto že se s ní v r.1966 v Karlíně setkali v připravovaném muzikálu... A pokud si někdo stěžuje že volili herečky které nebyly přímo jejími kolegyněmi , tak ať si uvědomí kolik jich zůstalo v r. 2011 na živu ...Srovnávat s knihou nelze, protože rozsah knihy a filmu se prostě nedá srovnávat... ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z tohoto dokumentu jsem neměla vůbec dobrý pocit. A korunoval to samotný závěr, kdy bývalá recepční popisovala sápání a bezmocnost. A. Mandlová měla barevný život. Občas hodně veselý, občas hodně smutný. Narodila se a žila v době, která byla diametrálně odlišná od té naší a žila život veřejný, takže ji teď můžeme ukazovat jako cvičenou opičku a mluvit o ní, polemizovat, domýšlet si. Já si myslím, že vše co chtěla říct, tak napsala ve své biografii a rozhodně se nešetřila. Tak na ni pojďme vzpomínat. Pravdivě, ale s i s úctou k někomu, kdo tady už není. Trefný komentář: NinadeL ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Mandlová asi nemusela tolik dřít když se v realitě prezentovala skoro stejně jako na filmovém plátně. Ale je opravdu zajímavé že jako modelka tolik zaujala. Mě se třeba vůbec nelíbila. Ale i přes ty všechny její osobní zálety nakonec našla své štěstí v osobním životě v zahraničí. A asi už byla i poučená ze svého mládí a proto už věděla jak se chovat k mužům. ()

jolly.rose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto souhlasím s Ninadel. AM mám ráda, neomluvitelné jsou filmové přehmaty. Talpovou a Procházkovou nelze brát jako její kolegyně. Kdo chce, tak si přečte její knížku. Toto je slabý odvar jejích interpretací. ()

Reklama

Reklama