Reklama

Reklama

Poslední vrchol

  • Španělsko La última cima (více)
všechny plakáty
Trailer

Není dnes lehké najít v mediích modely dobrých kněží. La Ultima Cima ukazuje typ kněze, o kterém nikdo nemluví: anonymní kněze, kteří slouží Bohu tím, že slouží druhým. Pablo Domínguez Prieto - španělský kněz překypující radostí s velkou zálibou v horolezectví - věděl, že zemře mladý a přál si, aby to bylo v horách. Odevzdal svůj život Bohu a Bůh přijal jeho nabídku. Ve 42 letech umírá při sestupu hory Moncayo. Pablo byl znám a milován velkým počtem osob, které o tom svědčí po jeho smrti. (Infinito más uno)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal za úkol rozšířit povědomí o jednom neobyčejném knězi, a tak i vrátit lidem důvěru v církev. Otec Pablo byl podle natočených výpovědí charismatický, skromný, optimistický, zapálený do víry, atraktivní, vždy ochotný pomoci, se smyslem pro humor, byl to velký myslitel a teolog. Samé superlativy. Celý dokument se skládá převážně z chvály blízkých osob kněze. Nechci zpochybňovat, že je všechno pravda, ale pro dobrý dokument je to málo. Poslední vrchol byl natočen posmrtně takže o otci Pablovi víme jen to, co řekli ostatní a to jsou jen dál rozvíjená pozitivní slova. Poslední vrchol otce Pabla tak nepomáhá lidem přiblížit, ale naopak z něj dělají téměř světce a tím ho od nich vzdalují. Možná je problém v tom, že v Česku neexistuje tak pevná křesťanská základna a lidé se na kněze neobrací tak jako ve Španělsku, a tudíž ho nikdy nemůžeme ocenit, tak jako v rodné zemi. Ke konci na mě začal snímek působit až strašidelně. Ve chvíli, kdy žena vykládala, jak ji rozmluva s otcem zabránila přerušit těhotenství, když věděla, že dítě má vývojové vady, jsem si říkala, že je něco špatně. A když malý chlapec do kamery říká, že se chce stát taky knězem jsem si uvědomila, jak nebezpečné je, když vás o něčem přesvědčuje tak charismatická osoba, byť s dobrými úmysly. Nakonec stejně neděláte to, co považujete za správné vy, ale to, co považuje za správné ona osoba. A uvědomuji si, jak jednoduché je potom přesvědčit i celé davy. Jsem zvědavá, co by otec Pablo říkal, kdyby viděl, jakou reklamou je film o něm. Škoda, že film nenabízí na kněze více pohledů, ale je to jen opakování téhož od různých lidí, a to ještě v nezměrné délce. Podle mě by Poslední vrchol měl mít tak poloviční stopáž. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na člověka a na víru. Hned v úvodu je zmíněna poměrně smutná skutečnost, která utváří celý pohled filmu, a i když víte, kam směřuje, je vám to líto. Víra není špatná věc, fanatismus ano. Přemýšlet o víře je záslužné, i když si pořád myslím, že lidem se dá pomáhat i bez bible a křesťanství či jiného náboženství. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

S velkými rozpaky dávám dvě hvězdičky. Jde vlastně o poloamatérský dokument v takovém tom stylu amerických evangelikálních videí, kterých se v USA točí tisíce. Nechci snižovat kvality toho kněze, ale přece jen na mne superlativy fanoušků z jeho "fanklubu" působily nepříjemně a některé výroky zněly až sektářsky. Nevím, proč by známkou nějaké velikosti (a svatosti) mělo být to, že tragicky zemřel (se svou přítelkyní) v horách atd... Zcela vážně a odpovědně mohu konstatovat, že tento film bych svým "hledajícím" bližním nedoporučoval, či přesněji řečeno raději bych ho pominul. Neb podle mého názoru je dosti plytký a nese v sobě nebezpečí kultu člověka, jeho schopností a aktivismu. Jeden z nejvíce nadhodnocených titulů z žánru náboženských dokumentů, jaké jsem kdy viděl (ke dni 30.5.2014: 79%!). ()

wallabia 

všechny recenze uživatele

Jen houšť, jen houšť...takových lidí, životů, příběhů a návštěv kin. Bezesporu nejsilnější filmový zážitek za hodně dlouhou dobu. Hltala jsem každičké slovo a chvílemi přemítala o vlastních postojích, které jsou mnohdy tak omílané těmi středoproudy, až se skoro stydím...když vidím, že to jde. Ovšem právě výčitky jsou to, co bych cítit neměla, když přece všechno může být a JE skvělé! Nemám ve svém okolí tak zářivé světlo, jakým Pablo uměl být, nicméně někde uvnitř jej máme všichni a právě takové snímky, jako Poslední vrchol, dokážou tu bránu k němu pootevřít a nechat ono světlo svítit. Takže, jednoduše - DÍKY! ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Jsem křesťan-katolík. Jsou mi blízcí kněží stylu otec Pablo, a přijde mi, že mám na ty mladší a pozitivnější celkem štěstí. Jsem optimista a věřím, že tohoto ražení je kněží čím dál více. Očekával jsem spíše film na motivy života kněze, tady jde spíše o dokument. Celkem by mě zajímalo, kde brali ty respondenty - i když pravda, asi stačí vyjít jen ven a poptat se i v ČR a ten názor na církev je holt asi všude stejný. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Přestože rozpočet dokumentu činil pouhých 200 000 euro a náklady na reklamu 2 000 euro (především webové stránky), zařadil se v prvních týdnech ke kasově nejúspěšnějším projekcím ve Španělsku. Úspěch spočíval v ústním předání. Během prvních 5 měsíců jej vidělo 125 000 diváků. (argentina)
  • Pablo Domínguez, kněz, filozof, děkan teologické fakulty v Madridu a horolezec, zemřel 15. 02 .2009 při sestupu hory Moncayo. Byla to poslední hora ve Španělsku nad 2 000 metrů, která mu zbývala zdolat. (argentina)
  • Čtyři dny před svou smrtí vedl Pablo exercicie v klášteře na úpatí hory Moncayo. Jeho přednášky byly zaznamenány a poté vydány jako kniha „Hasta La Cumbre - Až na vrchol“. Do konce roku 2011 vyšla už ve 14 vydáních. (argentina)

Reklama

Reklama