Reklama

Reklama

Pokrm Bohů

  • USA The Food of the Gods (více)

Obsahy(1)

Že se i z obyčejného výletu na vzdálený ostrov může stát horor, o tom se na vlastní kůži přesvědčil Morgan (Marjoe Gortner) s přáteli, kteří byli krátce po příjezdu napadeni agresivním rojem gigantických vos. V zoufalém hledání pomoci se Morgan objevuje u hospodářského stavení, které k jeho smůle obývá jiný zvířecí zabiják enormních rozměrů. Celá situace se po dalším průzkumu, kdy se skupina utvrzuje v přesvědčení, že celý ostrov obývají obrovská zvířata, jen zhoršuje. Tím však jejich zoufalá cesta za vysvobozením zdaleka nekončí. Do cesty se jim staví abnormálně veliké krysy, které se shromáždily za jediným účelem – eliminovat lidského narušitele. (Conspi)

(více)

Recenze (27)

matestlust 

všechny recenze uživatele

V celku zapomenutá klasika? Ale kdeže...slátanina, která i přes značné stáří těžce zaostává co se vizuální stránky, atmosféry, herecké (alespoň ) průměrnosti a celkového dojmu, týče. Celá řada neuvěřitelně dementních pasáží, které by sedli maximálně do tromáckého archivu. Nápad vcelku dobrý, ale provedené děsné, herci příšerní, triky slaboučké ( znám plno filmů z této doby, které si na tomto dali podstatně víc záležet ). Porod a vyznání tělesného chtíče uprostřed chaty, kterou obklopuje stovka zmutovaných krys, to už mi vážně ani ten zoufalý úsměv na tváři nevyloudilo. Být tenhle film o pár let mladší, neváhal bych se ho mrsknout do odpadu. Za ty roky a za ten celkem slušný nápad dávám, ale hodně ošoupané, 2*. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

The Food of the Gods je určitě nadprůměrný animal horor, podle románu H. G. Wellse, o tom, že když člověk zneužívá a špiní svými odpady přírodu, příroda se krutě pomstí... V tomto případě látkou, kterou když pozřou nějaké zvířata, obrovsky vyrostou... Vosy, kuřata, červi a krysy... A ty tu hlavně jde, o krysy (samozřejmě, kromě kritiky lidského zacházení s přírodou)... Kuřata a červi se mihnou jen v jedné scéně, vosy asi ve třech (po trikové stránce v hodně úsměvné kvalitě)... Ale když začnou na lidi útočit přerostlé krysy, stojí to opravdu za to... Vypadají mnohem reálněji, než ty digitální ve většině krysích hororů posledních let a chvílemi z nich jde opravdová hrůza... A to se sakra počítá... The Food of the Gods je film, který musím fanouškům animal hororů rozhodně doporučit... ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film byl již mou (tuším) čtvrtou zkušeností s tvorbou Berta Gordona, takže jsem měl jistou představu, čeho že se tu můžu dočkat. A to i přesto, že jsem literární předlohu (novelu) The Food of the Gods and How It Came to Earth od spisovatele H. G. Wellse nikdy nečetl. Gordonova obliba natáčení Eco scifi hororů, mi však byla známá. A ani tentokrát tomu nebylo jinak. I zde se vzbouří příroda proti člověku, což pro něj bude mít nedozírné následky. Pokud však nejste příznivci takzvaných zvětšovacích efektů, tohle rozhodně nebude pro vás. Efektových orgií se tu totiž nedočkáte! Gordon s oblibou používal zvětšovací sklo (speciálně upravenou kameru) a modely aut či domů. Snad aby tomu dodal šťávu, ovšem kritici si na něm jistě smlsnou. Zvětšené kuřata, krysy či vosy (které vypadaly spíš jak komáři) totiž v kontextu s člověkem nevypadají zrovna důvěryhodně. Tedy tím myslím ty jejich útoky. Nicméně bodík nahoru dostane za pěknou přírodu a několik docela vydařených krvavých scén. Dovolím si však nesouhlasit s některými diváckými ohlasy, že tento film postrádá atmosféru či jakoukoliv přítomnost napětí. Nejde sice o nic nervy drásajícího, ale kupříkladu první útok krys na pana Skinnera byl na režisérovy poměry, docela dobře provedený. Na druhou stranu je ovšem potřeba říci, že zlomyslný úsměv na tváři mi nezmizel po celou dobu trvání filmu. Některé situace totiž pravdu zaváněly trapností (útok kuřete).The Food of the Gods tak sice nepatří mezi nejlepší zvířecí horory, ale určitě si nezaslouží opovržení. Několik pozitivních věcí se tu najít dá a já nad ním určitě nezanevřu. Klady i zápory jsou tu ve vzájemné symbióze, takže nakonec jsem se rozhodl tomu dát lehký nadprůměr. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zábavné béčkové potešeníčko. Pán režisér Gordon u mňa týmto filmom vôbec nezaostal za očakávaniami. Dodal presne to, čo sa od neho žiadalo. A ak niekto jeho filmografiu a tvorbu nepozná, automaticky film odsúdi. Debilné dialógy, hrozné herecké výkony ( jeden za všetky - Ralph Meeker ) a triky...pokiaľ nepríde na tie optické, kde je interakcia hercov a zvierat ( či záverečnej záplavy ), sú celkom v pohode. Je to naozaj hrozné, ale zábavné. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od desiatok iných dobových sci-fi hororov, v ktorých sa monštrum objaví iba v krátkych záberoch v samotnom finále, The Food of the Gods je od počiatočných minút až do samého konca v podstate jeden nepretržitý animal attack. Hoci je fakt, že napríklad útok gigantických ôs nebol na svoju dobu žiaden trikový majsterštyk, Bert I. Gordon sympaticky odkryl všetky tromfy, ktoré mal k dispozícii a výsledok je z môjho pohľadu uspokojivý. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Bert I. Gordon vytvoril obrovské mravce vo filme tak, že na pozadie premietal zväčšené zábery projektilových mravcov (Paraponera clavata) pochádzajúcich zo strednej a Južnej Ameriky. (beso74)
  • Autorem eponymní literární novely je uznávaný anglický spisovatel Herbert G. Wells. (Conspi)

Reklama

Reklama