Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (154)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie s tím nejsmutnějším koncem a spíše než ryzí dokument hlavně celovečerní rekapitulace rok starých událostí. Pár zajímavých pohledů do zákulisí se zde rozhodně najde (Fischerova scénka s nespokojeným dobrovolníkem), ale jinak se jedná po většinu času o dokument, který svého potenciálu využívá bohužel jen z poloviny a ukazuje hlavně všechno, co už z televize moc dobře známe. V některých situacích je totiž až bolestivě vidět, že Kudrna zde hrál pozici pouhého pozorovatele, nerýpe a nedostává se tak v jistých situacích na dřeň. Navíc tvůrci až příliš počítají s tím, že divák celou tu mediální masáž moc dobře zná, a tak o některých důležitých událostech (Okamurovo odstoupení) vůbec neinformuje. Za pár let tak bude dokument svoji hodnotu paradoxně spíše ztrácet, než aby na ní více nabýval. 50% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Konečně objektivní pohled na politiku. Přepla jsem na to v televizi a reflexivně obrátila oči v sloup, chvilku jsem to bez zájmu nechala běžet. No a byla jsem překvapená. Dokument, jak má být. Vše je tak, jak to opravdu je. Nefunguje zde žádná mediální manipulace ani nic podobného. Průzračně vidíme politické vztahy, vztahy mezi volebními týmy, sviňárny, co si navzájem provádějí a jak se klidně do očí zákeřně napadají. Politice nerozumím, ale mám osobní sympatie. Můžu ale říct, že tento dokument je vhodný i pro ty, kteří nedokáží vyslovit Schwarzenbergovo jméno a hlavně pro ty, jež jsou nestranní. ()

Reklama

aniabo odpad!

všechny recenze uživatele

NO A CO. Film Hledá se prezident bych možná dokázala vyrobit i sama, kdybych se konečně naučila s tim Movie makerem, jde totiž o směsici záběrů z (před)volebního období, většina z nich stejně už někdy byla ve zprávách, Kudrna si ani nedal tu práci, že by je alespoň barevně sladil, takže chvilku čumíte na klasickou televizní talk show a vzápětí tu máme přepálenou bílou čtvrthodinku bez kontrastu. Žádná spojující linie (jo pardon, "dokument" zachycuje osudy kandidátů od samého počátku kandidatury až po druhé kolo voleb... to totiž ještě nikdo nikde neviděl), film nepřináší nic nového, nevyvolává žádné otázky, maximálně se akorát člověk utvrdí v názorech, které už měl, pravda, přibyde k tomu nový, týkající se ultimátní debžotovitosti těchto 110ti minut. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Dokumentární počin Tomáše Kudrny byl opěvován ze všech stran a popravdě i já jsem se na pohled do zákulisí první přímé volby českého prezidenta těšil, nicméně výsledek moje očekávání nenaplnil a dostavil se pouze tuctový dokument s materiálem, který byl tisíckrát odvysílaný v televizním zpravodajství. Upřímně řečeno tento kousek nepřináší nic nového a už vůbec ne nic revolučního jak by se na první pohled mohlo zdát. Navíc se vyváženě nevěnuje všem zúčastněným kandidátům, ale pouze panu Zemanovi, Fischerovi a Karlu Schwarzenbergovi. Ostatní kandidáti jsou rádi, že v celém dokumentu pronesou dvě věty a na seznámení s jejich profilem či zákulisím můžete rovnou zapomenout. V podstatě nemohu pochválit ani pohled do zákulisí zmíněných tří pánů, jelikož jsou vybrány zbytečné scény, které bohužel pramálo vypovídají o charakterech dotyčných kandidátů a to, že je Zeman vtipný hulvát a Schwarzenberg spící mumlal divák, patrně věděl už před tímto dokumentem. Na druhou stranu musím tvůrce pochválit, že se snažil do snímku zakomponovat názory obyčejných občanů a nabízí asi nejucelenější pohled na tuto významnou událost v historii samostatné České republiky. Moje hodnocení 55% ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Kdo bedlivě sledoval politickou situaci před volbami, pro toho nebude tento dokument velkým překvapením. I těch pár scén z pozadí, které uveřejněny předtím nebyly, však dokáže hnout člověku žlučí. O tom ale politika je, kdo má žaludek, rozhodně v ní úspěch nenajde. K potlické scéně mě napadá v tento moment snad jen citát velikána Cimrmana: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat." ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Tomáš Kudrna nesměl zveřejnit žádnou část natočeného materiálu před skončením prezidentských voleb. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama