Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neapolský policejní komisař Rizzo přezdívaný Velká noha se právě vrátil z Hong Kongu, kde se velmi razantně očistil od obvinění, že je překupníkem drog. Jenže klidu si příliš neužije. Okamžitě se musí pustit do dalšího případu. Tentokrát však nejde jen o drogy, ale také o krádež a pašování diamantů. Na prodej drog i nelegální obchod s diamanty ho upozorní africký kolega, který je ovšem vzápětí zavražděn. Stopy vraha vedou do Johannesburgu, kam se Rizzo neprodleně vydává. Ještě před odjezdem se ale setká s bývalým strážmistrem Caputem a s Bodem, synkem zavražděného policisty, kteří se ochotně stávají jeho pomocníky v boji proti dobře informované narkomafii. Od prvního okamžiku, kdy nenápadná trojka vystoupí z letadla, musí komisař čelit najatým zabijákům, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby se ho nepokusili zabít. Ale Rizzo poněkud přihlouplé a nešikovné protivníky s přehledem likviduje pádnými pěstmi i důvtipem. Kromě toho stále pátrá po vrahovi afrického kolegy. Stopa ho zavede až k odhadci drahých kamenů Spyrosovi a jeho šéfovi, jenž se neštítí žádného zločinu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Neapolský detektiv Rizzo (Bud Spencer) se vydává do prosluněné Afriky, aby objasnil případ pašování diamantů. Za pomoci malého Boda, osmiletého syna zavražděného policisty a potrhlého Capota musí čelit organizovanému gangu, kterému se samozřejmě nějaké vyšetřování moc nelíbí ... Možná je to tím, že jsem než "obyčejnou" detektivku čekal hillovsko-specnerovskou komedii, tak jsem se ukrutně nudil - možná k tomu přispěla i docela drsná délka filmu, ve kterém zas tak o nic moc nešlo. Z šedi nudi sice sem tam diváka vytrhne nějaká ta hláška, případně bitka Spencera s armádou zločinců, ale i tak víc než 2 hvězdičky nedám.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +příběh, hudba, prostředí Afriky bylo slušně využito, Bud Spencer tady pěkně hláškuje -děj je opravdu delší, až zdlouhavej/// Po opravdu dlouhé době první film tohoto ranaře. A překvapivě i v dnešní době celkem solidně zabaví. I když, z počátku se film tvářil více jako krimi a přecijen dvouhodinová stopáž filmu taky moc nepomůže. Ale je zase fakt, že náš komisař toho hodně prožije a divák s ním. Bitky docela v pohodě, hlavní záporáci fain a ten malej černoušek byl super./// Celkem 66%/// ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Jde o dobré a zábavné dílko, fackovacích scén je dostatek, přesto ale jejich choreografie je stále stejná a ke konci filmu už docela nudná (navíc délka filmu je docela neúměrná na tento žánr). Bud Spencer je v nejlepší formě, vypadá velice dobře a natře to každému, jednotlivci či skupině. Přesto jako policajt v Egyptě (Milionový brouk) ve volném pokračování tohoto filmu je ještě o stupínek lepší a zábavnější. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Série se nám překlonila do typické budspencerovské komedie, ale to není na škodu. Bud mnohokrát ukázal, že utáhne film i bez svého blonďatého parťáka, pokud se mu tvůrci nesnaží dosadit do dvojice nějakou pitvořící se otravnou parodii. Caputo se sice občas pohybuje na hraně, ale komické situace s ním jsou tak vypečené (např. s dravou zvěří v jednom kontejneru anebo jak ho Bodo vždycky přechytračí), že Enzo Cannavale suverénně kráčí celým filmem, aniž by si divák na Terence vzpomněl. Rvačky tradičně excelentní, o příběh tady moc nejde, exotické prostředí má opět kouzelnou atmosféru a nad vším kraluje nezpochybnitelné Budovo charisma ve spojení s perfektním dabingem Rudolfa Hrušínského. Role komisaře Riza patří k jeho nejlepším. I když zase tak moc nevybočuje z jeho běžné šablony, přecejenom tady má příležitost ukázat více ze svého herectví (např. v dojemných scénách s Bodem), až člověku přijde líto, že nikdy nedostal příležitost ukázat se i v jiném typu filmů. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Z filmové série o Rizzovi uznávám pouze Policajta v Africe a Milionového brouka, které mám navíc velmi rád. Nejspíš to bude tím, že se oba odehrávají v nádherném prostředí, obsahují skvělý mix humoru, hlášek i napětí, mají spád, stážmistr Caputo zde má větší prostor a hlavně mají výborný starý dabing Rudolfa Hrušínského. Toto všechno podle mě Drábovi a Hongkongu chybí, nebo je toho tam velmi málo. Dráb a Hongkong jsou spíše kriminální filmy, kde je humoru zas tak moc není. Tady je to právě naopak. Čistokrevná lehce kriminální komedie. Rizzovy hlášky jsou naprosto geniální. Bodo je roztomilý a vůbec v tomto filmu nepřekáží. Najdeme zde i mnoho bitek, které jsou okořeněny mnoha vtipnými momenty. Plus pěkná hudba, která dodává atmosféru. Divím se, že má zde tento film jen 66%, je na stejné úrovni jako Milionový brouk, ne-li lepší. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Gaetano Caputo (Enzo Cannavale) pracuje v restauraci, která se nachází v bývalém hotelu Carlton na Commissioner Street 150 v Johannesburgu. Do roku 2019 byl hotel s výškou 223 metrů nejvyšší budovou v Africe. (999.9)
  • Film byl do československých kin uveden jako vůbec první ze Spencerovy "policajtské" série v létě 1981. Aspiroval tehdy na jeden z největších návštěvnických hitů roku. Po několika měsících byl však v tichosti stažen z distribuce kvůli aktuálnímu bojkotu Jihoafrické republiky, kde se snímek z větší části odehrává. Do dlouhé řady menších kin na vesnicích se tak tento film nikdy nedostal, k pramalé radosti jejich vedoucích. (charles3)
  • V jednom z rozhovorů vzpomíná Bud Spencer na zážitek, kdy se setkal s rasismem. V jedné restauraci, do které vzal Baldwyna Dakila na oběd, musel zaplatit příplatek kvůli jeho pleti. (chleba24)

Reklama

Reklama