Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 049)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedinou čiernou škvrnou tejto dokonalej rozprávky, je na hlavu ujebané, propagandistické video z dielne Európskej komisie s vyjadrením Dariny Chmúrovej, ktorej zrejme z tejto ukrajinsko-kovidovej doby, nakomplet zajebalo. Dúfam, že sa za ňu kolegovia rovnako hanbia, ako väčšina Slovákov so zdravým rozumom. Aby ľudia pochopili, prečo sa táto staršia pani z nenazdajky, prachom zabudnutá, prevažne obsadená do tretích rolí priemerno podpriemerných filmov z ničoho nič objavila na obrazovke, tak musia zájsť do jej profilu a pozrieť si jej hereckú kariéru a následne jej obsadenia za posledné roky. Nuž, od 87´ si v ničom v rámci brandže ani len neškrtnúť, to musí fakt zabolieť. Myslím, že teraz sa ponuky len tak "pohrnú". Smutné, veľmi smutné video, na ktoré sa mohol dať nahovoriť jedine ten, čo hlboko klesol, respektíve ten, čo už fakt nemá čo stratiť. Dúfam, že sa jej duša boľavá zahojí .. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mrazík aneb filmová sibiřská magistrála. Nástěnku za fenu bych nechtěl, Ivánkův účes á la babiččin květináč už vůbec ne, starým lidem dveře podržím, ale hřbet si nechám hezky narovnaný a loupežníkům posílám pozdravy od bezdomovců v Brně v myší díře, ti jsou na tom nähmlich stejně - zpívají a věčně na šrot. Jedna z nesmrtelných pohádek, která bude hlásat násilí na loupežnících ještě po konci světa. Výtečnej dabing...opravdu opravdově opravdová poklona panu Filipovskému, tvrdím, že bez něj by byla pohádka u nás poloviční. A jako malý jsem fakt netušil, jestli Babu Yagu hraje pohlednej chlap, nebo šeredná ženská.... ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy jsou především za tu obrovskou dávku nostalgie. Nebýt ji, nevím, jak bych to hodnotil, vidět to teď poprvé. Asi žádná sláva. Je to taková těžkotonážní pohádka. Dalo by se ocenit, jak moc v sobě odráží tu ruskou náturu a vůbec styl jejich pohádek. Kdo četl Peříčko Finista Jasného sokola nebo Krásu nesmírnou, dá mi jistě za pravdu. Mrazík má v sobě něco z té ponurosti a hororu ruské pohádky. Na druhou stranu převládá jen jakési pozlátko. Ze serie ruských pohádek této doby však jednoznačně nejlepší. Velkým kladem je i absence jistého ideologického podtextu, který je tak typický pro české pohádky. Jsem rád, že jsem to dobrých deset možná patnáct let neviděl, ale je mi jasné, že dřív nebo později přijde doba, kdy to chtě nechtě budu muset zhlédnout znovu. No, v nejhorším můžu vždycky jednu hvězdičku přidat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika ruské kinematografie a především českého dabingu, která je krystalicky čistým kultem, se vším co k tomu patří. Zábavná pohodovka nacpaná od úvodních po záverečné titulky hláškami, kouzelně bizarními situacemi i nezapomenutelnými figurkami. Legenda, kterou mnozí známe zpaměti a nestydíme se za to. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ano, někdo může namítnout, že ho viděl už snad 20x. Ano, někdo může namítnout, že jsou v této pohádce určité nelogické návaznosti. Ano, někdo může namítnout, že herecké výkony jsou naivně pitomoučké ... Sakra, o čem to tady melu? Vždyť je to Mrazík!!! A Mrazíkovi prostě nejde dát nic jiného, než 5 hvězdiček nepodmíněně! Už jen za ten skvělý dabing si je plně zaslouží. "Před naší, za naší, cesta má ať nepráší, hej ...." ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Scenárista filmu Nikolaj Erdman strávil 30. léta 20. století ve vyhnanství na Sibiři za to, že napsal satirickou bajku o Stalinovi. (raininface)
  • Když kocour Mourek utíká z Mrazíkova (Alexandr Chvylja) domu a nasedá na vepříkové sáňky samochodky, je zřetelně vidět provázek, který je táhne. (rakovnik)
  • Natáčení prodražil přesun produkce za polární kruh (konkrétně na poloostrov Kola), jediné místo, kde tou dobou bylo dost sněhu - na všem ostatním se proto muselo šetřit. Součástí úsporných opatření byla například i cibule místo jablka, do níž se musela zakousnout Inna Čurikova alias Marfuša, čekající v lese na Mrazíka (Alexandr Chvylja). Pokrmy na svatební hostině z konce filmu zase rekvizitáři natřeli petrolejem, aby herci nemohli ujídat. (zdenur)

Reklama

Reklama