Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 049)

H34D 

všechny recenze uživatele

Teda co tohle mělo znamenat, to mi není jasné... Přece jediný rozdíl mezi mnou a lidmi hodnotícími 5 hvězdičkami nemůže být v tom, že jim to připomíná dětství a mě ne (viděl jsem film někdy v 15+ letech). Dávám 2/5 za pár momentů připomínajících pohádku, jinak se absolutně nemůžu stotožnit s tím, že by Mrazík měl být kult, pohádka pro celou rodinu, film na který se můžete dívat každé Vánoce znova apod. Nechť otravná Nastěnka promine, že už se u obrazovky nikdy více nepotkáme... 3/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Až pokiaľ som si neotvoril imdb.com, myslel som si, že som iný a že zmysel tejto rozprávky a jej úžasnosť mi preteká pomedzi prsty. Teraz som spokojný a chápem prečo sa mi tak nepáčila. A oprávnene. Nechutní, slizkí herci, strašná kamera a tie úbohé kostýmy sú len zlomok toho, čo mi vadí. Naozaj nechápem ten rozdiel v hodnoteniach, ale to bude asi spoločnosťou. To, že na tom ulietávali naši rodičia, pochopím. Ale ako to môže držať aj súčasnú generáciu mi znova uniká. Nevadí, 'Morozko' je shit a stojím si za tým! 30%. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé - je to jenom pohádka. Za druhé - je to ruská pohádka. Za třetí - vrcholný skvost českého dabingu a důkaz toho, že čeští filmoví překladatelé mají blíž k ruštině než k angličtině:) Za čtvrté - kolik filmů si s kamarády dobrovolně sehrajete za dlouhého pochodu a ještě se u toho skvěle pobavíte? Tyhle čtyři body by měly obhájit to co je snad všem předem jasné - Mrazík je klasika všech klasik a jako takový je nedotknutelný jako Berla Mrazilka:) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kultovní a oblíbený především v našich luzích a hájích, a co je překvapivé že ani ne tak v zemi svého vzniku, nezapomenutelné scény, postavy, hlášky, fantastický je dabing, bohužel filmu škodí jeho časté reprísování, doslova a do písmene jsem už alergickej na to, když jeho název najdu v televizním programu, rok co rok po sobě, někdy dokonce i vícekrát do roka. Snímek tak ztrácí na své hodnotě, své prvotní kouzlo a přitažlivost a jak píše Tom Hardy stává se nesnesitelným, ale nové generace diváků si film vždy pohodlně najde a získá o tom jsem přesvědčen. Film a jeho některé scény posloužily i jako dobrá parodie pro některé naše umělce, nezapomenutelný je například Dejdar se svým Ivánkem a loupežníky:-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem se Mrazíkovi vyhýbal, snad že mi byl protivný kvůli té pověsti "kultovní" pohádky, jež zapříčinily nespočetné televizní reprízy, do nebe vychvalovaný dabing a v neposlední řadě i jistá "ostalgie" českých diváků. Leč, ze studijních důvodů jsem podlehl zvědavosti a pustil si to - nyní po zhlédnutí jsem se jen utvrdil v tom, že i kdybych byl poslední člověk v galaxii, který to neviděl, o nic bych nepřišel. Odmyslím-li si ten humbuk okolo, je Mrazík jen trochu lepší pohádka, se zajímavým obsazením, kostýmy a výpravou, s mizernými triky, trochu zbytečnými hudebními čísly a lehce nezvyklou komikou. Protože se považuji za umírněného rusofila, velmi jsem ocenil všechny ruské atributy, které na mě z Mrazíka dýchly; naprosto mě potom dostalo provedení Mrazíkova obydlí - fantastická architektura! Na téma českého dabingu Mrazíka bych raději pomlčel, vědom si toho, jaká posvátná kráva to zrovna u tohoto filmu je, neodpustím si proto snad jen poznámku, že bych to raději viděl v ruském originále s titulky (už jen pro ten bolestný nesoulad pohybu rtů herců se zvukovou stopou). Naopak oceňuji, že většina českých replik je ve verších, což Mrazíka v mých očích povyšuje lehce nad průměr. Závěrem asi nakonec přece jen spokojenost, znovu to ale vidět fakt nemusím: jednou a dost u mě bohatě stačilo. Mimochodem doporučuji k přečtení velmi originální text Martina C.Putny Mrazík zevrubně, vědecky objektivně a definitivně vyložený aneb Chvála psychoanalýzy. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Natalja Sedych (Nastěnka) se na casting vydala tajně, bez svolení rodičů. Ti jí posléze natáčení zakázali a pomohla až intervence režiséra Alexandra Rou: „Musel jsem s nimi promluvit a přemluvit je. Jednoduché jednání to nebylo,“ uvedl s tím, že je přesvědčil až slíbený honorář. (Duoscop)
  • Na schodech do Mrazíkova (Alexandr Chvylja) domu lze zřetelně rozeznat průhlednou lepenku, držící sníh na svém místě. (ricky4)
  • Rozprávka sa spočiatku stretla len s vlažným ohlasom. Filmová legenda sa z nej stala až postupom rokov a dodnes je vo svete oveľa populárnejšia ako v krajine svojho vzniku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama