Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 049)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mrazík aneb filmová sibiřská magistrála. Nástěnku za fenu bych nechtěl, Ivánkův účes á la babiččin květináč už vůbec ne, starým lidem dveře podržím, ale hřbet si nechám hezky narovnaný a loupežníkům posílám pozdravy od bezdomovců v Brně v myší díře, ti jsou na tom nähmlich stejně - zpívají a věčně na šrot. Jedna z nesmrtelných pohádek, která bude hlásat násilí na loupežnících ještě po konci světa. Výtečnej dabing...opravdu opravdově opravdová poklona panu Filipovskému, tvrdím, že bez něj by byla pohádka u nás poloviční. A jako malý jsem fakt netušil, jestli Babu Yagu hraje pohlednej chlap, nebo šeredná ženská.... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím do obrovského zástupu onanistů a onanistek, kteří si potřebují pohonit u tohoto sovětského kultu minimálně každé vánoce. Stejně tak ovšem nehodlám tuto pohádku posílat do horoucích pekel jenom proto, kde vznikla. Jakožto člověk, který nevyhledává a dá se říct, že ani moc nemá rád pohádky, musím ovšem přiznat, že Mrazík je jedna z mála milých a vtipných pohádek, která mi zkrátka nevadí. Tuto pohádku jsem v mládí viděl tolikrát, že bych ji jako jednu z mála zvládl převyprávět. Velkou pochvalu si zaslouží i český dabing, protože tohle bych si v originále vidět asi nepřál. [75 %] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měl rád východoslovanské pohádky ovlivněné byzantskými a tatarsko-mongolskými vlivy a je škoda, že na jejich motivy vzniklo tak málo dobrých filmů. Za Sovětského svazu byly v kurzu spíš budovatelské ptákoviny, dnes na jejich výrobu chybí peníze, osvícení producenti a vlastně i společenská objednávka. Ve své době byl Mrazík něco jako zjevení v sovětské nekonzumovatelné filmové tvorbě, navíc umocněné kvalitním českým dabingem, u kterého se čeští herci Zímou počínaje a Filipovským konče bavili neméně než diváci. Řada z hlášek z pohádky zlidověla, a i když častými reprízami se Mrazík v českém prostředí poněkud opotřeboval, stále ho považuji za víc než přijatelnou a vtipnou filmovou podívanou. Celkový dojem: 80% - s ohledem na trochu té nostalgie. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem viděl poprvé, když jsem chodil do 1. třídy. Od té doby se na ni dívám každé vánoce. Co k ní říci? Brilantní zahraniční pohádka, od které by se mohli dnešní tvůrci "pohádek" (jestli tomu vůbec lze říkat pohádky) lecčemu přiučit. Film jsem slyšel l i v ruském znění, ale náš dabing jí přidal (zvláště u postavy baby Jagy) patřičnou šťávu. Před naší za naší, ať 5* zapráší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Len preto, že to do nás hustia televízie pravideľne každé Vianoce, sa z toho predsa nestane umelecké dielo. Za komunistov to bol takmer povinný film, a v ľuďoch to akosi ostalo. Nejedná sa však o nič výnimočné. Obyčajná ruská rozprávka zo šesdesiatych rokov. U mňa "Mrazík" nedosahuje ani len priemeru. ** ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Bez Georgije Milljara (Baba Jaga) by Mrazík možná ani nevznikl. Filmaři natočený materiál skladovali ve sklepě domu, v němž během natáčení bydleli. Jednoho rána tam však prasklo potrubí. Všichni se zděsili, že je se surovinou amen, ale když k domu přiběhli, uviděli promáčeného a zimou ztuhlého Milljara, vytahujícího filmové kotouče ze sklepa. (Tonula)
  • Představitelka Marfuši Inna Čurikova se za vzhled a chování své postavy styděla. V ulicích Moskvy byla terčem posměchu a sama se prý kvůli tomu nedokázala na Mrazíka podívat více než jednou. (raininface)

Reklama

Reklama