Reklama

Reklama

Vídeňská nemocnice - Donauspital

(TV film)
  • Česko Donauspital (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Renomovaný rakouský režisér N. Geyhalter poskládal pozoruhodné obrazy fungování obří moderní továrny na zdraví, včetně veřejnosti skrytého zákulisí. Autorsky výjimečný filmařský vhled N. Geyhaltera se tentokrát zaměřil na zdravotnické monstrum. Nabízí pohled do zákulisí největší vídeňské nemocnice a přibližuje fungování tohoto velmi složitého organizmu od specializovaných lékařských pracovišť po důležité služby, zajišťující běžný provoz. Zdá se, že důsledný přístup lékařů a zdravotníků, ale také dobře zorganizované zázemí napomáhá úspěšně léčit nemocné a většinu z nich vracet do života. Je to ale ideál, který v uzdravování populace hledáme? (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

‚Symfonie města‘ o nemocnici, ve které lidské příběhy hrají jen vedlejší roli. Statická kamera snímá v celcích nebo polocelcích konfekční místnosti, operační sály, vývařovnu, třídírnu odpadů, kapli, ale nevyhýbá se ani pitevně, márnici nebo místnosti posledního rozloučení. I přes oddramatizovaný děj, absenci jakékoliv přidané hudby a pohybů kamer y se člověk po chvíli dostane do rytmu a tempa s jakým je dokument natočený a začne příběh nemocnice prožívat po svém. Nesledujeme žádného hlavního hrdinu – hlavním hrdinou je Danauspital a den z jeho života. Člověk si uvědomí, že nemocnice nejsou jen sestry, doktoři a pokoj, ale že se jedná o do detailu promyšlený mechanismus, o soběstačné „město ve městě“, ve kterém každý musí udělat svou práci, aby zabezpečil plynulý chod. („Ehm, minulý týden jsme tu měli malý problém. Zasekly se automatické dveře, které uvěznily záchranný tým na druhé straně. Sestra pak nevěděla, jestli má pacienta dřív oživovat nebo otevírat dveře. Tak se na to podívejte, ať se to příště už nestane.) Pokud vám nevadí naturalistické záběry (kamera neuhýbá před žádnou z činností – ať už se jedná o operaci oka, páteře, pitvání se ve střevech nebo krájení lidského mozku), tak vám nic nepřekáží ve zhlédnutí dokumentu Danauspital. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Absolutní absence jakéhokoliv průvodního komentáře. Dokument je pouze sestřih běžného pracovního prostředí různých oddělení nemocnice. Takže pro laika ohromná nuda. Snad jediné, co mě fascinovalo, je tam ta jejich automatická přeprava, chodba plná vozíků, které převážejí něco někam. ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový techno-pohled na mnohdy chladnou realitu nemocniční budovy. Oceňuji zejména kvalitní práci s kamerou a filmovým rytmem. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Některé scény hluché, ale jinak velice komplexní pohled do nemocnice. Myslím však, že se dalo "vytřískat více". Některé pitevní scény jen pro otrlé. Dokument svojí normálností, všedností a všeobecností alespoň působí velice reálně. 8/10 ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama