Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (301)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý na postupném odhalování postavený film s výborně takřka oscarově hrající Nicole Kidman, který sice ve finále nezklame a scénář dokáže i překvapit, ale pro lepší hodnocení mi tam cosi chybělo. Before I Go Sleep skončil někde na pomezí psychologického dramatu a napínavého thrilleru, ale ani v jedné oblasti nejede úplně na doraz a občas působí nepřirozeně a vykonstruovaně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,242,457Tržby Celosvetovo $15,060,457Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrý námet, dobré obsadenie ale škoda toho zbytočného klasického balastu len aby to bolo v samom závere zaujímavejšie akčnejšie takže príde tuctový súboj zo zlosynom, škoda /60%/ ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Thriller, který by moc rád byl něčím víc, než nakonec je, patří k těm typům filmů, které stojí a padají s příběhem a jeho pointou. Joffe nemá problém vytvořit hutnou a paranoidní atmosféru a vzhledem k tomu, že zpočátku nevíme o moc víc než hlavní hrdinka, to báječně funguje. Je jasné, že každá postava může lhát a záměrně zatajovat věci a jejich rozkrývání je poměrně fajn. S přibývajícím časem ale film upadá do stále větších klišé a stává se tuctovou a zaměnitelnou podívanou. Joffe zkrátka jede na jistotu a nikdy nevystoupí z mezí žánru, což znamená, že tu sice je pár akčnějších scén, lekaček a rádoby tajemství, všechno už ale bylo viděno jinde a mnohdy i lépe. Do lehkého nadprůměru film posouvá ústřední trio, které sice nemá moc možností vyniknout, ale uhraje si svoje a mnohdy mu stačí zapojit nezpochybnitelné charisma (Kidman je celou dobu vyděšená, ale nepřehrává, Firth se ke slovu dostává až na konci a vše zvládá, jak má, jen Strong by mohl dostat nějaký moment, kde by vysloveně vynikl). Závěrečná pointa tak vlastně nikoho nepřekvapí, natožpak šokuje, potěší ale, že není úplně hloupá a je v ní jen minimum nelogičností. Pro trošku zkušenějšího diváka je tak Before I Go to Sleep pouhou žánrovou jednohubkou, která neurazí, ale ani vysloveně nepotěší. 60% ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Dřív než půjdu spát je film o ženě v podání Nicole Kidman,která po nehodě ztratila paměť a vždy když je jí vše vysvětleno tak následující den po spánku se to celé opakuje a pořád dokola.Jde o to jestli jí její manžel Colin Firth říká pravdu a nebo naopak doktor Mark Strong není tím čím se zdá???Film se postupně pěkně vrství a přibývajícími minutami napětí stoupá a do poslední chvíle nevíte co Christine její ztrátu paměti způsobilo a co je pravda a co naopak lež.Pokud máte rádi filmy,kde musíte trochu bádat a není vám vše jasné od prvních chvil tak budete spokojeni.Navíc perfektní výkony předvedly všechny herecké osobnosti.Za mě tedy celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Tento film má velmi přesný trailer. Kdo má načumíno, celkem snadno díky němu vystopuje, že to bude stát za prd. Tentokrát jsem ale nedokázal utišit hlas, kterej našeptával: "Co kdyby?". To byla chyba, trailer nelhal ani v nejmenším. Záhada je, proč do toho Kidman lezla. Proč do toho lez Firth je jasný, má tam s ní kousací scénu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Keď Christine (Nicole Kidman) zistí, že má syna, zaznamená si do foťáku vetu: "His grief isn't new, but it's new for me." Na druhý deň, keď si to prehráva, hovorí vetu: "His grief isn't new. Mine is." (megajalec)
  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)
  • Počas rozhovoru s Benom (Colin Firth) v škole Christine (Nicole Kidman) zhodí tašku na zem a podíde k nemu, aby ho objala. V ďalšom zábere je taška preč. (Arsenal83)

Reklama

Reklama