Reklama

Reklama

Bieszczady

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument vypráví příběh z 60. let minulého století, který zní jako příběh starozákonní. V roce 1962 se v prostředí těšínského Spolku rozhodných křesťanů objevilo proroctví, které mluvilo o hrozícím nebezpečí a o nutnosti opustit rodnou zemi a přestěhovat se pod Božím vedením do Polska. V roce 1968 vláda emigraci povolila. Tehdy první skupina křesťanů dobrovolně opustila komunistické Československo a přestěhovala se do opuštěných vesnic v Bieszczadech na vzdáleném polsko-ukrajinském pomezí. V následujících letech odcházeli další, celkem asi 500 osob. Se svými potomky tam žijí dodnes.
Dokument je postaven na příkladu jedné rodiny, která byla odchodem rozdělená; část rodiny odešla, část zůstala. Příběh vypráví Josef Sliž, dnes kazatel Církve bratrské v Českém Těšíně. Jeho babička uvěřila proroctví, na základě kterého se v roce 1974 spolu s dalšími odstěhovala ve svých 63 letech do pustiny v polských horách.
Přesídlení křesťané žijí dodnes v bývalých Banderovci zničených vesnicích, které zpět probudili k životu. Zúrodnili zarostlá pole a nikdy nelitovali toho, že odešli ze svých domovů a přestěhovali se do pustiny mimo civilizaci. V průběhu uplynulých téměř čtyřiceti let byli opakovaně vyhledáváni i polskou vládou, poskytovali pomoc narkomanům a i jinak se zapojovali do služby jiným. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu vystupují milí lidé. Je štěstí že se polské vládě po zničení vesnic dlouho znovu nepodařilo osídlit, když lidé vždy utekli a bylo to ponecháno přírodě.Až tedy do příchodu těchto betonářů. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vhled do života evangelických křesťanů v Těšínském Slezsku koncem 20. století a jejich zvláštní (v mnoha ohledech zázračný) "exodus" do Bieszczad. Jde o pohled "zevnitř", jejich vlastníma očima, takže nutně zaujatý. I tak myslím stojí za vidění a zamyšlení, co zmůže neochvějná víra v Krista a dobré společenství... Zajímavý komentář: lucascus. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Profesionálně zpracovaný dokument o historii náboženského hnutí na Těšínském Slezsku. Opravdu nemám důvod snížit své hodnocení, protože se zde ctí fakta, nic není dokresleno nebo vyňato. Vzhledem k tomu, že se tento dokument dotýká i mých předků, kteří se rovněž rozhodli vydat na dalekou cestu do pustých Bieszczad, je mé hodnocení ovlivněno i soukromým pohledem na údálost, která se však neodlišuje od vize režisérovy. Tvůrcům převelice děkuji... ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Dokument na motivy vzpomínek... Vzpomínky dalších pamětníků ale říkají, že je tam dost nepřesností a absence důležitých faktů. Např že "autor" proroctví do Bieszczad sám nikdy neodjel... Ze vzpomínek jiných pamětníků - neodjel proto, že jeho proroctví mělo úplně jiný význam a ti, kteří odjeli, si ho vyložili "chybně".TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama