Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

Merkin 

všechny recenze uživatele

Na začátku všeho bylo slovo, v tomto případě slovo Jiřího Brdečky, jenž dal vzniknout textu Limonádového Joea. Ten napřed vycházel na pokračování v literárním časopise Ahoj a později se dočkal i knižní podoby a divadelního zpracování. Lehkost, vtip a elegance Brdečkova příběhu následně zaujaly Jiřího Trnku, všestranně nadaného výtvarníka, který vytvořil vskutku nekonvenční snímek s hlavními hrdiny "na nitkách". Nakonec se oba pánové setkali, a to ve tvůrčím týmu slavné filmové verze Limonádový Joe aneb Koňská opera, Brdečka jako scénárista a Trnka jako animátor, oba pod taktovkou režiséra Oldřicha Lipského. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Árie prérie je lahodnou loutkovou groteskou z výrobní dílny Jiřího Trnky. Jiří Brdečka měl přirozené sklony ke zlehčování a eleganci parodické nadsázky, jeho Limonádový Joe už byl tou dobou na světě (já se jeho čtením a doprovodným obrazem pokaždé zajíkal a kochal). Jiří Trnka vybudoval zábavu z kamarádovy invence, z vlastního stylu výtvarného svérázu a chytlavého popěvku Jana Rychlíka Sou fár tu jú aj mej v podání Slávky Procházkové a Oldřicha Dědka. Árie prérie je podařenou zábavou sehrané dvojice animované tvorby Trnka - Brdečka. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Přišel on, mého srdce šampion : ideální westman:-)! Zpívající kovboj v nejlepší loutkové parodii westernů. Prousmívala jsem se tímhle akčním filmečkem od začátku až do konce. Song of the Prairie: Oldřich Dědek (tenor buffo) & Slávka Procházková (soprán), Trnkův "Malej Limonádník" je kouzelnej! https://www.youtube.com/watch?v=sHrerIyhylk ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ty jeho minifilmy na jakékoli téma jsou prostě nehorázně poetické, jak řemen! Je mi opravdu líto dnešních dětí s těmi jejich chujovinami typu Ledové království, Mončičáci z Francie apod. cgi sračky, které si za 10 let (a to ještě přidávám), nikdo nebude pamatovati. A taky, proč by měl??? Ano, kdysi před 300 lety, jsme byli triková/loutková velmoc. To uznával jakou danou věc, celý svět. Ta doba je už samozřejmě nenávratně pryč. Když se omylem podívám na čt:D/art, nebo jak se tomu nadává, chce se mi zvraceti nad těmi kokotinami pro (asi) děti z Itálie, Francie a bohužel i z Británie.:( O naší produkci, raději nepsat. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Loutkový předchůdce Limonádníka se stejnou ústřední árií So Far mě velice oslovil... i z prostých loutek zde číší westernová atmosféra drsného romantického cowboje a dalekého západu. Mistrovské provedení z díly Jiřího Trnky je plné pestrých barev, na svou dobu atraktivních kulis a v kombinaci se stylovou hudbou rozhodně nenudí. Nádherné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama