Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 2

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (677)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekná ukážka toho, že bláznom môže byť ktokoľvek, každý aj nikto. Niekde ústav ovládnu blázni, inde urobia z blázna rovno premiéra. Dobrovoľne, nech je sranda. Hoci druhá polovica filmu podľa mňa stráca svoje čaro, musím uznať, že tie záverečné zvraty boli vycibrené. Film pekne ukazuje tortúru lekárov na psychiatrických pacientov, ale predsa len nešlo o žiadny Prekliaty ostrov, takú ambíciu ani nemal. Ale mohol túto tému viac otvoriť. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Srdečné a vřelé díky tomu neomalenému a nekulturnímu pitomci z Bontonfilmu, který prozrazuje část zápletky filmu už v místní anotaci, ať mu mráz roztrhne prdel. Ale i tak byl pro mě Stonehearst Asylum hodně příjemný filmový zážitek. Romantický film, jehož způsob romantiky je pro mě ještě stravitelný. Fin de siècle, viktoriánská Anglie, ponurý blázinec s panoptikálním osazenstvem, skvělá výprava, dobří herci... tedy popravdě Kate Beckinsale se mi mnohem víc líbí jako modrooká upírka, no ale co nadělám. Během filmu jsem měl několikrát neodbytný pocit, že už bude každou chvíli překročena míra patetismu a romantismu, kterou jsem ještě schopný a ochotný tolerovat, ale nikdy se tak nestalo, protože scénárista pokaždé udělal nečekaný (i když nepatrný) úhybný manévr od triviálního kýče k... zajímavému a pohlednému kýči. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra opuštěného blázince uprostřed lesů byla pohlcující. Do toho skvělý Ben Kingsley a půvabná Kate Beckinsale. Fakt mě to bavilo a když se ve sklepení objevil Michael Caine, v duchu jsem tleskal. Bohužel to v průběhu malinko ztratilo dech a snahu opepřit to ještě finálním zvratem, za každou cenu, moc nechápu. Když to porovnám např. s malinko podobným Scorseseho Shutter Islandem, tak to je prostě vyšší level. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na Elizu Graves jsem se těšil už od prvního traileru a jsem ještě více překvapen, jak skvělé to je. Thrillerů z blázince můžeme spočítat na jedné ruce, tudiž už z toho důvodu je potřeba si vážit tenhle velmi atmosférický, skvěle zrežírovaný i zahraný thriller, který poslední půl hodinu na diváky tasí takové zvraty, že jsem radostí začal pomalu šilhat. Opravdu parádní filmový zážitek za doprovodu úžasného hereckého cástingu a jeden z nejlepších závěrečných zvratů poslední doby mi vykouzlil úsměv na tváři. 80% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nemám rada horory, ale poviedky E. A. Poe(a) som vždy čítala so zatajeným dychom a napriek svojej znepokojivosti ma bavili. Filmu sa podarilo zachovať presne tento duch jeho poviedok teda nebyť desivým, ale tajomným, znepokojivým a vypointovaným tak, ako sa patrí. Príslovie o tom, že nemáme robiť druhému to, čo nechceme, aby potom robili nám, dotiahnuté takmer do dokonalosti. "Ples príšer" v plnej paráde....áno presne takto si predstavujem sfilmované dielo od E. A. Poa. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se v Bulharsku. (Terva)
  • Eliza Graves vo filme hrá nádherne na klavíri, no jej predstaviteľka, Kate Beckinsale, hrať na klavíri nevie. Sama to uviedla v jednom zo svojich rozhovorov k natáčaniu filmu Underworld: Prebudenie (2012): „Veľmi mi odľahlo, keď som uchopila zbraň a zrazu akoby som našla svoju vec. Myslím, že je to preto, že mám obrovské ruky. Neviem hrať na klavíri alebo hrať basketbal. Ale ukázalo sa, že to môže byť dosť užitočné pri zbraniach.“ (Bobek15)
  • Postava Mickeyho Finna (David Thewlis) je ve filmu spojována s uspávacím jedem. Ve skutečnosti je "Mickey Finn" výraz pro nápoj, smíchaný s drogou či zneschopňujícím činidlem, pojmenovaný po chicagském barmanovi Michaelu Finnovi. Ve skutečnosti začal být tento termín používaný až v 10. letech 20. století - tedy později, než ve filmu, který se odehrává na přelomu let 1899 a 1900. (AloeB)

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama