Reklama

Reklama

Erasmus a spol.

  • Česko Erasmus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Xavier je posluchač ekonomické fakulty v Paříži a otcův známý mu slibuje po dokončení studií místo na ministerstvu financí. Podmínka, že musí ovládat španělštinu, není díky programu Erasmus nesplnitelná, a tak se Xavier rozloučí s maminkou i s přítelkyní a odletí do Barcelony. Najít tu bydlení není snadné, ale nakonec Xavier uspěje: nastěhuje se do bytu, kde žije už dalších sedm studentů, každý z jiného koutu Evropy. Nové známosti, nové zážitky, chaotické, a přece svým způsobem harmonické soužití mladých lidí různých národností, různých zvyků a zaměření jsou pro Xaviera školou, jež mu umožní přechod do dospělosti. Všechny jistoty jeho dosavadního života včetně lásky jsou zpochybněné, Xavier se už nevyzná ani sám v sobě. Když se vrátí domů, neví sice přesně, co chce, ale ví, co rozhodně nechce.

"Je to film, který připomíná někdejší romány o létech učednických či o procesu zasvěcení," říká tvůrce, jehož scénář je ispirován zkušenostmi ze života rodinných příslušníků a přátel. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejradši mám filmy od kterých nečekám naprosto nic a oni mě pak vlítnou do hlavy i do srdce takovým způsobem, že po skončení filmu jen žasnu, mrkám očíčkama a otevirám hubu naprázdno. Erasmus a spol je přesně ten případ a přitom jsem mu věnoval pozornost jenom proto, že slovo erasmus mě připomínalo jiné poněkud zajímavější slovíčko a byl jsem teda zvědavej, čím chce veřejnoprávní televize oblažit své koncesionáře. Nemohl jsem čekat, že velmi záhy po začátku Erasmu a spol se proměním v závistivou mrchu. Já chci taky bydlet v zahraničí, v bytě 1 +1 s chlastajícím rusákem, šarmantní francouzskou, temperamentním italem, prdelatou brazilkou a vůbec s celým světem a taky bych chtěl spát s lezbou v jedný posteli, kecal bych s teplou holkou o těch studenejch, vyžunknul bych s ní pár lahváčů, dal bych si s ní páku a šel do hajan. Fakt jsem jim strašně záviděl, a současně jsem se neskutečně bavil. Ta přirozená pohoda co s filmu vyzařuzuje je neskutečně nakažlivá . ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Erasmus aneb co všechno se skrývá po tímto slovem. Mnohým se jistě vybaví Erasmus Rotterdamský, ale s tím to v tomto snímku má společného pramálo. Zde slovo Erasmus vystupuje jako synonymum pro studentský život plný zábavy, alkoholu, bezstarostného života, milostných afér atd. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že o ničem jiném ten film není. Náš na první pohled nevyzrálý Xavier nás provede i tou nejzapadlejší uličkou Barcelony a zjistíme, že pod křehkým obalem se skrývá pěkný rebel. Nicméně po celou dobu si udržuje status inteligentního studentíka. (Pracovně to tedy nazvěme elegantní rebélie.) Když zhodnotím vlastní snímek, je to stejné jako s Xavierem. Napovrch snímek vypadal křehce (snad i nějaká oddychová komedie s Audrey Tautou, pomyslel jsem si), ale výsledný efekt byl takový, že to nebylo ani moc oddychové ani moc komedie. Stejně jako nitro hlavního hrdiny jsem bloudil a hledal jsem, pro co se rozhodnout. Uměle reálné záběry ze španělské metropole mi svou vizáží připomínaly spíše nějaký seriál. Když se pokusím o nějaký závěr, tak mi tento snímek nic moc nedal a nebylo zde nic, co by mě nějak zaujalo. Nechalo mě to zcela chladným. (Nemohu si "nešťournout" do dabingu, který přispěl k celkové zmatenosti v té mnohonárodnostní společnosti.) ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na Erasmu jsem něbyl, ale mám pocit, že tohle je dost realistický pohled, jak to chodí. Ano, je to všední, a právě v tom je nejvyšší síla filmu; spolu s dobrou partou herců (mj. Kelly Reilly). Takže mu promineme, že je někdy trochu natahovaný a má sem tam hlušší místa. V podání Američanů by z toho byla patrně slátanina. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 4 | humor 2 | akce 2 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Joll 

všechny recenze uživatele

Naprosto nudnej snímek, absolutně nechápu tady to hodnocení, film je naprosto nezábavný, hlavní protagonista, alespoň pro mne naprosto nesympatický, i když zbytek osazenstva ve mne nevyvolával nijka kladné pocity, většinou šlo o bandu urážlivých přechytralejch sucharů. Jediný co na filmu bylo ucházející byl Kevin Bishop a samotná Barcelona, to je ale na film zoufale málo. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tak trochu komédia, tak trochu reálny život a tak trochu kritika eurobyrokracie. Musím povedať, že keďže som netušil, čo od tohoto filmu očakávať (a možno práve preto), celkom som sa bavil. Snímka je vlastne s ľahkosťou podaná životná skúsenosť študenta na výmennom pobyte v zahraničí. Filmári si pomáhajú miestami veľmi dobrou hudbou a neštandardnými postupmi kamery a strihu. Hoci film trvá dve hodiny nenudí práve vďaka tomu, že pasáže, ktoré by mohli pôsobiť otravne sú púšťané naraz v rozdelenej obrazovke v jednom obraze. Tým ich autori skracujú na únosnú mieru a dosahujú zaujímavý dojem. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama