Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Rakouská filmová tvorba nepatří mezi ty nejproslulejší. Na něco velice zajímavého se ovšem přeci jen v tamní filmové tvorbě narazit dá. Například právě na western Temné údolí z roku 2014, který pravděpodobně patří mezi to nejvýraznější z rakouské tvorby posledních let. Ihned to ovšem automaticky neznamená, že by dorazil převratný filmový zážitek.   Film režiséra a scenáristy Andrease Prochasky je adaptací novely Thomase Willmana. Sází na zimní prostředí v městečku v rakouských Alpách, víceméně pomalu budovanou atmosféru a pak vlastně skutečně drsnou podívanou, kde počet mrtvých začíná narůstat. Vzniká velmi slušný western, který je natočen filmařsky velmi zručně, kameraman Thomas W. Kiennast vykonává opravdu dobrou práci a když dojde na lámání chleba, rozhodně je o co stát.   Doba než dojde na lámání chleba je ovšem příliš dlouhá. Prochaska se přitom snaží o budování atmosféry, které mu ovšem ve finále tak úplně nevychází. Temné údolí navíc trvá téměř 2 hodiny a především v první polovině se tak trochu opírá o hluchá místa. Ono pomalá snaha o budování atmosféry je ve finále tak trochu k ničemu a předtím než dojde k nějaké katarzi, trvá to příliš dlouho.   Spíše než scénářem stojí Temné údolí za zmínku díky oné velice povedené vizuální stránce. Scénář Prochasky a Martina Ambrosche ve finále zůstává víceméně ohranou záležitostí, kde alespoň ta vizuální výraznost pomáhá zapomenout na pocit celkové nevýraznosti filmu.   Kromě kamery přitom za zmínku určitě stojí i solidně zvolené lokace, fajn kostýmy a celkově povedená řemeslná stránka. Herecké výkony kdovíjak pamětihodné nejsou, přesto jsou určitě minimálně fajn. Jen Sam Riley je hlavní role možná tak trochu zvláštní volba. Celkově ve scénáři chybí kdovíjak zajímavé a propracované postavy. A to budování atmosféry skutečně ve finále k ničemu nevede, teprve v druhé polovině se ovšem začne pořádně něco dít a na tu zoufalou snahu v první polovině se dá snadno zapomenout. Jako celek to ovšem přeci jen nefunguje.   Temné údolí je určitě zajímavou záležitostí, přece jen ovšem není kdovíjak světoborná. Je to vlastně solidní rutina, která ovšem těží spíše z vizuálního zpracování než příběhu. Žánr western má sice své nejlepší časy dávno za sebou, přesto alespoň v jistých momentech nechává Temné údolí na zlaté časy tohohle žánru pomyslet. I tak by se ovšem za posledních pár let našli rozhodně zajímavější a kvalitnější westerny...... ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že se společně s komisařem Durexem a ostatními rakousko-německými šprýmaři budeme přes hodinu a půl nudit?Možná 8 z 10 hodnotitelů. Takhle nějak dopadá asi každý film, který vsadí na vizuálně zajímavé přírodní exteriéry a dobové kostýmy, ale jaksi už nedomyslí scénář. Takže i kdyby se to tyrolské bratrstvo snažilo sebevíc, stejně by z toho nic víc nevytřískalo..................moje hodnocení = 3,5 z 10. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Protože Američani na svůj erbovní žánr kašlou, musela to vzít do ruky Evropa. Po Dánech se na western vrhla další nežánrová země Rakousko a z mého pohledu to dopadlo lépe než severský Salvation. Předně je tu naprosto úžasná atmosféra zapadlé alpské vesničky, kde rodina Brennerových vládne tvrdou rukou a obyvatelé vísky jsou na tom stejně, jako středověcí nevolníci. Pak je tu Sam Riley, kterému role mstitele sedne jako ulitá a upřímně řečeno jsem si ho nikdy v podobné úloze nedokázal představit. A ani jsem se o to nesnažil. No a pak je tu vynikající lesní přestřelka, kterou řadím k žánrovému TOP. A pak spousta drobností charakteristických pro evropský film a brutalita, na kterou v amerických westernech zase nejsme tak zvyklí. Samozřejmě potěší i Rexův páníček, který tu je za zatraceně hnusnýho bastarda a zapomenout nemohu ani na výbornou hudbu, která, ač se zdánlivě nehodila, pasovala jako by byla pro film přímo stvořená. Povedené po všech stránkách. 90% ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Ono sehnat kvalitní chovný materiál na vsi, kde už i kámen šukal cihlu není vůbec snadný. A tak se občas stane, že rodiče prodaj svojí dceru shnilýmu dědkovi, aby od něj dostali aspoň půlku nakrájený Šumavy. Tenhle rakouskej western (jo, fakt tam je napsáno western) není v podstatě ničím nijak zvlášť originální, ale já si tak říkám, co by asi u nás natočili za kokotinu třeba s Mádlem a Kokotkem v hlavní roli. Určitě by se to spíš podobalo vycházce pacientů z léčebny pro mentálně choré. Ale tenhle Ondřej Procházka celkem umí, tudíž je to koukatelný a člověk se extra nenudí. Prolog bych tedy trochu sešmikal, neni důvod to tak zbytečně natahovat, ale jak řikám, dá se, takže otřít hubu od apfel struddelu a koukat. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem to správně pochopil, tohle byla reklama na winchestrovku, že jo? (© Paulo Coelho) Vryla se mi do paměti scéna "přepadění chatrče", k dokonalosti už jí opravdu nechybí mnoho. No, podívám se na to radši ještě jednou, byl jsem lehce společensky znaven (asi tak polovinu filmu jsem prospal no =( ). (60%) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)
  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama