Reklama

Reklama

EXODUS: Bohové a králové

  • USA Exodus: Gods and Kings (více)
Trailer 4

Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. (CinemArt)

(více)

Videa (28)

Trailer 4

Recenze (850)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Když je něco zadarmo, typický Čecháček po tom sáhne, ačkoli podvědomě ví, že je mu to úplně k ničemu a třeba to doma vyhodí. I já jsem typický Čecháček a tak jsem se vydala na projekci zdarma, ačkoli dobře vím, že na filmy odehrávající se v dobách, kdy ještě dámy neměly holící strojky s plovoucí planžetou, moc nejsem a Scottovo výpravy do minulosti ze mě učinily už v minulosti, Gladiátorem a Královstvím, historickou frigidu. A tak si nemůžu stěžovat, že jsem dvě hodiny nervózně ošoupávala nohou sedadlo před sebou, doufajíce, že mi drolící se materiál poskytne více zajímavé akce, než dění na plátně. Nemůžu si stěžovat, že mi Scott již po několikáté naservíroval pěkně vypadající prázdnotu o několika chutných efektech. Vždyť šéfkuchař Scott je zvyklej, že mu jeho blafy lidi žerou, tak proč vyzdvihovat menu někam výš. Takže Verunka navštívila projekci filmu, o kterém dopředu věděla, že se jí s nejyvšší pravděpodobností líbit nebude, ale bylo to zadarmo, a ona teď vzpomínky z dané projekce může s klidem zahodit. Prostě typický Čecháček. (Viděno v kině Panorama Varnsdorf spolu s dalšími 50ti zoufalci, znichž většině se to líbilo XD) 30% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $140miliónovTržby USA $65,014,513Tržby Celosvetovo $268,314,513Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,329,692 //počet predaných kusov 440,063Tržby za predaj DVD v USA $6,821,478 //počet predaných kusov 417,317║ v tomto prípade je tu divák ako pozorovateľ, a ten si musí v tomto prípade urobiť úsudok sám, režisér nám dosť chladnokrvne predhodí hlavne postavy, bez toho aby sa nám akokoľvek či už dialógovo alebo heroicky prihovorili, udalosti nejak zvlášť neprifarbuje skôr pridá na vizuálny dôraz a drsnosť, technická stránka je opäť bravúrna, prvotriedna, scény veľkolepé, monumentálne, Slovenský dabing v tomto prípade zrovna neohromí ale ujde /videl v kine: 80%/ ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Z historického tria spolu s Gladiátorem a Královstvím nebeským mi Exodus přišel nejslabší. Ne vyložené slabý, nenudil mě, ale znovu bych si ho nepustil. (Leda by vyšla prodložená DC verze.) Nevím přesně, jestli filmu chyběly výraznější postavy, výraznější momenty, hudba Hanse Zimmera nebo všechno dohromady, ale prostě to nějak nebylo ono; nevtáhlo mě to do děje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť rozporuplný film, od ktorého sme si iste všetci sľubovali viac. Mám rád filmy R. Scotta a jeho historické a sci-fi obzvlášť, ale tu akoby išiel na pol plynu. Herci, kulisy, triky, atmosféra...to všetko je ok, ale film mal predsa stáť na vzťahu a rivalite dvoch "bratov", aspoň tak to bolo prezentované cez trailer. Film však ich vzťah rieši len veľmi okrajovo, spoločných scén majú Bale s Edgertonom minimum a to bola veľká chyba. Obsadenie S. Weaver tiež pôsobí ako zlý vtip. Tých pár sekúnd mohla odohrať aj moja mama. Najviac sa vydarilo desať egyptských rán. Hneď tá úvodná scéna s útokom krokodílov je super. Je to veľkofilm ako sme si od R. Scotta predstavovali, jeho rukopis je čitateľný, filmu však chýba hĺbka a emócie. Už tradičným postupom je u Scotta vydanie rozšírenej verzie, ktoré môže pohľad na film zmeniť. Zatiaľ trochu sklamanie, neskôr ak sa dlhšej verzie dočkáme hodnotenie možno dvihnem. Možno. 60%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to natočené na jistotu. Je sice fakt, že v biblickém příběhu těžko hledat inovace, ale např. Aronofsky stejnak svého Noeho pojal trošku originálně. EXODUS neobstojí ani v konfrointaci s ostatnímy Ridleyho historickými eposy. Prostě jsem se chvílemi nudil. Mojžíš mě nejvíc bavil, když si myslel, že je Egypťan. Jakmile mu naroste bíbr, tak jen čumí a bůh terorizuje Egypt pohromami. Finální apokalyptický přechod přes moře je sice fajn, ale už to nevytrhne. Navíc si musíte říci, že ti Židi jsou vlastně pěkný močky, když se nedokázali osvobodit sami a potřebovali k tomu hypercheaty od boha. Alespoň že měl Mojžíš opravdu pěknou ženu. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Konference katolických biskupů Spojených států a jejich oddělení pro film a vysílání udělilo filmu hodnotící známku A-III, což znamená "morálně nezávadné pro dospělé". (AGAMENON)
  • Bitka u Kadeše (1274 pred Kr.) v podobe ako bola ukázaná na začiatku filmu nezodpovedá histórii. V skutočnosti ako prvý prekvapivo zaútočili Chetiti na egyptskú divíziu Ré (1 zo 4), keď prekračovala rieku a úplne ju rozprášili. Následne zaútočili na tábor divízie Amón, kde bol aj Ramesse II., ktorý len so šťastím unikol zajatiu. Veľkosť tábora a následné rabovanie chetitskými vojskami dali faraónovi čas na preskupenie jednotiek, doplnenie o posily a následný protiútok. Ku koncu dňa sa egyptskej armáde podarilo vytlačiť chetitskú armádu späť za rieku. Bitka nepriniesla víťazstvo ani jednej strane, obe utrpeli veľké straty a po pár ďalších menších stretoch sa nakoniec skončila vyhlásením prímeria. (Rorschach_SK)

Související novinky

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

05.04.2015

Zatímco se vyhlíží prodloužený Exodus Ridleyho Scotta (kterého se vážně nedočkáme), aktivně se chystá delší verze jiného filmu od 20th Century Fox. Řeč je samozřejmě o comicsovce X-Men: Budoucí… (více)

Koho zajímá Scottův Marťan?

Koho zajímá Scottův Marťan?

05.10.2014

Ridley Scott (Gladiátor) nám v prosinci představí historický velkofilm Exodus: Bohové a králové a už má na stole scénáře ke dvojkám Promethea a Blade Runnera. Jeho pozornost ale momentálně patří sci… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

26.03.2014

Vetřelčí prequel Prometheus před dvěma lety rozlítil řadu fanoušků původního Vetřelce, širší veřejnost z něj ale nikterak pobouřená nebyla. A jelikož v pokladnách kin zůstalo 400 milionů dolarů, bylo… (více)

Reklama

Reklama