Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (993)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Everest aneb ČUMulungma Vins. To, že lezení lidí s psycho diagnózou na opravdu velké hroudy šutrů a ledu není tak bezpečné jako psát komentáře na čsfd s horkým čajem v ruce a plápolajícím krbem za zády, věděl už Ivan Mládek a jal se to zhudebnit. Všechny tyhle filmy jsou vlastně na jedno horobrdo, mají vyvolat obavy o hrdiny a zároveň utvrdit v tom, že to naše hnízdečko není zas tak špatný na to - být doma. Řekněme, že fakt nechápu výtky kupř. POMA ke scénáři. Já nevím, to mají postavy recitovat Shakespeara nebo hláškovat jako v Bayových filmech? Ne, scénář je vážně v pohodě, ono když vám chcípe motor během trochu většího větříku v nějakém zapadákově hodně daleko a doma máte těhotnou manželku, budete asi opravdu jen vzdychat a ujišťovat, že ji milujete. Nevím, třeba by ale POMÁčka s verbálkem napadlo něco lepšího, já fakt nevím. Kdepak, ten film prostě je natočenej dobře, je napínavý, civilní, emocionálně šťavnatý a hlavně - uvěřitelný. Jako byste tam byli taky. Prostě film o tom, že na přírodu ti dvounozí mravenci velmi často nemají. A otázka: "Proč?" zůstala nezodpovězena a já si ji stále kladu. Ale co, taky nikomu nevysvětluji, proč lezu do starých zasutých stříbrných dolů, šachet a štol.... ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pár horolezeckých filmů jsem už viděl a nebyl jsem z nich zrovna dvakrát nadšený. Primárně mě zaujalo skvělé obsazení a způsob, jakým zainteresovaní k filmu přistupovali. To mě nakonec zlákalo a rozhodně jsem nelitoval. Jedná se o snímek podle skutečné události, takže člověk větší polovinu vlastně jen čeká, až se něco zásadně pokazí a jakým způsobem, jelikož do té doby jde výstup víceméně hladce. K mému překvapení však ani náhodou nepřichází nuda v klidné první půlhodině. Baltasar Kormákur má také krom vtipného jména cit pro detail a evidentně ví, jak má dobrý film odsýpat. Přes zcela pochopitelné nepříjemnosti se podařilo připravit excelentní dobrodružnou podívanou, při které budete s hrdiny prožívat každou omrzlinu, ať už jde o sympaťáka Jasona Clarkea nebo vycházející hvězdu Jakea Gyllenhalla, který roli opět podal trošku excentričtěji a dospějete k názoru, že i přes závod konkurenčních skupin o vrchol nejvyšší hory můžou vedoucí spolupracovat, i když zrovna nejde do tuhého a to z čistě profesionálního hlediska a horolezeckého nadšení. PS : Někdo v castingovém oddělení má evidentně rád seriál House of Cards. :) ... 90% [30.9.2015_Cinema City IMAX_Flora] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejde o adaptaci i u nás dobře známé Krakauerovy předlohy "o té události", což mnohé nemile překvapí. A ještě více zaskočí, že to s ohledem na tvůrce i obsazení postrádá jakékoli výraznější ambice. Z výpravy se pod kůži jakž takž dostaneme pouze triu "Hall - Texasan - pošťák". Zvlášť to zamrzí s ohledem na to, že nepoměrně zajímavější trio "Krakauer - Yasuko - Fischer" je zde vyloženě do počtu (o ostatních "účastnících zájezdu" ani nemluvě) a více z povinnosti "protože tam tenkrát také byli" spíše než že by ve filmu hráli nějakou výraznější roli. To samé platí o Šerpech. Zrovna tak se zcela ignorují kontroverzní témata kolem podílu viny Halla a jeho firmy "dostaneme na vrchol i lidi, co na to nemají, hrubě jsme zanedbali přípravu a na vrcholu samotném jsme udělali sérii nepochopitelných rozhodnutí" a zcela se to vyhýbá jakýmkoli temným podtónům "čeho je člověk schopen, když jde do tuhého". A o osudu třech Indů, které stihla táž bouře není ani zmínka. Tolik tedy k povzdechnutí nad tím, čím Everest není a o čem není. Podstatnější však je, čím ve výsledku je... A je sakra zdařilým chlapáckým dobrodružným snímkem s hollywoodsky lidsky hřejivými emocemi o nezdolnosti ducha a se srdceryvnými telefonáty těhotné manželce. Jakmile na toto přistoupíte a pochopíte, že tady nehrají hlavní role herci, ale působivá kamera (mimochodem po letech opět 3D, které není pouhou atrakcí za účelem navýšení ceny lístku, ale nedílnou součástí zážitku; speciálně pak v Imaxu), která se nebojí opájet krásami Himalájí, tak si to snad ani nelze náležitě neužít. Ano, je to překvapivě chladné krom atmosféry i v emocích a družící první polovina je lepší té druhé během tragédie, ale ono to zase až tak moc nevadí, protože je to i tak nemálo působivé a velmi intenzivní čili nesporně jde spolu s německým Nordwandem o nejlepší nedokumentární horolezecký snímek posledních několika let. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mal som veľké očakávania, pretože mám rád hory i dobrodružné filmy. V čase premiéry som dokonca zvažoval návštevu kina, ale nakoniec dostal prednosť Terminátor Genesys, čo tiež nebola žiadna výhra. Everest je prekvapivo o ničom... Áno, vždy je tu nejaká partia, obsadenie som bližšie neskúmal a tak som objavoval ďalšie a ďalšie známe herecké tváre. Utešoval som sa, že sa asi mám na čo tešiť. Keď sa film dostal do svojej druhej polovice a stále sa nič nestalo, začal som pochybovať. Vo filme hrá množstvo postáv a neustále skáčeme od jednej k druhej, ale k žiadnej si nevybudujeme silný vzťah a to je problém. Po nekonečnej hodine a pol sa odhodlali zdolať Everest, ale išlo im to celkom hladko a tak si hovorím, že problémy budú asi cestou späť. Nejaké prišli, ale nič extra , čo by sme v podobných filmoch nevideli v oveľa lepšom prevedení. Vertical limit je popri tomto oscarový film. Dosť veľké sklamanie, čakal som dobrodružnú bombu a dostal som 2 hodiny nudných kecov. 60%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Scény z Everestu sa v skutočnosti nakrúcali v talianskych Dolomitoch. V rímskych štúdiách Cinecittà vznikol základný tábor, kde sa nakrútilo veľa dialógových scén. (classic)
  • Vrtulník, který přiletí do města Lukla (výchozí bod výprav směřujících na Mount Everest), je středně těžký víceúčelový Mil Mi-8, jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na světě. Do Lukly totiž nevedou žádné silnice a z Káthmándú se sem dá dostat pouze vzduchem. Místní letiště je jednou z nejnebezpečnějších přistávacích ploch na světě - kvůli extrémně proměnlivému počasí a poloze mezi vysokými horskými štíty, kde je málo manévrovacího prostoru. (Maulincio)
  • V rámci prípravy pre film vyšli herci Jason Clarke (Rob Hall) a Martin Henderson (Andy "Harold" Harris) na škótsky Ben Nevis a novozélandský Tasman Glacier. (Astonko)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama