Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Herec, který hraje zajatého Němce je Čech. (Indy21)
  • Natáčení bylo pro herce fyzicky náročné - před počátkem natáčení podstoupili vojenský výcvik, a poté často hráli ve velké zimě a sychravém počasí (teploty se většinou držely pod nulou), často byli celí mokří a zablácení, takže asistenti je museli zahřívat dekami, teplým čajem a ohřívacími lahvemi. Nepříjemné pro ně též byly scény, kdy na ně štáb vypustil desítky krys a někteří herci si také stěžovali na výbuchy. (Lynette)
  • Při natáčení scén, ve kterých pršelo, bylo použito několik hasičských vozů, které kropily herce mnohdy celé dny hektolitry studené vody. (Lynette)
  • Až na Jamieho Bella si všichni herci vyzkoušeli, jaké je to být vojákem (kvůli lepšímu vžití se do příběhu). Den před začátkem natáčení spali venku ve stanu v blátě, zimě, bez světla i jídla. (Lynette)
  • Všichni herci museli povinně pomáhat kopat zákopy, protože filmový štáb neměl finance na zaplacení lidí, kteří by tuhle práci za ně udělali. (Lynette)
  • Hans Matheson (Jack Hawkstone) a Laurence Fox (Bramwell Jennings) jsou přáteli i v soukromí. V roce 2007 se Matheson účastnil svatby Foxe s herečkou Billie Piper. (Lynette)
  • Hans Matheson se během natáčení sešel v Praze na castingu s italským režisérem Campiottim, jež mu nabídl hlavní roli Juryho Živaga do své TV adaptace Doktor Živago. (Lynette)
  • Andy Serkis (Thomas Quinn) se nechal inspirovat hororovým příběhem z války a na toto téma namaloval během natáčení několik svých vlastních obrazů. (Lynette)
  • Nesrovnalosti: britští vojáci používají pušky SMLE (Lee-Enfield), ale tento model neexistoval ještě roku 1917, byl vyvinut až po První světové válce a začal být používán v listopadu 1939. V jedné scéně používá Charlie (Jamie Bell) německý kulomet Bergmann MP 18, který se začal vyrábět až roku 1918, těsně před koncem války, pouze v omezeném množství. Vojáci používají hlasová přenosová rádia, ale v té době se používaly telegrafická rádia. (Lynette)
  • Natáčelo se v listopadu roku 2001 v okolí Prahy. (Lynette)
  • Původně se měl film jmenovat "No Man's Land". (Lynette)
  • Film získal roku 2003 cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Silver" a během několika let posbíral celkem čtyři nominace na ceny "Best Film", to bylo roku 2002, v roce 2003 na ceny "Best Film Award" a "International Fantasy Film Award" a naposledy roku 2004 byl nominován na cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Gold". (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama