Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Shakespearea nemám rád. Tahle adaptace světově uznávané hry, kterou neuznávám je prostě jen další z mnoha. Zahrané vše mohlo být jakkoliv dobře, ale pokud je zde takhle blbý děj, těžko ze svého hodnocení vykouzlím něco jiného než odpad. Tahle hra je shodou okolností pro mě asi tou od Shakespearea nejodpudivější. Pro mě tento autor, respektive to co na něm a jeho hrách všichni obdivují zůstane asi navždy naprosto nepochopeno. ODPAD! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Určitě nejautentičtější Romeo a Julie, jaké jsem viděl! Exteriéry, interiéry, kostýmy, věkem obou herců, režisérem (Zeffirelli je Ital). Krásná hudba. Do poloviny filmu jsem měl problém s hereckým výkonem Julie, protože mi připadal být v některých okamžicích dětský a lehce afektovaný. Jenže on vlastně má být! Skutečná Julia by zřejmě nejednala jinak. Proto jsem nakonec filmu vše odpustil, "hru režiséra" akceptoval a dávám maximální hodnocení. Mám velmi rád moderní verzi s di Capriem a Claire, ale toto se s ní nedá porovnávat. Určitě ne horší. Jiné. ■ Doporučuji komentáře: dopitak, Kulmon, Zazie, Morganela. ■ Po třetím vidění - obvykle herečky nevychvaluji, ale Olivia Hussey byla v tomto filmu krásná a "dětsky" půvabná! Škoda, že jí příští rok bude šedesát :). ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika se vším, co k ní náleží. 1) Přiznám se - klasické zpracování Shakespearových her mě nudí. Šroubovaná mluva, divadelnost, která z díla čiší navzdory snaze špičkových filmařů. Jasně, že vím, že Shakespeare byl dramatik a ne scenárista a že je vážen a uctíván právě pro to, co se mi moc nelíbí._____ 2) A tak i zde nepochybně kvalitní přepis mě zpočátku nudil navzdory pěkným tvářím a velkorysé výpravě. Moc pomalé, moc divadelní._____ 3) Ale přesto mě tato verze nějak dostala. Podmanila si mě. Chtělo to jen půlhodinku soustředěného sledování. Trochu se nudím, ale současně pociťuji, že sleduji vysoce kvalitní umělecké dílo._____ 4) Oceňuji i choreografii bitek a masových scén._____ 5) Ve snímku vystupuje spousta pěkných kluků. 18letý Leonard Whiting (Romeo) už dávno ve filmech nehraje, píše knihy a skládá hudbu. Další jsou 25letý John McEnery (Mercucio) či 26letý Michael York (Tybalt). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh odo mňa asi nikdy nedostane plný počet ako hodnotenie, pretože napriek tomu, že sa odohráva niekedy na prelome stredoveku a novoveku, že je tam veľa náboženských symbolov, tak sú ochotní vraždiť, mstiť sa, či dokonca záver končí dvojnásobnou samovraždou, čo veru nie je nič pozitívne. Zahrané je to skvelo, taktiež obe hlavné postavy sú sympatické, mladí a krásni ľudia, pri ktorých to nie je tak otravné, no predsa je to dlhé a plné detského správania, čo síce zodpovedá postavám, dokonca aj danej hre, no pre skúseného vyspelého diváka to je mierne neznesiteľné v niektorých momentoch, každopádne danú dobu výborne stvárnili, nebudem ďalej polemizovať o tom, či je to skvelý film, lebo je. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Před časy, kdy jsem byla v zápalu odhodlání jít studovat filmovou vědu, jsem započala krátkodobou četbu Romea a Julie. Prokousávala jsem se tímto dílem stránku po stránce a během několika dní jsem vrcholně dosáhla asi přes sto přečtených. Dále jsem již neměla sil. Během těchto dní jsem doma mluvila ve verších:) Tento filmový přepis je bravurním ztvárněním nejslavnějšího milostného příběhu, který zná snad každý, ale ne každý jej četl. Po dobu sledování jsem se nemohla ubránit pocitu, že hudba Nino Roty na mě působí podobně, jako ta Hornerova ve Statečném srdci. Všem scénám, v nichž je použita, dává svou podmanivou melodií ohromující magický nádech. Bez ní by snímek možná ztratil trošku ze svého kouzla. Scéna, kdy Romeo leze za Julií na balkon, za tónů rozehrávající se této hudby, mě neskutečně přemohla a obdařila mrazením a slzami. Olivia Hussey má neskonale půvabnou a nádhernou tvářičku, a ač je toto zatím první filmové zpracování této tragické lásky, které jsem zhlédla, pro mě zůstane tou nejkrásnější Julií právě ona. Leonard Whiting je nejspíš ztracený příbuzný Zaca Efrona. Ta podoba je až zarážející. Po většinu času jsem ho v něm zkrátka viděla, a v hlavě se mi tvořily myšlenky, že Romea vlastně hraje Zac:) Romeo a Julie dojme, pohladí a rozesměje svými poeticky veršovanými dialogy, okouzlí prosluněnou Itálií a zaujme mladými, kvalitně hrajícími protagonisty. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Při ukládání Julie (Olivia Hussey) do rodinné hrobky položí matka (Natasha Parry) Julii na prsa tři červené růže. Julii přikryjí rubášem, na který hodí několik dalších růží. Když Romeo (Leonard Whiting) Julii objeví, neleží na rubáši žádné růže a nejsou ani pod ním. (Jirka_Šč)
  • Laurence Olivier propůjčil svůj hlas nejen vypravěči, ale bez nároku na honorář také mnoha anonymním postavám ve filmu. To vše jen pro svou velkou lásku k Shakespearovi. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. března 1968 v Londýně (Velká Británie). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama