Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Syrové válečné drama křížené s takřka pohádkovou romantikou Červené knihovny ? Proč ne ... hrdinové stříbrného plátna tady obyčejně nebývají od toho, aby se věnovali dokumentaristice, ale aby si dějinné události vhodně poupravili k obrazu svému. Tudíž akceptuju, že reálý příběh australského farmáře (jímž se prý snímek inspiroval) byl zahlédnut nanejvýš z rychlíku - a dějovou linii nehodlám nikterak zpochybňovat. Naopak - pokud přistoupím na pravidla, podle nichž se hraje, musím uznat, že vyprávění disponuje jedinečnou atmosférou, která mistrovsky pracuje s exotickými scenériemi a dokáže vám přiblížit takřka na dosah ruky místo i čas každé scény. Podle situace je drsná i jímavá ... jakoby vstřebávala daleké i blízké ozvěny všech válek, kterými člověk prošel, aniž by se poučil ... aniž by se změnil ... aniž by se změnit CHTĚL. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. Russel Crowe je síce stále ten sympaťák a dobrák ako ho poznáme, ale prišlo mi to dosť nezáživne podané (možno to bolo aj prostredím môjho druhého najobľúbenejšieho boha Alaha). V celom filme mi bolo vlastne jedno čo sa tam deje a kto zomiera. Okrem Russella a sympatickej Olgy ma tam nikto nebavil. S akcii divák nič nemá a hľadanie synov, ktorému sa film venuje celý čas ma moc nebral a emócie na mňa tiež nefungovali, aj keď hudba bola celkom dobrá a dodatkový klavír majstra Einaudiho a hlas Lisy Gerard bol fajn. 60% - 3* ()

Reklama

Coleator 

všechny recenze uživatele

Russellova prvotina je velkým příslibem do budoucna, bohužel jeho debut dost trpí přehnaností některých momentů (útěk ze spárů Řeků) a přílišným důrazem na romantickou linku (a s tím spojené neustálé návraty do hotelu). Ocenil jsem postupné rozkrývání osudu bratří, kameru a i hudba měla co do sebe. Po herecké stránce odehrané poměrně dobře (s příjemným využitím tamních herců). Tak snad se příští film vydaří lépe... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sterilní, kýčovitý a hlavně nudný (ne)doják. Crowe spatlal v naivně nesmyslném příběhu všechna možná válečná i neválečná klišé, přidal špetku porozumění mezi bývalými nepřáteli, přihodil nádech romantiky a pustil to do světa. Aby byl zmar dokonalý, naprosto rezignoval na jakoukoliv mimiku. Ne každý točící herec je druhým Eastwoodem a Crowe, jak to tak vypadá, na režisérskou stoličku rozhodně nepatří. Ale kdoví - třeba se jen zastřeloval. Každopádně za tohle si ode mě víc jak 25% nevysloužil. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Válečné drama, které není ani tak válečným dramatem jako spíš romantickou pohádkou o vydání se australského farmáře hledat své syny padlé v bitvě o Gallipoli. To, že to celé působí věrohodně asi jako sněhulák v poušti, bych dokázal tvůrcům odpustit, nikoliv už žánrovou nevyrovnanost a do očí bijící komerční zpracování. Chvílemi to bohužel vypadá, že ani sami tvůrci nevěděli, do jakého žánru bude jejich počin nakonec spadat, jelikož to, co se chvílemi tváří jako velké drama, se mění v romantickou pohádku s válečnými prvky ve formě velmi zvláštně použitých flashbacků. Ano, je pochopitelně dobré do filmu nacpat nějakou tu romantiku, nicméně by to nemělo být za každou cenu a do příběhu, kam se to absolutně nehodí. Na druhou stranu musím ocenit snahu o věrné vyobrazení prostředí, k čemuž pomohl povedený casting a výběr lokalit. Každopádně se nejedná o žádný průšvih, bohužel Russell Crowe odvedl daleko lepší práci před kamerou než za ní. Moje hodnocení 55%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Kostýmová návrhárka Tess Schofield objasnila: "Pre šatník Ayshi [Olga Kurylenko] sme získali niekoľko krásnych materiálov - žakár, hodváb, bielizeň a čipky. Na svoje obdobie je to mimoriadne progresívna žena. Pochádza z veľkej, starej osmanskej rodiny, takže aj keď zažili ťažké časy, jej oblečenie má stále ozveny tej minulosti. Ale je tu aj trochu fúzie s raným edwardovským vzhľadom, ako sa bezhlavo presúva do 20. rokov. Na porovnanie, oblečenie Joshuu Connora [Russell Crowe] je vhodnejšie pre farmára z austrálskeho vnútrozemia, s voľnejšími líniami v tlmenejších zemitých tónoch. (Arsenal83)
  • Výzvy na protest a bojkot filmu na sociálnych sieťach vyústili do facebookovej stránky „Protest and Boycott the Water Diviner“, ktorá získala viac ako 16 000 fanúšikov. Potomkovia obetí arménskej genocídy, asýrskej genocídy a gréckej genocídy z roku 1915 boli rozhorčení filmovým zobrazením Turkov ako obetí v rovnakom čase, keď Turci páchali zverstvá voči svojim menšinám. Rôzni filmoví kritici opísali film ako „prekrúcanie histórie, ktoré slúži len na upokojenie Turecka a jeho pokračujúceho programu popierania genocídy“. (Arsenal83)
  • Kostymérka Tess Schofield o vojenských uniformách: "Russell si veľmi dával záležať na autenticite, ako z plukov, z ktorých ľudia pochádzali. Našťastie bolo celkom ľahké dostať sa k záznamom o austrálskej armáde. Informácie o osmanskej armáde sú záhadnejšie a často protichodné, zakaždým som narážala na sporné údaje. Pri pokuse vypátrať fakty som sa dostal do slepej uličky. Nakoniec som zistila, že turecká armáda žiadala v tom čase v Konštantinopole o látky všetkého druhu pre šitie oblečenia pre vojakov, takže tam bola zmes civilného a vojenského oblečenia. Bolo to dosť schátralé oblečenie, nie prísne a uhladené ako u Austrálčanov." (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama