Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadace se vydá na dlouhou cestu k Terminu a Gaal s Raychem se sblíží. Říše čelí těžkému rozhodnutí. (Apple TV+)

Recenze (24)

merops 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je skutečná katastrofa. Z knižní předlohy poznávám tak akorát název, jména hlavních postav (o jejich pohlaví se nezmiňuji), více méně směřování děje a účel všeho dění, i když ani tím si nejsem vůbec jistý, a také jména zainteresovaných planet, abych nezapomněl. Co se ostatního týče, tady chybí už jenom ono pověstné záchranné Cimrmanovo jmelí. Nebo raději vichr z hor. | Jedna * za vizuál. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy jsem po zfilmování Nadace netoužil, takže první reakce po ohlášení seriálu bylo zděšení. Proč zrovna teď, kdy se v zájmu hyperkorektnosti nectí předlohy a Hollywood je schopen udělat Romea jako černého homosexuála a Julii jako transgender? Asimov byl jeden z pěti mých nejoblíbenějších spisovatelů sci-fi a Nadaci jsem četl kompletně celou. A teď ji dostal do spáru Goyer, který je s logikou velmi špatný kamarád. Tento člověk má točit o něčem, co je logikou a matematikou prodchnuté?! Ale co, dal jsem tomu šanci. První epizoda má fajn měřítko a výpravu, casting v případě Cleona a Seldona je ok, u ostatních je to otřesné, ale překousnul bych to, kdyby to bylo dobře napsané a drželo se to předlohy. Druhá epizoda...je evidentní, že tvůrci si jedou svoje, knihy je nezajímají. Rozhodli se vyprávět takto rozsáhlou ságu z pohledu postavy, kterou pokroutili, některým událostem dali jiný význam...prostě pro každého fanouška knižní předlohy naprostý hnus. Poženštěné postavy mužů bych chápal, v Nadaci moc silných ženských postav nebylo, ale udělat ženu z Demerzela?! To asi nikdo z tvůrců nečetl knihy, jinak by věděl, že se tato postava prolíná se ságou o robotech a že je to R. Daneel Olivaw...kterého žádný fanda nepříjme jako ženu. Přitom právě z pohledu Demerzela by dávalo smysl celou Nadaci vyprávět a pokud byl seriál úspěšný, mohlo se prequelově couvnout a zfilmovat i dobu, kdy myšlenka na vznik Říše vznikla. Místo toho sledujeme vatu obsazenou snad z 80% různě kolorovanými herci, jen aby náhodou běloši nebrali práci minoritám. Z tohoto odbělování by se stal rasista snad i z nevidomého. Ale vzal to čert...to co provádí s předlohou, mi vadí mnohem víc. Ani náhodou se jim nepovede udělat 8 řad, tohle skončí v propadlišti dějin. Vím o čem to má být a stejně mě to nebaví, co teprve ti neznalí předlohy. ()

Reklama

Parabot 

všechny recenze uživatele

Mno, začínám se obávat, že Foundation je kandidát na seriálové zklamání roku. Což je vzhledem k literární předloze trestuhodné. Třeba se dále sestupný trend otočí. Zatím to působí chladně mechanicky a byť už si z předlohy až tolik nepamatuji, tak mám dojem, že scénaristé rozjeli hodně velký freestyle. Taky bych úplně nečekal, že vizuál bude místo hard sci-fi blíže ke space opeře a fantasy. ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Popravdě jsem čekal spoustu, ale ne, že se děj bude točit okolo vesmírné lodi, ve které letí budoucí Nadace a okolo teroristického útoku na Trantor. Spíš jsem předpokládal, že děj v duchu první knihy přeskočí několik let a my se už ocitneme na Terminu, ideálně v období Salvora Hardina (tedy Hardinové, pokud jsem to pochopil dobře), jak nám bylo naznačeno v první epizodě. Taky jsem zvědav, jak nám vysvětlí zvrat na konci epizody, protože to bude muset být hodně dobré vysvětlení. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvním dílu překvapivě přenášeli soud se Seldonem veřejně, do vyhnanství odcházel bez pout i stráží. Ve druhém drcení v jeskynním simulátoru s hrozbou toxicity bez ochranných pomůcek, zbraň ale mají. Trojice klonovaných císařů proti různorodosti, špatné proti dobru - trend doby. Seldon určil ale neprozradil všechno. Duna byla od Lynche geniální i nezfilmovatelná, proč myslíte, že tohle je? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama