Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (104)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tento Beethoven na čínský způsob má v sobě vše, co by správný rodinný film na nedělní dopoledne měl mít. Dětinská romance z mongolské stepi s neuvěřitelně kýčovitou hudbou je plná emocí, které mne nechaly naprosto chladným, neb způsob jejich prezentace je ve stylu holywoodském. Soulad s přírodou, a s tím spojená filozofie, se lehounce projevuje jen v postavě dědy Bilika, náčelníka pastevců, ovšem samotný způsob vyprávění je zaměřen na pohádkový souboj dobra a zla a v některých chvílích zabředne dokonce do zoufalosti scénářů umělohmotných seriálů. Pro mě osobně zklamání, které nezachránily ani vizuálně pestré záběry na krásnou a nezkrotnou přírodu Asie. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Krásní vlci, bohužel to o nich není ani z poloviny. Naopak je film o debilně chovajících se lidech v čele s hlavním "hrdinou", který vlče přiváže na řetěz, strčí do díry a ještě do ohrady. Takže jaképak souznění člověka s divokou přírodou reprezentovanou "neochočitelným" vlkem. Tenhle vlk se totiž z díry na vejlet se svým páníčkem dostane jenom jednou a ještě na řetězu, takže jaképak partnerství.. vlk je tady jednoznačně v roli otroka, který se nedokáže svému trýzniteli vzepřít. Ve filmu je řečeno, že hlavní hrdina za zotročení boha zaplatí.. ale byli to vlci kdo zaplatil.. takřka všichni byli vyvražděni a hlavní hrdina si navíc našel buchtu, takže přinejhorším nula od nuly pojde.. i když s vlkem se toho asi nedá dělat tolik jako s ženskou.. i když mongolsko. Morálně nečistý film i z pohledu kladně podaných postav. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V poslední době mám pocit, že se dívám jen na filmy o vlcích a malířích. "O malířích" se mi líbilo hned několik filmů, "o vlcích" nejvíc Never Cry Wolf od Carrolla Ballarda na vlčí témata Farleyho Mowata. Annaudův "vlčí film" je sice vizuálně plnotučný, scénář je ale jen ubohou kostřičkou, která tuto plnotučnost neunese. Českému názvu "Talisman vků" nerozumín, původnímu "Le deriner loup" ano, i když co s vlkem bez vlčice... A tak nám tu chybí už jen Vysockého "Идет охота на волков, идет охота. На серых хищников..." ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Krása přírody, vlků, koní a mongolských stepí smíšená s nenávistí, nepochopením lidí. Dokonalý snímek o křehoulinké rovnováze přírody, kterou když něco byť jen malého naruší, tak z toho vzejde velké neštěstí... Honička koní vlky jeden z nejúžasnějších záběrů! K tomu dokonalá originální Hornerova hudba a dojemný příběh mongolských pastevců a "jejich" zvířat. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Annaud tentokrát nejde do hloubky, pouze líbezně krouží na povrchu dosti nepůvodní a jednoduché pohádkové rozprávky, která navzdory velké řemeslné profesionalitě a dobrému člověčímu srdíčku nemá čím překvapit a vlastně ani dojmout. Vyprávění je svěží jako jarní vítr na majestátních mongolských stepích a technicky náročné scény s divokými zvířaty opět berou dech, ale scénář poněkud selhává v přirozením propojení všech dějových motivů a především v oblasti přátelství a porozumění dvou živočišných druhů nedosahuje zdaleka takové intenzity jako například dnes takřka zapomenuté VOLÁNÍ VLKŮ. Od filmaře Annaudova formátu tedy zklamání, jako věrný náhled do čarokrásné přírody s její specifickou mytologií a životním řádem ale velmi příjemné a autentické dílo... 70% ()

Galerie (93)

Zajímavosti (12)

  • Počas natáčania filmu vo vnútrozemí Mongolska prekvapila tvorcov zima, počas ktorej nenapadal takmer žiaden sneh. Aj preto bolo potrebné priviezť tisíce ton snehu z pohoria Paektu (Päktusan), ktoré sa nachádza až na hraniciach Číny s KĽDR. (MikaelSVK)
  • Čínski predstavitelia filmového priemyslu pôvodne chceli, aby sa réžie filmu ujal niektorý z čínskych režisérov. Keďže však sami usúdili, že natáčanie so živými zvieratami, v tomto prípade vlkmi, je viac než náročné, zvolili osvedčeného zahraničného režiséra. (MikaelSVK)
  • Režisér Jean-Jacques Annaud měl po natočení snímku Sedm let v Tibetu (1997) zákaz vstupu do Číny. Jeho údiv byl tedy obrovský, když za ním přišli čínští producenti, zda by natočil snímek podle knihy Lu Jiamina. Když jim řekl, že má Čínu zakázanou, odpověděli, že Čína už je jiná, pragmatická. (Terva)

Reklama

Reklama