Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (45)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dlho som váhal s ohodnotením tohoto počinu. Dal by som aj 3*, ale fakt to bolo nezáživne a nudné. Počas filmu som si čmáral a čakal na koniec. Zábery boli famózne, ale ten nahúlený šaman ako ho nazval uživatel Superpero trepal ako keby to je náboženský, alebo spirituálny film. Mne osobne táto forma dosť vadila a aj dĺžka filmu. Takmer 81 minút je skutočne na tak nezáživnu vec až príliš. Evolúcia je jedná vec a strelený hipík čo trepe ako nahúleny duchovný je niečo úplne iné. Tu to dali dokopy a vzikol tento nezdar na prvý dojem pôsobiaci ako niečo extra. Poklona za skvelé zábery, ale to je asi tak všetko. Trošku lutujem, že som sťahoval 8GB tohoto veldiela, ktoré ma vôbec neuspokojilo. Osobne si myslím, že keby vystrihali zábery toho premúdrelého šamana a nahovorili tam informatívny komentár k veci, tak by to zožalo väčší úspech nie len odomňa. Hodnotenie 65% po vzhliadnutí chápem, aj keď pred pozretím som si myslel, že to bude asi podhodnotené. Naopak, teraz si myslím, že je to nadhodnotené. Videl som lepšie dokumentárne filmy na túto tému a hodnotenie nebolo o moc väčšie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mno nevim, mně se tenhle dokument velmi líbil. Způsob jak autor chce zapůsobit na lidi tím, že je zde jeden vypravěč, který tak ňák zhruba vypráví a vypráví a mezitím se tam zobrazují velice pěkně nafilmované záběry přírody a semtam se objeví nějaké to satirické zakodrcání na mě velmi zapůsobilo. Ač ne po stránce filmové ale spíše abstraktní. Autor nechává diváka sledovat sled filmových sekvencí, které mají spolu pramálo společného, ale spolu s vypravěčem to dává dohromady něco co funguje. Alespoň na mě to fungovalo. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné fascinující (a v řadě případů i unikátní) záběry, když občas vůbec netuším, co na nich vlastně je. Také je tu podivná neproporcionalita: stvoření vesmíru, Země a prvních organismů je odbyto tak rychle, že to vypadá jako něco triviálního a zbytek je skoro celý o obojživelníkách. O těch nesmyslech, které mele africký mudrc, škoda mluvit (navíc dabing se dost nepovedl) a dokonce ani hudba Bruna Coulaise není patřičně využitá. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť jednotvárny a hlavne neúplný dokument o genéze našej planéty. Pomocou zaujímavého výkladu rozprávača sú divákom ukazované pohľady na život (súčasných) zvierat, znázorňujúce vývoj našej Zeme. Nepokladám sa za znalca vývoja od prapočiatku, ale spomenúť dinosaury, striedanie ľadových dôb a podobné veci by nebolo podľa mňa vôbec odveci. Záber na akúsi obojživelnú rybu ako vylezie z mora na súš s komentárom: „ .. a tak vznikol život na súši.“, nemá pre mňa až takú uspokojujúcu hodnotu. Prečo potom nespomenuli ako vznikol život vo vzduchu a podobné maličkosti. Bez absolútneho zamerania na človeka s nepodstatnými, inokedy zas zaujímavými faktami o živote pár vytipovaných druhov, nemôžem to nazvať inak ako neúplné a pomerne odfláknuté. A pritom potenciál a skúsenosti boli obrovské. 55%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku rozpačitá prednáška, ktorá sa ešte viac zadrhne na príliš dlhom párení... no napokon v tomto nevyváženom filme uvidíte úžasné veci. Podobne ako pri DOGORE filmu značne pomáha vynikájúce finále a chytľavá melódia... Dávam štyri aj napriek tomu, že po sérii PUTOVANÍ či po MIKOROKOZME a TAJOMSTVE OCEÁNU je to len taký chudobnejší príbuzný... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama