Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Bez atmosféry, bez dobových reálií, s nepřehledným příběhem a kýčovitými záběry. To je děs, jak se Nikolaev pokouší navodit ducha 9. století pomocí hrozných triků a amatérských hereckých výkonů. Hudba Chlumeckého a Pavlici je jeden obrovský kýč. Tenhle nicneříkající paskvil je naprosto zbytečným pokusem oživit český historický film. Na to už zde nejsou žádní tvůrci. Dovedu si představit toto téma zrežírované Františkem Vláčilem za pomoci hudebního skladatele Zdeňka Lišky. Ale to už bohužel nejde. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že problém tohoto filmu nebo cyklu je ten, že si tvůrci neujasnili, jaký tvar mu dají. Zda to bude hraný film nebo dokument s hranými prvky či hraný film s dokumentárními prvky. A nebo si to ujasnili, ale přeskakovali z jednoho tvaru do druhého. Každý z vyjmenovaných tvarů vyžaduje ale zcela jiný způsob scénáře, snímání a hlavně finančních prostředků. Takto vznikl kočkopes, který diváka nevtáhne do děje. Prostě postavám nevěříte a to i přes poměrně dokonalé technické zpracování. Nevíte totiž, do jaké míry vám autoři předkládají legendu, kdy fakta a kdy fabulaci příběhu. Já skončil u prvního dílu a víc nepotřebuji vidět. Škoda, námět měl rozhodně na víc. Bylo také vidět, že tvůrcům, vedle církevních poradců, mluvil do díla kde kdo. ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Skvele spracovanie vzhladom nato, ze je to relativne domaca tvorba - efektov a velkovypravnych trikov sice nie je ako v amickych akcakoch, a kto tuzi po tisicoch erdziacich konov a hektolitroch krve, nech radsej siahne po gebuzine ako napr. Troja. Ale zato sa dbalo sa na historicke suvislosti a moja dejepisu-znala manzelka tento raz len obcas zasomrala, ze daco skratili alebo zosekali :o). Filmu niet velmi co vycitat, Velke bravo, ze sa toci aj kvalita a uzmoznuje sa tak nasej konzumom osprostetej spolocnosti nazriet do pociatkov prebudenia nasich narodov, ked bolo specialne pre nas vytvorene prvotne slovanske pismo a zacali sme s uzasom zistovat, co to cele ma vlastne byt na tej nasej Zemi. Prve knihy, literatura, viera v Boha. Vdaka bratom Cyrilovi a Metodovi, ze do nas investovali svoj zivot - azda by sme si tu teraz moc nepisali, nebyt ich, pretoze sice piseme latinkou, no ale ta mohla nadviazala na uz otvoreneho ducha nasich slovanskych predkov. 5* nedavam len preto, ze mam aj oblubenejsie filmy. ()

Martyska 

všechny recenze uživatele

Na koprodukciu celkom dobré spracovanie. Treba ale podotknúť, že sa na ňom podielali aj Slováci a na slovenské filmové (skromné) pomery by toto bol výborný film, keby nie menších zádrheľov: 1) Zo začiatku to vyzeralo sľubne. Život Cyrila a Metoda rozprávaný Metodom sa v polovici filmu náhle zvrtne a už to nepokračuje tým smerom, akým sa to zo začiatku uberalo. Cyril zomiera a druhá polovica je o tom, ako sa Frankovia snažia, aby sa Biblia nehlásala v slovienčine. To tu podľa mňa nemá čo robiť, keďže je to film o Cyrilovi a Metodovi. 2) Kostýmy. Nechce sa mi veriť, žeby po toľkých rokoch boli stále čisté. Neviem, či už vtedy existoval Perwoll, to je jedna vec a neviem ani, či sa Solúnski bratia holia každý rok, lebo aj po desaťročí vyzerali rovnako. To je, myslím si všetko, čo by som vytkla. Musím ale pochváliť dialógy a herecké výkony. Nevidí sa často, že by nejaký slovenský herec podal niečo lepšie než v Búrlivom víne. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Až moc je v celé filmové verzi cítit napjatý rozpočet, některé záběry jsou až příliš zdlouhavé, bojové scény pak působí komicky a sekané záběry na přitažlivosti nepřidají. Na druhou stranu sympatický pokus, byť nedotažený...inu výpravu a la Království nebeské si dovolit v našich podmínkách asi nemůžeme a příběh i historické prostřihy se bohužel ve výsledku bijí. A výběr herců...to je kapitola sama pro sebe, obzvláště když někteří se jen mihnou... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. (Terva)
  • Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím velehradském extravilánu. (cezero)
  • Konstatinova obhajoba v Benátkách se skládá ze tří částí - veršů z Bible. První zní: "Protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé," který pochází z evangelia Matouš, 5. kapitoly, verše 45. Dále: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření," jež má původ v evangeliu Marek, 16. kapitole, verši 14. Poslední verš: "Ve shromáždění však – abych poučil i druhé – raději řeknu pět slov srozumitelně než tisíce slov ve vytržení," má svůj původ v 1. listě Korintským, 14. kapitole, verši 19. Ve filmu se pak vyskytuje více jak 12 biblických veršů. (Kuny27)

Reklama

Reklama