Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fascinující příběh z 1. poloviny 19. století o posledních dnech velkého vojevůdce Napoleona Bonaparte. Na sklonku života je Napoleon ( v podání strhujícího P. Torretona) spolu s několika svými přívrženci uvězněn na ostrově Svatá Helena, kde roku 1821 za poněkud záhadných okolností umírá. Film A. de Caunese kombinuje známá i překvapivá fakta s mýty, obestírajícími tuto kapitolu našich dějin. Odhaluje lidskou tvář i slabost kdysi velmi vlivného muže, čelícího posledním okamžikům svého života v nepřátelském zajetí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dobré herecké výkony, zaujímavá atmosféra, takmer až detektívne poňatie :-) Mňa tento film zaujal a držal ma až do konca, hoci bol dlhý ako týždeň pred výplatou. Nemám problém s fabuláciami či konšpiračnými teóriami (bavia ma, najmä sfilmované - veď je to fikcia, tak netreba robiť aféru) a ako celok mal tento film priam uhrančivú silu. Kombinácia prostredia, počasia, postáv, filtrov, tempa, štipky romantiky aj intríg - to všetko vytvorilo fascinujúci celok. Stálo to za to. Mimochodom - okrem P. Torretona bol strhujúci aj Richard E. Grant. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nikdo neví, jak přesně trávil Napoleon Bonaparte zimu svého života na Svaté Heleně, což je pro fabulátory ideální. Osobně se mi víc líbí verze Jiřího Hubače ze hry Generálka, kde nervově labilní císař komanduje slepice a své dva zbylé pobočníky, pustne a mění se ve velké vzpurné dítě, kterému sebrali hračky. Francouzi natočili kvalitní film, ale s furiantstvím sobě vlastním. Napoleona i v této pokořující situaci ukazují jako rozvážného státníka a dopřávají mu společnost a luxus značně nadsazené jakosti. Jeho věznitel sir Hudson Law (Richard E. Grant výrazně charismatičtější než představitel Napoleona) co chvíli jen bezradně lapá po dechu nad autoritou svého protivníka. Fabule zpochybňující okolnosti Napoleonovy smrti tak posloužila jen další jeho akademické mramorizaci. 60% ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Mozna jsem z tech mene narocnych, ale tato historicka etuda mi vubec neprisla nijak urazliva, hloupa a kdovi co jeste. Je mnoho jinych hypoteticky pojatych kousku v dejinach filmu, divadla a televize (Amadeus, nebo televizni serie Oldřicha Danka), ktere z historii maji take casto vice ci mene(to mene bych podtrhl) spolecneho, presto diky skvelemu pribehu jsou tato dila vice nez opodstatnitelna. Slusny film, vyborni herci 3-4 hvezdy. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vím, povídá se, že se dopředu člověk nemá na nic těšit. Opět jsem na to zapoměla a těšila se celý den na historický film. Po 45 min. jsem zjistila, že mi myšlenky utíkají někam mimo obrazovku. Ale co horšího, že se příšerně nudím. Nebylo to jenom liknavou spádovosti filmu nebo tím, že znám Napoleonův životopis z různého úhlu pohledu a z různých knih. Prostě to nemělo šťávu, herci byli nemastní neslaní a dokonce i Richard E.GRANT (ačkoliv se velmi snažil) dopadl v mých očích bídně. Film se mi nelíbil, ačkoliv byl jiný a režisér se jistě snažil udělat něco zvláštního, co tu ještě nebylo. Nepovedlo se to už výběrem postavy Napoleona. Herec Philippe TORRETON měl příliš hrubé rysy - Napoleon měl (dle fotografii) obličej ušlechtilý, téměř jemných rysů. Víc k tomu dodávat nechci. Dávám 2* t.j. za snahu réžie udělat něco jinak. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočená historizující hříčka bez valných uměleckých ambicí. Inu, od Francouzů těžko čekat jiné, než heroizující pojetí. ()

Dubro

všechny recenze uživatele

Tento film zachráni už len nasledovná citácia z Wikipédie: „Stalo se to takhle. Napoleon byl velký chumáj, který si myslil že může rozdrtit svět pod svými kopýtky. Hup sem hup tam a najednou byl bez armády, sám samotiný, chudinka malá (měřil okolo 150 cm) a v nesnázích. Tož si lidi řekli co s ním. Dali ho na ostrůvek se jménem Svatá Heluš, protože všecky ostatní byly zaplněny jinými bandity a zločinci. Ale Napoleon na svůj věk a mohutnost byl veliká vyžírka. Jelikož se občanů titěrného ostrůvku nechtělo porád dovážet drahé zboží a laskominky, na které si jenom jejich milostpán Napoleoníček vzpomenul killnuli ho. A toť slavný konec moudrého a statečného francouzského mužíčka.“ ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Rozvleklé francouzské komorní drama prakticy o ničem. Film má dobrou pointu, ale jinak selhává úplně ve všem. Patetická oslava francouzského národního hrdiny, od které jsem sice nečekal žádnou akci, ale alespoň chytrou teorii o tom, jak to s Napoleonem skutečně bylo.Té jsem se však nedočkal. Snímek je zbytečně dlouhý, pověčinou nudný a nic neříkající konec vyzní spíše do prázdna. Moc tomu nepřidá ani herecké obsazení. Philippe Torreton se zkrátka do filmu nehodil a ostatní herci taky nejsou moc přesvědčivý. Jedniným plusem filmu je celkem slušná výprava a krásné exteriéry. Za ně dávám dvě hvězdičky. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Nevydávejte se touto cestou, je poseta ženami, které nemiluji, lemována úplatky a prospěchářstvím, láska sem nepatří, lituji." ()

Estrecha 

všechny recenze uživatele

Jde spíše o pohádku, než o historický film. ___Jak vlastně vypadaly poslední roky života generála Bonaparte vězněného na ostrově Svatá Helena? Tento film bych rozdělil na 2 poloviny - první půlka nabízí pohled, jak takový život na Svaté Heleně mohl vypadat. Stejně jako A. Hitler v Pádu Třetí říše, nám je tentokrát generál Bonaparte představován jako obyčejný člověk. Pokud bych zde skončil, dal bych 4 hvězdičky.....Druhá polovina filmu se však zvrhla ve velice špatnou detektivku. Skoro jsem si myslel, že v polovině filmu buď vyměnili, nebo naprosto odstranily režiséra, spálili scenář a ještě k tomu změnily žánr filmu, který nejsem plně schopnen identifikovat ... Konec prostě HRŮZA! ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Film s pěknými kostýmy a atmosférou.Třešničkou na dortu je výborný Richard E. Grant jako guvernér.Ovšem všecko ostatní je jenom zdlouhavý slepenec. Na tento film mám štěstí. Narazil jsem na něj již čtyřikrát a zvládl dokoukat jen jednou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vnášení nejistot a otevřené překrucování historických skutečností se stalo tedy módou nikoliv jen v postsocialistických zemích... Snad je to zásluhou postmodernistického filozofického názoru, že o všem je třeba pochybovat? Že nikdy nevíme, co je a co není pravda? Co je a co není spravedlivé? - Tenhle film ve mně jen asocioval současné překrucování našich dějin 20. století, ale třeba i epochu husitství. Svobodný názor není ten, aby si každý vykládal pravdu po svém, ale aby se dobíral objektivně existující pravdy. Nesmysl o tom, že Napoleon (třeba) byl pohřben v americké Louisianě, kam utekl, zatímco se dohodl, že za něho jednou na břehu Seiny bude pohřbeno tělo jeho věrného přítele Cypriána? Do toho všeho scénárista namíchal ještě historický přijatelný fakt, že Napoleon byl otráven. Jde tedy jen o fikci a nikoliv skutečná fakta. Proč to vůbec bylo natočeno? Aby lidé mohli hloupě dumat, stejně jako nedávno dumali, jestli Hitler na konci války neutekl do Ameriky? - Ten film nemá jen tuhle základní, ideovou slabinu. Postřehl jsem třeba, jak bohatý život kypěl na ostrově (scéna tržiště), ačkoliv Svatá Helena nikdy tak pestrou a velkou společnost neměla; výkony herců byly nevýrazné, statické, jen průměrné... A dějově to taky bylo dost chuďoučké. ()

René odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem nic, ale dostal jsem ještě méně. S historickou realitou má tento film samozřejmě pramálo společného, možná ještě zpočátku. I kdyby nám nevadilo, že pro pobavení diváka můžemě historii různě překrucovat a doplňovat, tak to celé postrádá logiku. Jak jednání guvernéra Lowa, tak Napoleona a i jiných postav je absolutně zmatené, nevěrohodné, činy jednotlivých postav si navzájem odporují (jako by se tam pohybovali schizofrenici, kteří chtějí pokaždé něco jiného), některé dialogy jsou jak z podprůměrné telenovely. A vyústění zápletky je tak nesmyslné, že jsem původně zvažoval obrátit se na scénaristu s žádostí o navrácení poplatku za vypůjčení DVD. Reklama na kosmodisk či epizoda seriálu Walker Texas ranger je pro mě tisíckrát uvěřitelnější. Možná to každému nepřijde tak strašné, ale člověk, který se opravdu zajímá o historii dané doby, to nemůže brát vážně. Abych jenom nekritizoval, herecké výkony pánů Granta a Torretona byly v rámci možností dobré, ale tento film v mých očích zachránit nemohly. ()

Hopkins 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil hlavně výprava se povedla ten ostrov byl kouzelný , líbil se mi i ten fiktivní nápad že napoleon prchnul do ameriky. rozhodně to není film , který bude patřit mezi vaše oblíbené ale zase bych ho nenazval jako uplným brakem .Rozohdně od filmu neočekávejte nic věrohodného z historie :) ()

Thrain 

všechny recenze uživatele

Velice úsměvný film, zabývající se tématem Napoleonova vyhnanství na Sv. Heleně, kde trávil poslední dny svého života. Některé drobné detaily objevující se v tomto filmu mě jakožto znalce, který psal na toto téma práci, příjemně potěšily. Naopak jsem se ale zhrozil některých scén, které se jednoznačně zakládaly na nepravdě. Stejně jako hlavní myšlenky filmu, že místo Napoleona zemřel na Sv. Heleně někdo jiný a sám Napoleon si žil šťastně až do smrti někde v Americe. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Zaujal hlavne námet. Posledné dni a špekulácie okolo smrti slávneho vojvodcu. Potešila konečne záporná úloha pre Richarda E. Granta:-) Jednorázový Tv filmík na nedelne popoludnie. 65% ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Dobrovolně si vybrat tu nejméně zajímavou kapitolu z života Napoleona (tedy vyhnanství na Svaté Heleně) určitě vyžaduje notnou dávku odvahy. A sebevědomí. A optimismu. Tyto tři vlastnosti tvůrci evidentně mají a já to oceňuji. Jinak toho ale k chválení moc není. Neříkám, že je film špatně zpracovaný, mohlo by to být horší a lepší, ale při volbě konspiračního námětu, kde se tvůrci nutně musejí pohybovat na poli spekulací, bych čekal více napětí, něčeho, co dokáže udržet divákovu pozornost. Toho jsem se nedočkal a dvě hodiny jsou bohužel až příliš mnoho na film, ve kterém se v podstatě nic neděje a zlomený vojenský genius tu jen posedává v chatě, přemýšlí, co udělal špatně a co s ním bude. Závěr je už čirá fikce, ale přeci jen znamená určitý závan tvůrčí originality. ()

Reklama

Reklama