Reklama

Reklama

USS Franklin: Navrácená čest

  • USA USS Franklin: Honor Restored
USA, 2011, 54 min

Hrají:

Dale Dye

Obsahy(1)

Působila jako nejbezpečnější plavidlo na světě, přesto je však její osud v dějinách námořních sil Spojených států jedním z nejpohnutějších. Americká letadlová loď USS Franklin byla postavena za pouhých deset měsíců a jako jedno z nejmodernějších plavidel své doby byla zařazena do služby v lednu roku 1944. Byla pátou americkou válečnou lodí nesoucí jméno prezidenta Benjamina Franklina. Po cvičné plavbě na Trinidad se vydala Panamským průplavem směrem k Havajským ostrovům a dále až k japonským břehům. Následovalo několik významných operací, až se nakonec USS Franklin ocitla pouhých osmdesát kilometrů od ostrova Kjúšú, kde se připravovala k invazi na Okinawu. Žádné americké plavidlo se dosud neodvážilo tak blízko k půdě Japonského císařství. Sledujte osudy lodi, která se zapsala do dějin v jedné z nejzajímavějších námořních bitev 2. světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Silný dokument o boji najviac poškodenej lodi z lietadloviek triedy Essex, ktoré priniesli do Pacifiku víťazstvo. Obsah využitý výbornými materiálmi a hudbou. Podobne ako jej sestry Intrepid alebo Bunker Hill, dokazuje schopnosti Američanov v oblasti kontroly škôd a odolnosť svojej konštrukcie i skrz nepancierovanú palubu, pretože japonské lode sa po takomto poškodený zvyčajne už ani nesnažili zachrániť a radšej ich torpédovali. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument plný autentických záběrů či fotek. K tomu odborný komentář a spousta rozhovorů s námořníky, kteří se účastnily plaveb s letadlovou lodí USS Franklin. Hudba: Extreme Music ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama