Reklama

Reklama

Detail

(festivalový název)

Obsahy(1)

Snímek Abbáse Kiarostamiho natočený podle skutečného příběhu působí jako čistě dokumentární rekonstrukce událostí vedoucích k soudu se zchudlým Husajnem Sabzianem za pokus o podvod. Po setkání v autobuse s postarší ženou, kdy se představí jako Mohsen Makhmalbaf je Sabzian pozván do jejich rodiny, kterou postupně přesvědčí, že pokud mu pomohou s financováním, objeví se v jeho dalším filmu. Nakonec však pojmou podezření, že jde o podvodníka, který má v úmyslu vykrást jejich dům a zavolají policii. (Hans.)

(více)

Zajímavosti (7)

  • V první scéně vypráví Hossain Farazmand taxikáři Hooshangovi Shamaeimu při cestě do Ahankhahina domu o „příběhu Oriany“, přičemž cituje sklony Oriany Fallaci k vyšťourávání příběhů o těch nejexkluzivnějších tématech. Zmiňuje také další mezinárodně uznávané reportéry Petera Bogdanoviche a Johna Edissona. (classic)
  • V roce 2012 film režisér Ashim Ahluwalia zařadil do své osobní desítky (v anketě The Sight & Sound Top 50 Greatest Films of All Time) a napsal: „Detail v podstatě ničí samotnou koncepci ‚dokumentu‘, a přesto je jedním z nejlepších filmů, které kdy byly natočeny.“ (classic)
  • Film vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v severním Teheránu na konci 80. let. Abbas Kiarostami se o Sabzianovi poprvé dozvěděl v roce 1989 poté, co si o incidentu přečetl článek v íránském časopise Sorush od novináře Hassana Farazmanda. Kiarostamí okamžitě přerušil práci na filmovém projektu, který byl v předprodukci, a začal o Sabzianovi natáčet dokument. Kiarostamímu bylo povoleno natočit Sabzianův soudní proces a také přiměl Sabziana, Ahankhy a Farazmanda, aby souhlasili s účastí ve filmu a s přehráváním incidentů z minulosti. Kiarostamí také zařídil, aby se Mohsen Makhmalbaf setkal se Sabzianem a pomohl mu zprostředkovat odpuštění mezi Sabzianem a Ahankhahovými. (classic)
  • Film odkazuje na jeden z předchozích Kiarostamiho filmů, fotbalové drama Cestovatel z roku 1974 (režisér ho považuje za svůj první „autentický“ film). Film zmiňuje také snímek Cyklista (1987). (classic)
  • Film Detail je považován za jeden z nejlepších filmů všech dob; v anketě časopisu Sight & Sound z roku 2012 jej kritici zařadili na seznam „50 nejlepších filmů všech dob“ a v anketě kritiků časopisu Sight and Sound z roku 2022 jej označili za 17. nejlepší film všech dob. (classic)

Reklama

Reklama