Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Židovská rodina Redlichových emigruje v roce 1938 do Keni. Válka v Evropě je na spadnutí a prozíravý Walter hodlá zachránit své nejbližší před jejími důsledky. Zatímco jeho žena Jette si jen těžko zvyká na zcela nový život na osamělé farmě, který není ani trochu romantický, malá Regina se do Afriky zamiluje. Spřátelí se s domorodým kuchařem Owuorem, naučí se jazyk zdejších obyvatel a postupně objevuje kouzlo černého kontinentu. Manželství rodičů však dostává stále větší trhliny a konec války, v níž zahynula většina jejich židovských příbuzných, je staví do absurdní situace. Podle logiky vítězů totiž patří k národu, který prohrál válku, neboť mají německé občanství. A Walter navíc touží po návratu domů, zatímco Regina i Jette chtějí zůstat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (99)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já bych nerad aby to vyznělo nějak nepatřičně nebo nedejcthulhu, že bych si stěžoval. Filmů o židovském utrpení přímo v centru dění (tedy Německo, okupované oblasti, koncentrační tábory) je hodně. což je dobře, nikdy jich není dost. Ale snad proto mě Nikde v Africe hrozně potěšilo a zaujalo. Hlavní hrdinové tohoto filmu utekli, jsou relativně v bezpečí a svobodní, přesto ale ne v klidu a pohodě, to utrpení s nimi šlo i za hranice kontinentu. Skvěle obsazený a herecky odehraný filmy, ve všech hlavních postavách (počínaje malou dcerkou, konče z počátku poměrně nepříjemnou Juliane Köhler, ale její proměna je nejvýraznější částí filmu). Zaujala mě práce s jazyky, odcizením a sžíváním. V podstatě hrozně smutný film. Já bych se už asi nevracel. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film -- takové německé "vzpomínky na Afriku" s perfektním a nezapomenutelným sound trackem... Myslela jsem si, že už jsem tento film dávno ohodnotila a teprve po dnešním zhlédnutí ruského filmu Papírový voják s Merabem Ninidzem v hlavní roli jsem se přes jeho profil oklikou dostala ke "svým vzpomínkám na Afriku". Merab Ninidze mi uvízl díky Nikde v Africe v paměti jako bezejmenná, leč o to zajímavější tvář... ode dneška už má pro mě i jméno. Mimochodem tento gruzínský herec a výtečný zpěvák by si zasloužil více zajímavějších rolí... Přesvědčil mě o tom nejen v tomto filmu, ale i ve výše zmíněném Papírovém vojákovi... ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Film stejně pěkný jako jemu předcházející román. Osudy válečných vyhnanců se tak často ve filmové tvorbě neobjevují. O to s větší chutí a porozumněním se na takový snímek divák "nezkažený seriály TV Nova" podívá. Vskutku výborný náhled do několikaletého života německé židovské rodiny. A věřte nebo ne, tento příběh se skutečně odehrál, jen ta jména byla pozměněna. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dobře vybudovaný film. Neuhýbá před pravdou a nelakuje na růžovo, nýbrž je vcelku naturalistický. Přiznám se ovšem, že mi především zpočátku rytmus vyprávění připadal až moc rychlý. Je to daň široce rozmáchlému vyprávění, které musí nejprve mnoho věcí vysvětlit, aby se nakonec mohlo soustředit na vlastní příběh. A rozhodně má co vyprávět. Příběh židů, kteří uprchli před Hitlerem do Afriky. Příběh o rozdílech mezi lidmi, ale taky o neschopnosti sdílet a budovat partnerský vztah. Příběh odehrávající se povětšinou uprostřed exotické krajiny, kterou však režisérka nevyužívá více než je zdrávo. Rozhodně dobrý film, který stojí za opakované shlédnutí. Samozřejmě má pár much. Osobně bych uvítal nějaký "director's cut", neboť hodně věcí jenom naznačil, ale nestihl doříci. To má ovšem i své výhody - člověk si musí domýšlet, doplňovat nedořečené, což mi osobně vyhovuje. Neříká víc, než musí, nepoučuje. Mimochodem, není to feministický film, ale ženský pohled v něm je a je to dobře. Ne, že by Jettel nebyla bez kazu, ale Walterova svéhlavost je vskutku "na zabití", a to přesto, že právě zmíněná svéhlavost byla na počátku záchranou z jisté smrti v některém z nacistických koncentračních táborů... Ještě malá poznámka k předloze. Knihu jsem četl, je napsaná obratně, ale není to žádný literární skvost. Ve filmu jsou některé věci pozměněné, z některých zůstaly pouze drobnosti, ale to je přirozené. Převádět do filmové podoby nějakých 300 stran textu vážně nejde. Pokud jde o změny, skoro vždycky byly ku prospěchu věci... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Matty, berg.12, gudaulin, kleopatra, Jossie, DaViD´82, maxi6, Altamir, dewy, Kubick, Damiel, Konvička ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku mne potěšilo, že Linkové není cizí práce s metaforou. Rozhodně se nejedná o plochou protirasistickou pohádku, kterak židé a černoši na okraji společnosti dokázali žít v míru a pohodě, ačkoli přílišná idyličnost první třetiny filmu může leckoho otrávit. Nikde v Africe však neprezentuje zlo v syrové, hmatatelné podobě, ale spíše formou napjaté atmosféry, kterou ty stovky kilometrů změkčily jenom minimálně. A tak stačí jediný dopis o devatenácti slovech, aby pocit viny, bezmocnosti a osamělosti nabyl hrůzných proporcí. Jediné, co režisérka dostatečně nevychytala je větší množství konců. Kdyby s válkou skončil i příběh filmu, nemusel bych si teď hrát na člověka dobrosrdečného a na posledních třicet minut při vší dobré vůli zapomenout. 90% Zajímavé komentáře: berg.12, Pacco ()

Galerie (36)

Související novinky

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

20.09.2009

Letošní ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 4, který se koná v pražských kinech Světozor a Aero ve dnech 1. - 7. 10. 2009 a brněnském kině Art ve dnech 8. - 11. 10. 2009, představí svým… (více)

Reklama

Reklama