Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (157)

Fr 

všechny recenze uživatele

„VÍTEJTE V IRSKU! ŽÁDNEJ STRACH, BUDETE TU JEN TAK DLOUHO, DOKUD VÁS NĚKDO NEZASTŘELÍ…“ /// Nejdřív to vypadá jako film, kterej by mohl vykládat vo tom, jak se v jednasedmdesátým v Belfastu žilo nejen anglickejm vojákům, ale i domorodcům. Celkem brzo to (bohužel?) přejde v historku, kterak klikař vojín Hook přežil v týlu nepřítele. Podívaná je to napínavá. Vobčas si pohrává s uvěřitelností, ale nakonec (téměř) každej dostane to, co si zaslouží, takže tomu, i díky fajn tempu, leccos odpustíte. 3a½!, ale zůstanu při zemi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se zůstat „viset“ u nepřátel. 2.) Serou mě protestanti i katolíci. 3.) Thx za titule ,,panot“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Cirkus Belfast já můžu. Ohavné tapety, dělnické domky, úzké uličky, hořící auta a zakouřené bary, kde se v zázemí montují trhaviny, to je moje. '71 je navíc ještě natočený na film s výrazným zrnem, což v kombinaci se zoomováním, častým shaky-camem a více-plánovými záběry umocňuje dokumentární vyznění, přesto, že film je scénáristicky v zásadě totální akčňák o slabém jedinci pohybující se ve víru velkých událostí. Zejména první polovina je naprosto perfektní a v druhé na sebe strhává pozornost jako vždy pomilováníhodný Sean Harris. ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé leč průměrně zpracované téma konfliktu v Severním Irsku roku 1971. Co čekat? Depresivní drama se střípky akce a místy velmi hutnou atmosférou. Film by se mohl nazvat příručkou pro přežití - Britský voják Gary (Jack O'Connell) se totiž dostane do situace, ve které se nacházelo mnoho Židů v zemích okupovaných Německem. Při jedné akci se na něj jaksi zapomnělo a zůstal tak napospas Irčanům v jejich vlastních ulicích bez jakékoliv podpory. S velkým štěstím utekl kulkám a začal jeho boj o přežití, který vás asi na zadek neposadí, ale rozhodně zabaví. Ke čtvrté hvězdě by v mém případě stačilo méně nudných pasáží a o chlup lepší scénář. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Konflikt v Severním Irsku či v Irsku obecně nám bývá většinou podáván ze strany Irů, kdy jsou oni jednoznačnými obětmi. To nechci nijak výrazněji rozporovat, ale ne vše, co se dělo v ulicích, bylo černobílé. ´71 je pohledem obyčejného britského vojáka Garyho Hooka, který se nestihne evakuovat a musí osamocený bojovat o přežití v divokém prostředí Belfastu. V patách mu je IRA a jeho přežití se nehodí do krámu ani britské rozvědce, která si hraje na vlastním písečku. Gary je tak odkázán jen sám na sebe, anebo na nezištnou pomoc belfastských obyvatel. S filmem jsem neměl ten nejmenší problém. Akční stránka věci na úrovni, prostředí i atmosféra jsou podávány za syrova a herci odvedli slušnou práci, přičemž Sean Harris si tady střihnul s chutí dalšího hnusáka. Snad jen kamera byla místy až příliš divoká, když se snažila působit autenticky. Ale to se dalo vydžet. Katoličtí Irové si tohle do své filmotéky asi nepořídí, ale já jsem spokojen. 80% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Nový regrút Gary Hook je poslaný so svojim práporom do Severného Írska na jeseň roku 1971. Na rozlúčku so svojím bratom, o ktorého sa stará, mu Gary sľúbi, že zostane v bezpečí. Pri svojom prvom zásahu v Belfaste sa však ocitne uväznený v republikánskom gete. Kde narazí na spletité sprisahanie. Celý príbeh je skôr konšpiračný thriller než priamočiary film o mužovi uväznenom za nepriateľskými líniami. Čo je škoda,lebo táto konšpiračná línia nefunguje, a je až moc zamotaná. Pri tom thrillerové prvky fungujú vynikajúco. 6,5/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Když se Jack O'Connell dozvěděl, že jeho postava pochází z Leedsu, rychle požádal o přepsání původu na Derby a to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že sám z Derby pochází a přišlo mu, že Derby je ve filmech obecně opomíjeno. Hlavní důvod je, jak jako zapřisáhl příznivec fotbalového Derby County, uvedl, že jsou dvě města, která odmítá reprezentovat - Nottingham a Leeds. Jedná se totiž o dva odvěké nenáviděné rivaly právě Derby County. Režisér Yann Demange i scenárista Gregory Burke nebyli proti, O'Connellovi vyhověli a přepsali i související dějové linie. (Zdroj: Derby Telegraph) (Tristan Rafael)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama