Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 2
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (484)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trochu moc dlouhá anální sonda do života jednoho afektovaného samečka rodu Homo erectus. Okouzluje oslavou žen rozličných váhových kategorií, k nejtěžší tíhne asi nejvíce a muší a bantamovou snad i trochu dehonestuje. Nasírá hrdinskou ódou na těžký život Johnnyho pod bičem rudého otrokáře. Saudek se dá charakterizovat vcelku stručně - tupý a pozérský, leč zcela svobodný, a to ve všech nuancích významu, spratek s talentem. Na víc než dvě hodiny vyprávění je to pak trochu málo a neustálé opakování oné myšlenky, tedy: "Já jsem citlivé hovado, kdo je víc?", to taky nezachrání. Avšak vzhledem k tomu, že miluju ženy asi stejně jako on, musím si přiznat, že jsem se u Fotografa opravdu bavil. Zážitek zvýrazněn i faktem, že vedle mne seděla v letním kině i jedna z mých femme fatale. ( soukromá poznámka, kterou jsem ale rád jako snový alfasamec sdělil světu, snad tu vydrží) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

[ viděna a hodnocena televizní, dvoudílná verze ] Film neskutečně rozporuplný, na jednu stranu je tu totiž spousta scén, které jsou zbytečné, ic neříkají a nabourávají tempo i atmosféru, ale na druhou stranu je i tak příběh dobře odvyprávěn a především - má fenomenálního Rodena, který předvádí svůj životní výkon, nesklouzává ke karikatuře a dokázal dokonale zachytit saudkovskou excentričnost, klaním se hluboce a pokorně tomuto umění a obětuji za něj šálek čaje. Scény, které mi byly nejvíc nesympatické, byli poněkud zbytečné flashbacky do trudmé minulosti, obzvlášť, když emoce by mnohem lépe zvládl vyvolat jen Rodenský monolog, oproti tomu zas stojí na druhé straně výborné scény s vznikem jednotlivých fotografií, neboť jsou jak dobře natočeny, tak jsou především skvělým odkazem na reálné práce. Jako zdivočelý delfín páchající zlo drcením dětských písečných hradů ničí tenhle film zbytečná stopáž, čiže za průměrné tři hvězdy, ovšem kdybych viděl kinosestřih, zřejmě bych šel i výš. ()

Reklama

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Sračka! Co to do prdele ti Češi zase předvádějí? Nejdřív Troska, teď tohle. Jako jasně, u Kundopysk bylo pravděpodobné, že se u nich budete cítit podobně, jako kdyby vám nevidomý důchodce s Parkinsonovou chorobou prováděl neurochirurgický zákrok na mozku ostnatým drátem, ale u něčeho, kde hraje Roden, bych nečekal takovou míru sračkovitosti. Vydržel jsem to zhruba do poloviny a pak mě museli akutně převést na veterinu, protože jsem z toho dostal rakovinu očí, uší, vlasů a čtyři po sobě jdoucí infarkty. Jak praví homotáta POMO; "laciný brak s teroristickou stopážou", jen já bych to pro lepší představivost upravil na "laciný brak s teroristickou stopáží srovnatelný s genitálním herpesem na varlatech vysloužilého gigola". Zbytek oné stopáže jsem raději strávil odoperováním vlastního žlučníku, abych si aspoň nějak zpříjemnil zbytek života. Prostě hovno na druhou krát průjem. Fuj. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bohéma může pochopit asi jen bohém. :-) Krásný film. A pro ty, kteří by si přáli ve filmu méně nahoty, sexu a silných žen: máte smůlu, Jan Saudek prostě takový je a byla by hloupost to do filmu o něm nedávat. Komu se jeho fotografie nelíbí, tomu se nebude líbit ani jeho příběh. Karek Roden je excelentní! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Možná to není pravdivé, možná je to povrchní a primitivní zábava založená na obcování, hláškách a veselých scénkách, možná jo. Nicméně Roden i ta paní, co hraje Sáru, mi přišli fakt výstižní a docela dobře jsem se při koukání bavil ("Jarka z Vlkový? No jo! Jarka z Vlkový!"). Jo a Roden má Saudka nastudovaného totálně - gesta, mimika, styl řeči... No a Chlumeckého ZOO hudba, výborný retro výlet. Za mně dobrý (komentář po 1. polovině). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Irena Pavlásková již v roce 1993, při natáčení GENu oslovila Jana Saudka s tím, že by o něm ráda natočila celovečerní film. Saudek souhlasil, ale natáčelo se až v roce 2014. (Terva)
  • „Když mi Irena roli nabídla, řekla mi, že je jen volně inspirovaná panem Saudkem a že si tu postavu můžeme přizpůsobit oproti scénáři podle sebe. Když jsem si scénář přečetl, pochopil jsem, že ten příběh je přes všechnu autorskou licenci hodně o Janu Saudkovi. Měl jsem představu, že by to mohlo být ještě kontroverznější. Nechtěl jsem hrát „rozšafnýho“ Saudka, který jen baví společnost, a ukázat, že si možná za mnoho věcí, které se mu dějí, i ve vztahu k ženám, může sám. Chtěl jsem, aby se diváci smáli tomu, jak je zábavnej, ale zároveň aby je mrazilo. A Irena byla v té diskusi o pojetí postavy nesmírně vstřícná a otevřená,“ uvedl Karel Roden. (SONY_)

Reklama

Reklama