Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 1
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (322)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $161,197,785Tržby Celosvetovo $200,425,182Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ možno pre fanúšikov rapu dobré ale mňa to vôbec nechytilo, bez urážky a narážky až príliš tmavý obraz, dosť neprehľad v niektorých záberoch, som mal dosť veľký problém sa zorientovať, ktorý je ktorý /40%/ ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dr. Dre, či Ice Cube, je mi známy pojem, počúval som ich - voľakedy dávno, dnes už minimum, biografický film, sa venuje ich začiatkom v skupine N.W.A , spolu s ďalšími členmi - Eazy-E, ktorý zomrel mladý na AIDS, alebo DJ Yella, MC Ren. Potešil som sa, keď som videl i Tupaca Shakura, či Snoop Doga. Najprv spoločne prerazia na poli hip - hopovej hudby, aby sa neskôr - ROZKMOTRILI, a potom sa opäť vrátili do starej - dobrej nálady, kedy zažívali najlepšie časy - života... Mňa vôbec nezaujíma, aký majú súkromný život, samé párty, drogy, skôr som obdivoval, aký zápal po nahrávaní pesničiek - majú, zvuk, texty, celkový šmrnc, je fenomenálny. Skrátka, černosi sú priekopníci tejto drzej hudby, ktorá im zo začiatku prinášala - extrémnu nenávisť zo strany polície, ustavičná buzerácia, zatýkanie, jednoducho, aj keď nič neurobili, policajti z L.A.P.D. , si našla vždy zámienku, ako ich ponižovať, rapperi si ale našli východisko, ako sa im pomstiť, tak zložili SONG, za ktorý sa im vyhrážali - Fuck the Police... Čo vyzdvihujem, je výborný casting, ale fakt perfektný, neznámi herci, ktorí sa ale podobajú na svoje skutočne predobrazy, a to je na tom najlepšie, prepožičanie tvári týmito hercami, má správny potenciál. Naopak, čo sa mi nepozdáva, je prepálená dĺžka, kde mali viac strihať. Dá sa to zvládnuť, ale s tým, že sa k tomu - niekedy znovu vrátiť - nehrozí ? Samotné TEMPO - réžia, scenár, to je upravené - podľa samotných PRODUCENTOV - Dr. Dre, či Ice Cube, ktorí tomu šéfujú podľa, čo najspoľahlivejších postupov, ako zaujať diváka, nevravím, že všetko je prikrášlené, ale väčšina je upravená tak, ako im vyhovuje. Kamera - M. Libatiquea, je pozitívna. Samotné spracovanie si servítku pred ústa nedáva, brutalita je na dennodennom poriadku. Je to autentické, realistické, že mám dojem, že sa pozerám na DOKUMENT. Možno som mal trochu zvýšiť hodnotenie, ale kvôli častým excesom + samotnej dĺžke filmu, mi svedomie to skrátka - nedovolí... ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dravá, živelná a autentická biografie, která shrnuje vše podstatné kolem NWA od jejich začátků progresivního hip hopu, až po rozpad kapely a vcelku důkladně mapuje jednak osobní životy hvězd a zároveň problematiku rasové nesnášenlivosti a diskriminace dané doby. To vše v syrové exhibici kameramana Libatiquea a famózně nastříhaných hudebních čísel. V neposlední řadě se povedl i vynikající casting. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo, jak mě snímek zaujal. Je to dobře natočené, je to silná výpověď, ale přitom zde - většinu doby - není patos, který by to kazil. Je to dramatické, je to historické a je to zajímavé v tom, co všechno se dozvíte. No jo, a to jsem si myslel, že o americkém rapu něco málo vím. Ale je to opravdu jen málo. Výborný film, naprosto skvělý herecky a hudebně. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Wow! Jakožto člověk, který se zajímá o hip-hop jen okrajově, jsem byl překvapen a nadšen tímto počinem. Straight Outta Compton je totiž syrovou sondou do světa hudebního businessu, který Vás bez sebemenšího zaváhaní vyplivne jako žvýkačku, poté, co Vás využije. Užíval jsem si každou minutu filmu, každou píseň, kterou jsem slýchával denně v rádiích a při hraní GTA: San Andreas. Režisér krásně pracuje s dostupnými schématy a posouvá herce do jejich maximálních možných limitů, takže se před Vámi na ploše 147 minut rozestře úžasný příběh o pár rapperech, kteří se snažili změnit svět kolem sebe, kteří chtěli dokázat něco víc než jejich vrstevníci. Film Straight Outta Compton neváhám označit jako jeden z nejlepších filmů tohoto roku. A nejoblíbenější scéna/píseň? Koncert, na kterém Ice Cube rapuje song Fuck The Police! „FUCK THE POLICE!“ ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Pred Eazyho smrťou sa zvažoval návrat skupiny NWA v plnej zostave po ich rozpade z roku 1989. Hoci Eazyho smrť tieto nádeje definitívne pochovala, členovia NWA sa predsa len zoskupili pri tvorbe skladby "Chin Check" z roku 1999. (Real Tom Hardy)
  • Marlon Yates Jr. bol na konkurze pre rolu Dr. Dreho, avšak hoci sa režisérovi páčil, povedal mu, že sa do role nehodí. O pár týždňov na to mu bola poskytnutá možnosť zahrať si postavu D.O.C. (The D.O.C.). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama