Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hravá černá komedie sleduje mladou ženu Lízu, která touží po lásce. Problém je ale v tom, že všichni její nápadníci nějakým způsobem zemřou. Líza dojde k přesvědčení, že je liščí vílou, zlým démonem, který vysává duše z mužů, jež potká... Líza je nesmělá zdravotní sestra, která se už dvanáct let stará o Martu, vdovu po japonském velvyslanci v Maďarsku. Na své třicáté narozeniny zavítá Líza do McDonald's, aby tam našla lásku. Marta je však během Líziny krátké nepřítomnosti zavražděna jejím imaginárním kamarádem Tonim Tanim, japonským popovým zpěvákem ze sedmdesátých let minulého století, který už je po smrti. Příbuzní oběti nahlásí na policii, že Martu zavraždila Líza, aby zdědila její byt. Vyšetřením případu je pověřen podporučík Zoltan. Policista se vydává za nájemníka a nastěhuje se do Lízina bytu, aby měl podezřelou pod dohledem. Když se Zoltan rozhodne tajně opravit všechny nefunkční přístroje v domácnosti, přihodí se mu několik vážných nehod, neboť je zamilovaný do Lízy. Přestože se z Lízy díky časopisům pro ženy stane sebevědomější a mimořádně přitažlivá kráska, veškeré její úsilí najít si partnera ztroskotá kvůli smrtelným neštěstím, jež má na svědomí Toni Tani. Líza dojde k přesvědčení, že se proměnila v liščí vílu, vražedného démona z japonských pohádek. Rozpoutá se bitva o Lízin život, v níž proti sobě stanou záhadný popový zpěvák a podporučík Zoltan. (HBO Europe)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (128)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hravá maďarská černá komedie má jedinou chybu. V příběhu vlastně naprosto nesejde na tom, kolik lidí a v jakém pořadí zemře. Jistě, jsou tu vystopovatelné spojitosti s Amélií z Montmartru či filmy Wese Andersona, ale Károly Ujj Mészáros do děje umisťuje i množství dalších popkulturních odkazů. Mónika Balsai je v hlavní roli perfektní a zařazení japonské popové hvězdy a milovníka finské country do děje z toho dělá ještě bizarnější podívanou. Příjemné překvapení, u kterého jsem se bavil nad očekávání dobře. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Celkom blazniva, ale neskodna romanticka komedia :-D. Ok, trocha ujete, treba sa na to spravne naladit, ale potom je to podarene. Liza je sympatacka, clovek s nou musi spolucitit. Tie mrtvoly na kazdom kroku nemaju chybu - he hej, je to divne, ale vyborne natocene, by som nemyslel, ze sa budeme pucit na kibloch krvi, no ale fakt je to vtipne a lahko spravene ;o). A vesely happy end je len bodka za tym. Hodinka a pol utiekla ja nic, takze 4*! ()

Reklama

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Nezvratný osud má liščí Ocas... Nečekal jsem že to bude až taková nuda... Lišek po málu a spoustu zelené vaty až po okraj... z drobnou polevou nahoty... bez šlehačky a peckou co zbyla z třešně na vrchu.. pro mě. Velmi špatně stravitelné. Navíc se HBO totálně vyfláklo na titulky. NÉ NEUMÍM ZAS TAK MOC DOBŘE JAPONSKY/MAĎARSKY VŮBEC!!! ! Jediné co mě tak nějak pobavilo, byl ten velmi odolný ale, totálně tupí policaijt... a někdy dost vtipné vypodobnění samotné smrtě nebo to byla Smrtka? . Doporučuji si raději sehnat původní Čínský klasický ghost story... Určitě se pobavíte víc, tedy pokud vám jde právě o tu zábavu a nehledáte jen vražednou nudu ze závěrečnou poentou která vám nejspíš dojde po asi 20min film. 35% Aspoň ta finální Polka pobavila... :D Naopak ten zelenej kašpar vytočil k výparnosti! Jestli čekáte nějaké vtipné filmové originální ztvárnění nejznámější čínské legendy o AHRI, PAK RUCE PRYČ! Tohle opravdu není co hledáte: ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

je to veľmi podarené spojenie dobrých hercov, japonskej bizarnosti v madarskej realite, dobrej veľmi exotickej hudby......a strašného retra, ešte ani v jednom filme mi retro nevadilo......socíkovská polícia a výsmech z fastfoodu v jednej dobe? či to bola alternatívna realita bez socíka? generácia Y nechápe, hoci pochopí japonskú mytológiu SPOILER ten démon mi pripomínal zákerného pokémona ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Líza je koncepčně sympatická podivnost, ale bohužel je ulítlá nedostatečně, nadanější tvůrci by se určitě dokázali více utrhnout ze řetězu průměrnosti. Dovedu si představit třeba zpracování od nějakých tolikrát zmiňovaných úchylných Japonců, pouhé kopírování stylu Andersona či Jeuneta k úspěchu nevede. Dobře vymyšlené i vtipné momenty tu střídá nuda a infantilní, mnohdy repetitivně otravné pasáže (japonský pop zpěvák,..). Zvolená forma by přitom vyžadovala úplný ohňostroj nápadů a originality, aby se diváci neměli čas zabývat obsahem. Pokud se nad hlavní postavou na chvilku zamyslíme vážně, zoufale by potřebovala nejen chlapa, ale hlavně odbornou psychiatrickou pomoc. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (4)

  • Skladatel Ambros Tövisházi pracoval na hudbě a písničkách více než pět let. Za tu dobu naposlouchal nepřeberné množství japonských bigbítových písniček ze šedesátých let, aby dokázal zachytit hudební složku daného období. Své písničky si nazpíval sám pod pseudonymem Erik Sumo. (Muffino)
  • Naprostá většina filmu se natáčela v maďarské Budapešti, filmové Japonsko však ztvárnila krajina okolo Bovece na Slovinsku. (hansel97)
  • Na konci filmu zazní finská (karélská) píseň "Levan Polkka" (Evina Polka). Píseň je postavena na lidových písních a do současné podoby ji v třicátých letech upravil a otextoval Eino Kettunen. V souvislosti s filmem je zajímavé, že "kettu" znamená finsky "liška". Ve filmu je použita v současnosti nejznámější verze od skupiny Loituma. Zpívá Anita Lehtola. (frankie_xo)

Reklama

Reklama