Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Musím otevřeně přiznat, že admirál Michiel de Ruyter (Frank Lammers) si moje sympatie získával postupně, no na druhou stranu bratrům de Wittovým jsem byla nakloněna od samého začátku, zejména tedy Barry Atsma v roli Johana mě oslovil.. Zdařilý životopisný snímek, pěkně natočený, hezká výprava, krásné lodě.. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Päť hviezd tomu môže dať asi len Holanďan. Toto obdobie histórie ma pravdupovediac nikdy nezaujímalo a nadchnúť sa pre akékoľvek národné záujmy je pre mňa pomerne problém. Námorné bitky sú síce luxusné a piliny lietajú jedna radosť, no neúmerne dlhý čas filmu bol venovaný otravným politickým špinavostiam. A tým sa v rámci psychohygieny treba radšej celý život vyhýbať. Lord Kievit vyzeral ako verná kópia radikála Geerta Wildersa, to bol už len nechcený bonus. Čakám, až sa raz nejaký historický veľkofilm vmestí do 100 minút. Pretože takáto dĺžka je už cez limit, to ukázal už aj Alexander Veľký. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Som megafunda namornych bitiek, lodi a vsetkeho, co malo vesla, plachtu a plavalo to. Reziser Roel Reine natocil genialny film, plny tychto fascinujucich mnou vymenovanych veci. Tematika 17. storocia a kapitana Michiela DeRuytera je zaujimava doteraz, dialogy su perfektne, kulisy na urovni. Namorne bitky su natocene jednotvarne ale rozhodne neomrzia a ja som si ich maximalne uzival. Trochu len zamrzi to, ze chyba dobova atmosfera 17. storocia a trochu by to chcelo kecov o hierarchii tej doby : 85 % ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I sebelepší film spolehlivě zabije patos. A tady to byla vražda v přímém přenosu. Je to velká škoda, protože jde o zajímavou exkurzi do časů, kdy Anglie, Španělsko, Francie, Portugalsko a pozdeji i Rusko drancovali svět a rozpínali se všude, kam byli schopni doplout. I když si to nejspíš Nizozemci trošku přifoukli, vypadá to že byli jedni z mála, kdo to na moři Anglánům nandal. Postava Michiela de Ruytera je nejspíš pro většinu nonholanďanů neznámá a je to škoda. Kdo má rád historické filmy, nebo námořní bitvy, příjde si na své a pokud přežije těch cca 30 min. patosování, nejspíš uznale pokývne hlavou, že i Nizozemci měli svou "vodní Žižku". Je to natočeno zručně, herci hodně dobrý, v rámci možností jsou události líčeny přehledně, i když tendenčně... . Ty dvě hoďky utečou opravdu rychle. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príliš zamerané na námorné bitky a preto ma nezaujalo. Ja chápem, že Holandsko veľmi na suši nebojovalo, ale mňa to veľmi nebavilo. Zaujímavé bolo akurát historické pozadie a tie intrigy urodzených rodín. Nemyslím si, že by tento film nejako obohatil divákové vedomosti. Veľmi rýchlo sa na neho totiž zabúda. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Na začiatku filmu je možné v úlohách námorníkov na lodi vidieť skutočných námorníkov holandského námorníctva. (beso74)
  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama