Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 1

Recenze (190)

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Poučen zdejšími komentáři jsem přecházel z jedné série do druhé, stále čekal, kdy to začne skřípat a ono nic. Tedy, samozřejmě, celá první série je krásně skotská a další jsou mírně jiné (nevím, zda jste si někdo všiml, ale v prvních epizodách 1. série jsou použité velmi zajímavé barevné filtry, které se časem ztratí - což považuji za škodu - a díky kterým vypadá svět nádherně rurálně). Chvíli mi trvalo, než jsem si v druhé sérii zvykl na Francii, ale podařilo se a díky bohu se děj vrátil do Skotska, kde byl i část třetí série, než se přesunul do Karibiku. První tři série považuji za solidně kompaktní. Přesunem do Ameriky v 4., 5. a 6. sérii začal být příběh jiný, dál mě však držel a donutil googlit historii nejen Skotska, ale také USA v čase války o nezávislost. Těším se na sedmou sérii, jen mě trochu mrzí, že polovina z ní bude odvysílána až příští rok. ■ P.S. A ano, myslím si, že sledování tohoto seriálu má šanci zkvalitnit váš intimní partnerský život :). ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

Katie88 

všechny recenze uživatele

Takový hodnocení u Cizinky? To teda čumím... Nicméně ano, hudba je skvělá, prostředí a skotská angličtina a gaelština taky. Obávám se ale, že to je asi všechno, co zajímavého na tomto seriálu hledat.... Bohužel se děj ve Skotsku odehrává pouze v první sérií a ty další už se nesoustředí jen na tuto lokalitu. Nebýt Jamieho, asi bychom místy ani nevěděli, kam a do jaké doby to celé zařadit. Neustále zvraty a žádné období "klidu a míru" mi trochu znechutily celý seriál. Mnohdy i dost drastické momenty mi přišly naschvál vyhrocené, aby se zdálo, že seriál může konkurovat dobrodružným historickým seriálům dnešní doby. Přitom je na první pohled jasné, že jde jen a jen o červenou knihovnu...  ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot mě zaujal především zpracováním, než zápletkou, protože děj je příliš roztahaný. Ráda jsem se pokochala skotskými scenériemi oživenými barevnými filtry. Divím se, že se tvůrcům chtělo utrácet za dobovou výpravu čtyřicátých let minulého století, když se stejně budeme pohybovat v jiném období. Ale zase klobouk dolů za snahu dodržet předlohu (kterou jsem nečetla). První série 90%: Seriál nakonec překvapil. Pro ty, co váhají se sledováním, aby nedostali nálepku sledovačů červené knihovny: tento seriál chválí i GRRM - tvůrce Hry o trůny. Samozřejmě romantika je tak hustá, že by se dala ždímat, ale poslední díly překvapí i otrlého jedince. Tvůrci nové Battlestar Galacticy odvedli skvělou práci. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Tuto epizodu režírovala Anna Foerster, stejně jako epizodu Svatba (2014). Měla za úkol propašovat do děje několik paralel, a tak např. v okamžiku, kdy Jaime (Sam Heughan) poprvé dovolí kapitánu Randallovi (Tobias Menzies), aby spatřil jeho jizvy, Randall kolem něj krouží stejně jako Claire (Caitriona Balfe) o svatební noci. Další podobnost je později, když Jaime padne na zem, nebo když Randall natahuje ruku a přemýšlí, jaké by to bylo, kdyby cítil Jaimeho záda. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Natočit celou sekvenci mučení Jaimeho (Sam Heughan) trvalo asi týden a půl. Herec se každý den před natáčením připravoval několik hodin, a stejně tak trvalo několik hodin v noci, než mu byla všechna protetika a líčidla odstraněna. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Třetí řada seriálu odehrává nejen ve Skotsku, ale i na Jamajce a v severní Americe. „Jamajské“ scény byly natáčeny v Jihoafrické republice ve studiovém areálu asi hodinu jízdy od Kapského Města – na stejném místě, jako byly točeny filmy Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), Černá věž (od r. 1985) či pirátský seriál Black Sails (od r. 2014). [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Reklama

Reklama