Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nýdnol k tomuto seriálu (6)

Punk (2015) (E01) 

Dobrý, ale mohlo to jít víc do hloudky. To by ale ČT nesměla škudlit a měla tomu věnovat víc časoprostoru. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Tak tohle byl sotva dokument. Chápu, že s hooligans je asi těžký natočit jakoukoli smyslplnou konverzaci, nicméně bych čekal alespoň pokus o to. Autor Jiří Volek v rozhovoru pro lidovky.cz uvedl, že to byl záměr a chtěl tak vytvořit atmosféru, což nevim jestli se tak úplně podařilo. Přesto má můj respekt, že se nebál jít do toho a dostat se mezi ně. ()

Rap (2015) (E03) 

Měl jsem takovou naivní představu, že posláním Kmenů je přiblížit jednotlivé subkultury více veřejnosti. Jestli budem brát vpotaz, že rap a hip hop vzešel z ulice a přinesl sebou graffiti, battle, breakdance aj. nabízí se otázka, co se kurva stalo? Pamatuju si, když jsem poprvé ochutnal "penerský dezert, co je sladší než taštička od meka, ty sráči". Tehdy to bylo upřímný a mělo to svou hrdost. Sledovat ale dnes Oriona, zaprodaného a prázdného, je opravdu tristní. Pokud tady bylo cílem poukázat na degeneraci scény, pak se to povedlo. Pokud má ale autor pocit, že těch pár vybraných jedinců, co tu sledujeme, je to nejlepší, co tady může rapovou scénu prezentovat, tak ať jde radši moderovat snídani s novou. ()

Meatheads (2015) (E10) 

A tohle mělo lidem ukázat krásu posilování?! WTF!!! ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Hipster je mrtev. Ať žije hipster. Aneb kdo nemohl bejt v minulosti cool, nechť je nyní hipsterem. Proč mám pocit, že dnešní generace spěje do sraček? Čekal jsem, jestli někdo z těch zpovídanejch pozérů zmíní, odkud hipster vlastně pochází, ale to jsem čekal asi moc. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

To co je uvedeno v obsahu na čsfd vám o trash metalu dá víc, než celý "dokument" ()

Reklama

Reklama