Reklama

Reklama

Kmeny


Hooligans (E02)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje druhý odvysílaný díl Hooligans. Kmen organizovaných radikálních fanoušků, který k fotbalu patří odjakživa. Jedni se bijí za svůj klub na hřišti, druzí pak v hledišti nebo na předem domluveném místě mimo stadion, kde si s chutí užívají svůj tzv. "třetí poločas". Spojuje je stejná vášeň: hrdost na klubové barvy, hájení tradice a kamarádství. Vazby na ostatní členy kmene bývají tak silné, že společně sdílejí jak radost z vítězství, tak i průšvihy. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hooligans odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (104)

Jaroslaf odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ty bitky vypadaly jak špatnej vtip. Jen se tam po sobě věčně váleli po zemi. a já si myslel, že když se mlátil i Elijah Wood jak to není cool .) Není. Celej fotbal je mi krajně odpornej a nesympatickej ale tyhlencty zrůdičky, co se ani v nejmenším nedaj považovat za lidi, to pozdvihli na uplně jinou úroveň. Ze záběrů na malýho kluka v autobuse, kterej v tom byl vychovávanej a musel poslouchat ty jejich nechutný popěvky se mi udělalo fyzicky špatně. chudák kluk, nikdy nedostane šanci. ()

petrskoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zas tak špatné to není - jak to všichni odsuzují. Chybí sice poměrně dost, ale vzhledem k tomu, že to vypadá, jako by to celé natočili za jeden víkend - je to vlastně docela v pohodě. Jako observační středomětrážní věc to funguje, občas je tam dokonce vidět, že za kamerou stál někdo, kdo ten záběr udělat umí, to ne že ne. Začátek řekl bych naopak dost povedenej, ale zbytek dokumentu je jaksi bez šťávy, sledování těch výpitků je dle mého naprosto nevhodně zvolené - tohle prostě nejsou hooligans. Aby to mělo nějakou výpovědní hodnotu, mělo se alespoň přidat jiné "družstvo" těch, řekněme, radikálnějších, hodit tam víc akce přímo z bitek apod. (někoho od hooligans znám a dle jeho slov není problém si tam přinést svého člověka a nechat ho točit - nic se mu nestane - tedy ty záběry na telefon moc nechápu - poslat tam někoho s REDkou a bude to mít 80 % a ne 35 %). Prostě přidat tam ten protipól, že hooligans můžou být i radikální ultras a stejně tak vesničtí štamgasti, kteří si na to sice spíš hrají, ale když už je ten zápas, tak poctivě jako jeden tým jedou a i píseň si zazpívají, aby jim bylo veseleji. Vladimir hovořil o tom, že žádný díl Kmenů nemá suplovat jakýsi návod a názor na to, jak by diváci měli vidět tu či onu subkulturu, mluví o tom, že jde pouze o jakýsi pohled zvenčí na reprezentativní vzorek onoho kmenu. No - můj názor je takový, že tohle reprezentativní vzorek hooligans rozhodně není a čiší z toho poměrně promarněný potenciál. A spíš než observace lidská by mi zde více ladilo sledování aktérů vědecky - tedy víc do hloubky. Celé je to nějak špatně uchopeno. Ale 100 lidí 100 chutí a dokoukal jsem to. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já tomu nakonec musím dát o hvězdu více a ač je to stále hrůznost, tak pod tu všechnu kritiku můžu schovat i žďobek pochvaly. Narozdíl od dílu prvního tu totiž vidím pokus o rezonanci, která dokonce možná krátkodobě i funguje. Zřejmě to vůbec nesplňuje účel a nebo to ani žádný účel splnit nechce, nedokážu posoudit. Ač se mi to stále nelíbilo a nudil jsem se - uvědomuji si, že popisné scény by v tomhle případě byly bezúčelné. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak si nalejme, zabékajme oplzlé popevky (prepitým chraplákom a furt tie isté). Ukážme pivné bruchá a nahé zadky. Pekne sa vyštíme pred busom na odpočívadle. Po príchode do miesta zápasu sa zgrupíme. Ohrozenie tým zmizne. Prevalíme zátarasy stavby. Zahulákame na štadióne. A ak sa dohodneme so súpermi, ešte si aj kdesi za mestom dáme do držky. Výstižné vystihnuté konanie kmeňa s odlišným zdrojovým aj genetickým kódom. Prostý záznam a jeho zostrih na to stačili. Ak sa v tomto moduse oddaní fans cítia fajn, nič proti. Pozn.: Počas vojny na raketovej brigáde som stretol veľa fasa týpkov. Jeden bol Marek, ultras Spartaku Trnava. Porozprával kopec zážitkov. Užíval si násilie, demolácie a úniky pred fízlami. Tešil sa na opušťák strávený s parťákmi. Vyprával: "Vieš Radko, fucik je fasa, no často hrajú šeci tak na pyču. Ždycki sa najvác tešým na to, jak sa do krvi dodžubeme tých druhých. Ket Nye, aspon dorežeme gumy autám. Toto je tom najfasa. Adrenalín jag hovado. Len musím dávať bacha na fízlov, lebo podmienka." ()

Lanark 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hooligans byla prostě vždy hodně uzavřená skupina, kdy natočit o ní nějakej smysluplnej dokument se podařilo myslím jen jednou. Chápu, že zde chybí jakýkoliv rozhovory (třeba s partičkou z autobusu si ani moc nedokážu představit, že by to vůbec šlo). Vlastně jsem čím dál tím víc přesvědčen, že za to, že tenhle dokument stojí za prd můžou víc lidi před kamerou, než za. Kde nic není, ani rozhodčí nebere... Na autora tak padá pouze vina za to, že si nedokázal vybrat nějakej zajímavější "materiál". ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama