Reklama

Reklama

Kmeny


Hooligans (E02)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje druhý odvysílaný díl Hooligans. Kmen organizovaných radikálních fanoušků, který k fotbalu patří odjakživa. Jedni se bijí za svůj klub na hřišti, druzí pak v hledišti nebo na předem domluveném místě mimo stadion, kde si s chutí užívají svůj tzv. "třetí poločas". Spojuje je stejná vášeň: hrdost na klubové barvy, hájení tradice a kamarádství. Vazby na ostatní členy kmene bývají tak silné, že společně sdílejí jak radost z vítězství, tak i průšvihy. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hooligans odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (104)

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, co scházelo dílu o punkovém hnutí v Čechách, je obsaženo v Kmenech o plzeňských hooligans. Jiří Volek pochopil, že musí mezi ně, teprve s kamerou uvnitř dané subkultury má daný projekt nějakou vypovídací hodnotu. Tihle ,,hooligans" jsou to, čemu američtí sociologové říkají ,,white trash", plebs, bílý odpad společnosti a Volek to ,,jenom" natočil, nebylo ani nutno surový materiál nějak zvlášť upravovat (ty efektní zpomalené záběry na začátku byly vlastně nadbytečné). Osobně jsem docela překvapen, že jsou dotyční lidé tak omezení, že se nechají dobrovolně natáčet při těch nejprimitivnějších úkonech, sledovat jejich všednodenní zábavu skoro až bolí, jak jsou její aktéři tupí a buranští. Umaštění dělníci ze čtvrté cenové zpívají své odrhovačky a vystavují tuny špeku a sádla, sem tam taky holou prdel. Neskonale vulgární prostředí fanouškovského autobusu kontra nezletilý syn jednoho z primitivů plus jeho nesoudná matka v objetí láhve s rumem. To, že její dítě kdosi celkem surově tahá zezadu za vlasy, asi neregistruje. Tyhle kmeny jsou námětem spíš pro sociálku... ()

papaguy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se dílu o hooligans týče - tvrzení, že Kmeny něco mapují, je nadnesené. Jde spíš o takovou črtu natočenou spíš videoartovými postupy, než dokumentárními. Tuna opakujících se více či méně nudných záběrů budí dojem náhody a nezájmu ze strany autora. Informační hodnota na půlhodinovou stopář až zarážejícím způsobem malá. ()

Reklama

Lurtz37 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani ostatní díly nejsou žádný zázrak, ale tenhle díl mě vyloženě vytočil. Už to tady několik lidí poměrně trefně napsalo. Díl se jmenuje Hooligans, o hooligans skoro vůbec není a navíc ten zavádějící mišmaš není nikterak vysvětlen. Je mi jasné, že to byl záměr autora - natočit dokument bez komentáře, jen takovou syrovou sondu - ale v mých očích má tohle pouze dva typy potenciálních diváků, ty, kteří vědí, že je to úplně mimo, a tak je to může tak maximálně nudit či vytočit, a ty, kteří o tom nic netuší, a tohle jim vytvoří akorát zcela mylnou představu. Ať už hooligans nebo "normální" fandové z toho každopádně nevyjdou dobře. Jiří Volek asi moc fotbalové fanoušky rád nemá. Rozhodně buď o tom ví houby, nebo je to neschopný dokumentarista. A nebo to byl záměr, protože je pravda, že od proma až po samotný dokument to bylo vedeno dosti bulvárním způsobem - hodíme tam ultras, bude to dobře vypadat, většinu zaplníme ožralýma idiotama, to lidi správně pohorší, nakonec tam pak přeci jenom šoupnem i trochu těch rvaček, ať si to ten název zaslouží. ()

HAL odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to formou i obsahem tak odporné a zbytečné, že jsem musel jet rychloposuvem. Nevím jestli bych se dřív poblil, nebo umřel nudou. Mám skoro až pocit že tento "dokument" musel vytvořit přímo nějaký člen Hooligans - protože slepit dohromady pár prakticky nesestříhaných random záběrů ze stadionu a autobusu, a na konec plácnout pár záběrů ukradených z youtube, to opravdu dokáže i cvičená opice. ()

Radyss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Díl o hooligans není klasický dokument, jde spíše o observační živočichopis. Nesnažím se o odbornou studii subkultury. Můj sen je vzít diváka přímo do kotle, umožnit mu prožít výjezd, bouřlivé fandění, emotivní oslavy." Teď už víme, že každý režisér pojal Kmeny úplně jiným způsobem a to můžeme čekat i od ostatních dílů. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama