Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně musím říct - skvělej nápad (určitě by na to kouklo i zahraničí...), tak jako knihy. 1. PUNK - Anarchy vole - čupr díl s fajn pohodářem (chtěla bych poznat tebe a tvou výdělečnou činnost, nezajdem na píno?) a filosofií nestárnoucího kmene. 2. HOOLIGANS - nuda, zde naopak chybí filosofie tohoto "kmene", a to z úst členů, kteří by jen m_dali a _ukali podle jejich písně, byť maj na _urácích plísně. 3. RAP - těžcí, obstarožní, raperští papaláši s pivním pupkem ve své 8 míli dvaceti párů "Najek", které jsou jejich jediným majetkem. Povstalí z ničeho, žijící v ničem, manuálně soběstační, schopní žít bez hospodyňky. "Jou, jou". Nevidím žáden rozdíl mezi nimi a teplákovými homeboyi, které potkávám na ulici v Nike dresu, tlačící důležitou raperskou chůzí kočárek se svým x-tým parchantem. Nesnáším, když si někdo hraje na něco, co stejně nakonec v dokumentu ukáže, že není. Aby vám ty tiky s hlavou chlapci nezůstaly :) 4. COSPLAY - dobří magoři, aneb, když to s csfd až moc přeženete. Pochopím aktivní účast na rekonstrukcích bitev typu té u Gettysburgu, ale za Little Ponyho bych se nepřevlékla ani při sexuálních hrátkách, myslím, že mi postačí sbírat figurky. Jinak za Hobití nohy bych ušetřila, mám je od přírody. Sečteno a konstatováno - Cosplay u nás není nic jiného, než Čechy tolik nenáviděný Halloween mimo 31.10. 5. ... ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

No teda musím povedať, že som od tohto konceptu čakal oveľa viac. Zdá sa mi ako by sa toho ujali nejakí neschopní amatérski režiséri, ktorí sa ocitli v pozícii, ktorá im ale vôbec nesadla. Hlavne Petr Hátle bol riadne mimo, ale ostatní mu teda skvele konkurovali. 4* som udelil len časti o Straight Edge, ktorá aj keď nijak zvlásť kvalitná mi bola paradoxne najsympatickejšia a naviac som sa aspoň niečo nové dozvedel. Ostatné časti, ktoré som mal možnosť vidieť a nevidel som ani z daleka všetky, lebo to už by bola asi naozaj strata času, boli slabučký podpriemer. Takto sa dokumenty veru netočia. 30 %!! ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvé řadě je nutné si uvědomit že toto není dokument - navzdory tomu že se to tak Vladimir 518 snaží prezentovat, s dokumentarismem nemá série Kmeny společného prakticky nic - je to jen rozpohybovaná a nezřídka dost amatérsky sestříhaná ilustrace jeho stejnojmenné knihy. A jako taková je vlastně úplně zbytečná. O subkulturách neřekne vůbec nic co by nebylo vidět už z těch pár fotek v knize, a to mě mrzí obzvlášť proto že poznávání různých subkultur je mě osobně velmi blízké a trávím mezi nimi i jako dokumentarista nemálo času - mnohé z lidí tady v několika dílech vystupujících znám osobně, v jednom z nich se rovnou i já sám vyskytuji. Speciálně k dílům které točil Bohdan Bláhovec - problém s jeho pojetím Kmenů jak tady o nich mluví a jak jsem to tehdy sám viděl když jsem byl u natáčení je, že se nevědomky snaží v dokumentu nějak vykreslující subkultury ukázat že na těch subkulturách vlastně vůbec nezáleží a všechno jsou to obyčejný lidi, resp že ta subkulturnost vlastně neexistuje. K čemu je točit o něčem vymykajícím se z normálu, když zachytím hlavně to co se vůbec nevymyká? ()

Mol odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen pět dílů a musím říct, že tak hroznej dokument jsem ještě neviděl. Punkovej díl a skinheadskej díl se "povedly" nejvíc, i když v tom punku ukázali dvě naprosto odvrácené strany mince a většina lidí v této scéně je něco mezi, to by mohlo společnost mást. V těchto dvou dílech navíc ukázali z hooligans a sXe víc než díly přímo o této subkultuře. Díl o chuligánech: Nezvládl jsem dokoukat. Prvních 18 minut se sebezapřením pak jsem to vypnul. Je to jako home video. Nic neříkající, žádné zpovědi z jádra chuligánů s rozkostičkovanými obličeji, prostě nic. To že lidi se na fotbale opijí vím i bez toho 26 minutového mrhání časem. Díl o rapu: další zklamání. Žádný komentáře od týpků, co pro ně rap znamená, jak vznikl, kde se schází, co tím chtějí říct. Jen dlouhé záběry jak borec jede autem, věší prádlo nebo stojí na ulici. Díl o straight edge zase mizernej. Opět nám sXe nic neřekli. Banán jen národu sdělil, že je unavený z vysvětlování. Mno v Česku jde podle mě o první dokument sXe co se dostal do prime time v TV a tak by nebylo špatné se té únavy zbavit a říct jim co teda jste, jak to vzniklo, proč to děláte.. místo toho zase sledujeme tři lidi jak si objednávají špenát s bramborem. Bojím se dalších dílů, protože je to zatím nejhorší dokument jaký jsem kdy viděl. A když se nad tím tak zamyslím, tak mě asi žádný dokument nikdy nezklamal, protože jsem si vždy z něj alespoň něco odnesl. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trvalo mi dlouho si k tomuto seriálu zaujmout pevné stanovisko, protože kvalita jednotlivých dílů mi přišla silně kolísavá. Až pri metalheads mi došlo, že je jedno co si kdo o určité subkultuře myslí, autoři vám zkrátka odmítnou ukázat bezduché pozéry. To automaticky neznamená nadprůměrně inteligentní lidi. Ale ty, co to dělají s láskou a srdcem. Nepohybují se zrovna v nějaké životní fázi kdy se snaží někam patřit, ale skutečně tím žijí. Proto si myslím, že ať má kterýkoliv díl jakkoliv nevyužitý potenciál, musím za plný počet. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)
  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama