Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako celku musím Kmenům dát bohužel jen lehce nadprůměrné hodnocení, byť některé díly mě oslovily podstatně více. Líbí se mi ten koncept, kdy tvůrce neinvazivním způsobem vstupuje do různých subkultur a snaží se zdokumentovat jich každodenní život. Jak již bylo napsáno - pocit velkoměsta, ale přitom určité prázdnoty je zde zachycen velmi dobře. 6/10 ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Skinheads dil zatim asi top, Punk prima, hip-hop pusobil spise jako lyricka exhibice kombinovana s reklamou na Big Boss - imho trochu na ukor vypovedni hodnoty, coz je skoda. Prave od tohoto dilu jsem mel totiz asi nejvetsi ocekavani. Ale jako celek urcite fajn pocin a je dobre, ze se do serie tvurci pustili. Jsem zvedavy na dalsi dily ala sXe. ()

Reklama

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Zatím těžko soudit, dílů je málo. Ač bylo očekávání celkem vysoký, lepší než průměr to jako celek asi nebude. Jednotlivý díly: PUNK - **** - Nebylo to zlý, většina zpovídaných mluvila celkem souvisle a k tématu, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Hlavně ten Hošek to vyzdvihoval, aspoň to díky němu byla sranda. Zato skautík... No nic. Lepší by bzl nějakej anarchopankáč/squatter. HOOLIGANS - Odpad! - To bylo jako co?! Bandičku víc vypatlanejch buráků už najít nemohli. A k tématu - co, jak a proč - tam nepadla jediná věta. Navíc (hlavně) ze začátku to vypadalo spíš na reportáž TV Nova. Hrozný! RAP - *1/2 - Pár vět k tématu tam sice asi padlo, ale souvislý teda moc nebyly. Vladimírovo písničky jsou možná celkem dobrý, ale ve formě básničky je to dost k smíchu. Ale aspoň to tomu dodalo trošku osobitej styl. Spíš mi přišlo, že to dělal někdo, kdo rap v hloubi duše nesnáší. A PSH je fakt hrozná sračka... A Orion je vocas roku. Bejt tam někdo jinej, tak to možná bylo o něco lepší. COSPLAY - ****1/2 - Asi nejlepší díl, aspoň co se výpovědní hodnoty týká. MOTORKÁŘI - **1/2 - Dejme tomu, takovej lehčí průměr. RAINBOW - *** - No, aspoň to byla prdel, což jsem tak nějak čekal. Vím že hipíci jsou obecně pošahaný, ale takovej magor (objímač) se jen tak nevidí. :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televízny seriálový cyklus dokumentov "Kmeny" o súčastný mestských subkultúrach pozostáva zo šestnástich zhruba pol hodinových epizód: 1. "Punk", 2. "Hooligans", 3. "Rap", 4. "Cosplay", 5. "Motorkáři", 6. "Rainbow", 7. "Skinheads", 8. "Tattoo", 9. "Tuning", 10. "Meatheads", 11. "Hipsteři", 12. "Goths", 13. "Straight edge", 14. "Hackeři", 15. "Thrash metal", 16. "Graffiti". Témy sú to zaujímavé, ale spracovanie väčšiny z nich bolo povrchné, skreslené a miestami i mylné a zavádzajúce. ** ()

markotter 

všechny recenze uživatele

I když je kvalita jednotlivých částí kolísavá, jsem rád, že mohu nahlédnout do zákulisí jednotlivých subkultur. Zatím se mi nejvíc líbili primitivové z vesnice fandící Plzni (to jsem se styděl, že jsem taky Čech) a skinheads - to jsem byl zase překvapen, že kořeny tohohle hnutí jsou úplně jiné, než jsem si vždycky myslel. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)
  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama