Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

Flexaret 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotná forma a vyprázdněný obsah. Mám pocit, že současní čeští dokumentaristé nikdy neslyšeli o dramaturgii a navíc nedokáží sdělit základní myšlenku, kterou měli v zadání - představit nám jednotlivé subkultury a jejich hodnoty. Ve většině případů jde vidět, že tvůrci nemají o jednotlivé aktéry zájem - v některých případech je podezírám z toho, že se jim vysmívají. Na jednu stranu je zde snaha o to vytvořit pocit jakýsi autenticity, což jde ale těžko když je zároveň staví do stylizovaných portrétů a cool zpomalených záběrů. Je pravda, že některé díly se tomuto schématu vymykají (graffiti), ale informační hodnota zůstává stejná. P.S. Vzkaz pro kameramany - já vím, že když si půjčíte kameru která umí přes 200fps, tak vám to nedá a chcete tam těch slow motion záběrů narvat co nejvíc, ale točte prosím vás alespoň něco, co se hýbe. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Po prvních třech dílech mám pocit, že tvůrci hrají soutěž, kdo toho dokáže k tématu říct míň a kdo dokáže líp zpochybnit, že něco jako městské kmeny (aka subkultury) skutečně existuje. Punk - přehlídka několika náhodných tváří v náhodných rozhovorech o náhodných věcech (ale pořád ještě poměrně k tématu). Hooligans - záběry zpívajících polonahejch exotů střídaj záběry oblečenejch exotů, kteří si chtěj dát do držky (a to je vše). Rap - několikadenní stalkování jednoho až dvou raperů, kterak si vybíraj boty a jedí oběd přímo z pekáče, přičemž k tématu - překvápko! - neřeknou vůbec nic. ()

Reklama

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Zatím těžko soudit, dílů je málo. Ač bylo očekávání celkem vysoký, lepší než průměr to jako celek asi nebude. Jednotlivý díly: PUNK - **** - Nebylo to zlý, většina zpovídaných mluvila celkem souvisle a k tématu, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Hlavně ten Hošek to vyzdvihoval, aspoň to díky němu byla sranda. Zato skautík... No nic. Lepší by bzl nějakej anarchopankáč/squatter. HOOLIGANS - Odpad! - To bylo jako co?! Bandičku víc vypatlanejch buráků už najít nemohli. A k tématu - co, jak a proč - tam nepadla jediná věta. Navíc (hlavně) ze začátku to vypadalo spíš na reportáž TV Nova. Hrozný! RAP - *1/2 - Pár vět k tématu tam sice asi padlo, ale souvislý teda moc nebyly. Vladimírovo písničky jsou možná celkem dobrý, ale ve formě básničky je to dost k smíchu. Ale aspoň to tomu dodalo trošku osobitej styl. Spíš mi přišlo, že to dělal někdo, kdo rap v hloubi duše nesnáší. A PSH je fakt hrozná sračka... A Orion je vocas roku. Bejt tam někdo jinej, tak to možná bylo o něco lepší. COSPLAY - ****1/2 - Asi nejlepší díl, aspoň co se výpovědní hodnoty týká. MOTORKÁŘI - **1/2 - Dejme tomu, takovej lehčí průměr. RAINBOW - *** - No, aspoň to byla prdel, což jsem tak nějak čekal. Vím že hipíci jsou obecně pošahaný, ale takovej magor (objímač) se jen tak nevidí. :-) ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Kmeny jsou dokumentární cyklus, kterej měl velkej potenciál představit nám jednotlivé subkultury, různé komunity a jejich fungování, ideu, styl oblíkání, poslouchání muziky až po nějaké srazy apod. Většina dílů však úplně vyhořela a představila velké nic. Občas to NIC se tvůrci snažily zabalit do rádobyumělecké podoby, ale stejně z toho zbylo NIC. Samozřejmě jsou tu pěkné díly jako například Hippies. O to víc nechápu, jak může tak zajímavému a precizně natočenému dílu předcházet naprosto otřesný Hooligans nebo rap. Kmeny patřej k zajímavýmu projektu, ale naprosto nezvládnutýmu a nevyváženýmu. Věřím, že je těžké často zachytit určitou subkulturu, ale určitě by stálo za to s těma lidma víc mluvit, studovat je dýl, než vložit do dílu amatérska videa bitek (hooligans), one man Show Oriona, nebo naprosto katastrofální trash-metalovskej díl, kterej stál na dvou kapelách, o kterých jsme se toho teda moc nedozvěděli. Rozhodl jsem se ohodnotit i jednotlivý díly, jelikož je tento dokumentární cyklus naprosto nevyvážený a chci tím dát najevo, co se mi líbilo a co ne. Celkově ale fakt podprůměr. 35% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalita dilu je tedy ruzna, ale k jakemusi priblizeni subkultur dojde ve vsech dilech. Jako celek tedy hodnotim celkem kladne. Obcas informacni stranka ustupuje umeleckemu vyjadreni, coz je nekde na skodu a nekde to funguje jako zajimave zpestreni (viz. tuning), obcas je dil stejne nudny jako cela subkultura (viz. motorkari) a obcas dostaneme zajimave informace v zajimavem formatu (viz.rainbow). ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)
  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama