Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele dee-key k tomuto seriálu (7)

Punk (2015) (E01) 

Je fakt, že o punku jsem se z toho moc nedozvěděl. Leda tak to, že má, jako všechny mince, dvě strany. Na jedný jsou dementní zkuřky a alkáči co nic neřešej a na druhý jsou lidi, kteří zastávají nějaké smysluplné názory, hodnoty atd. S drobným vhledem do obou stran barikády to je celkem zábavný dokumentík o tom, jak se mladí snaží navázat na to, co měli staří utnout už před dvaceti lety. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Děkuji tomuto dokumentu, že podpořil mojí agorafobii a odpor ke sportům.Vypovídací hodnota je ale docela mizerná. Pokud si mám vytvořit obrázek o fotbalových fandech na základě tohoto videa, tak jsou to všichni vyknedlení degenerovaní potomci incestního vztahu ovce s vlastním vnukem a na jejich life stylu nevidím ani minumum pozitivního. Snad kromě toho fotbalu. ()

Rap (2015) (E03) 

Jako sorry ale tohle není dokument. To je záznam z pár koncertů jednoho interpreta a pak jakoby mimochodem je tam ukázaný, že je to dementní pozér i mimo jeviště. A nepíšu to proto, že jsem rap nikdy moc nemiloval a že mi všechny ty rýmy, co v dokumentu použijí, přijdou jako hodně slabý výtvor prvního stupně zvláštní školy, ale prostě proto, že pokud to má být dokument o subkultuře raperů, tak to absolutně selhalo. ()

Cosplay (2015) (E04) 

Milý vhled do komunity divnolidí, kteří si rádi oblíknou roztodivné kostýmky animovaných postav a jednou za pár měsíců se sejdou a nad šálkem čaje si to všechno pochválí, podělí se o zkušenosti, kouknou na anime a pak se vrátí ke svým životům. Dokumentaristicky zpracované dobře a z osobní zkušenosti můžu říct že i celkem trefné a objektivní. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Konečně se našel v Kmenech někdo, kdo pochopil, jak se dělá dokument. Jak po stránce kamerové, zvukové, informační nebo prezentační je to prostě správně. Ukázalo to subkulturu lidí, o kterých málokdo ví, nastínilo jejich myšlení a motivace, nahlédlo do jejich akcí a vyslechlo různé členy. Objektivní dokument, v sérii jeden z nejlepších. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Čím víc Kmenů vidím, tím je to horší. Jako je mi jasný, že Češi sotva natočí výpravný velkofilm, rozmáchlou fantasy nebo kulervoucí akční film. Ale tvl že nesplácáme ani dokument s elementární výpovědní hodnotou, toho jsem se nenadál. Takže děkuji panu Vodrážkovi, že mi během půl hodiny vyjevil tu úžasnou pravdu, a totiž že existují lidé s tetováním a někteří z nich si chodí zaběhat. Opravdu, vhled do subkultury jak fík. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Já jsem debil. Já jsem vážně čekal, že se něco dozvim. Ne, ukázali mi vhled do života dvou lidí, kteří zvedají břemena. A režisér je navíc taková lemra, že jediná fakta, která se dají z dokumentu přijmout, zobrazil jako text na začátku videa. Takže pak v podstatě slyšíme jenom vzpírací zvuky hmmmm ts, hmmmm ts, hmmmm ts. ()

Reklama

Reklama